دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
نقاشیهای نفیس
این بخش مثالهایی ساده از کاربرد آموزههای اقتصاد در زندگی روزمره است و نشان میدهد که در هر رویدادی استفاده از مفاهیم اقتصادی به فهم بهتر مساله کمک میکند.
اگر شما خالق یک نقاشی نفیس باشید یا اثری باستانی به شما به ارث رسیده باشد، عملا شما مالک یک کالای یکتا هستید. شما برای عرضه این کالا قدرتانحصاری کامل دارید. این حق انحصاری از آنجا ناشی میشود که دولتها کپی آثار هنری را ممنوع کردهاند. اگر کسی بخواهد آثار هنری را کپی کند، جرمی بینالمللی مرتکب شده است و میتوان برایش قرار تعقیب صادر کرد. البته این قدرت انحصاری نه تنها کاهنده کل رفاه در جامعه نیست، بلکه در بلندمدت رفاه جامعه را افزایش خواهد داد. دلیل اصلی به انگیزه خالق اثر مربوط است. اگر سیاستگذار به آحاد اقتصادی این تضمین را بدهد که برای فروش آثار هنریشان قدرت انحصاری دارند، استعدادهای جدیدی وارد عرصه میشوند. لذا کل تعداد نقاشیهای نفیس افزایش مییابد. مشابه همین استدلال برای اعطای حق انحصاری در خصوص ابداعات و انحصارات استفاده میشود.
در مورد نقاشیهای نفیس البته نفس قدرت انحصاری در فروش، لزوما منجر به افزایش درآمد خالقین اثر نمیشود. چراکه برای این کالاها، تقاضای عمومی وجود ندارد. برای فروش چنین کالاهایی معمولا از حراجی استفاده میشود. در حراجی کالاهایی چون آثار هنری، هرچه تعداد حاضرین بیشتر باشد، کالا به قیمت بالاتری به فروش میرسد. در سالهای اخیر نقاشیها و آثار هنری نفیس ایرانی به قیمتهای خوبی در حراج کریستی دبی به فروش رسیده است. اخیرا گزارشی خواندم که در اثر موفقیت چشمگیر هنرمندان ایرانی، بسیاری از جوانان توانا علاقهمند به آموختن هنر شدهاند. این دقیقا هدفی است که سیاستگذار باید از اعمال حق انحصاری نشر دنبال کند.
محمدحسین رحمتی
دانشجوی دکترای اقتصاد دانشگاه آستین
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست