چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

پرچالش ترین انتخابات


پرچالش ترین انتخابات

امریکا و سازمان ملل در برابر انتخابی دشوار

امور سیاسی در کابل تعطیل است. از انتخابات پایان مردادماه تاکنون دولت افغانستان علاوه بر جنگ با طالبان درگیر نبردی پیچیده با جناح‌های سیاسی است. دو ماه تأخیر در اعلام نتیجه انتخابات ریاست جمهوری خود به روشنی گویای این واقعیت است که سازمان ملل و امریکا با دردسری بزرگ بر سر تشکیل دولت جدید روبه رو هستند. انتخاباتی که قرار بود نقطه پایان بر نزاع گرو‌ه‌ها و جناح‌ها در باره قدرت سیاسی افغانستان باشد اکنون خود سنگ بنای بزرگترین کشمکش را نهاده است. هنوز معلوم نیست در صورت اعلام نتیجه انتخابات که احتمالاً به سود حامد کرزای خواهد بود چه حوادثی رقم خواهد خورد آنچه پیدا است هنوز سازمان ملل و امریکا نتوانسته‌اند ریسک این کار را به جان بخرند.

بر اساس نتایج مقدماتی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، حامد کرزای با ۵۴ درصد آرا در رده اول قرار دارد و پس از او عبدالله عبدالله با ۲۷ درصد آرا جایگاه دوم را به دست آورده است.

اکنون به نظر می‌آید دوره بررسی شکایات نیز سپری شده ولی کمیسیون زیر بار انتقاد مخالفان درباره تقلب سازمان یافته نرفته است.

در سوی دیگر نیز گمان می‌رود میان طرف‌های بین‌المللی بر سر نتایج انتخابات اختلاف عمیق بروز کرده است. از یک سو گفته می شود ناتو برای ماندن کرزای و اعلام پیروزی وی چراغ سبز نشان داده است اما افرادی مثل ریچارد هالبروک ،فرستاده ویژه دولت امریکا در افغانستان و پاکستان، خواستار برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان شده ‌اند تا به گفته خودش از یک طرف از بروز اعتراضات گسترده و خشونت بار در افغانستان جلوگیری شود و از سوی دیگر راه بر پیشروی طالبان بسته شود.

با این حال ۷۹۰ شکایت نشان از گسترده بودن جبهه مخالفان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان دارد عبدالله‌عبدالله تأکید کرده روند بررسی به شکایت‌هایی را که در رابطه با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری افغانستان و شمارش آرا به کمیسیون مستقل انتخابات ارائه شده است به طور دقیق و تا پایان دنبال خواهد کرد و به هیچ وجه نتیجه‌ای را که تقلب در آن دست داشته باشد قبول نخواهد کرد.

ادامه این وضعیت موجب شده علاوه بر اعتبار کرزای، مشروعیت کار سازمان ملل نیز با تردید روبه‌رو شود. به نحوی که عبدالله عبدالله رقیب اصلی حامد کرزای در انتخابات ریاست جمهوری اخیر افغانستان اعلام کرده اتهاماتی جدی درباره رفتار و رویکرد جانبدارانه «کای عید» Kai Eide فرستاده ویژه سازمان ملل متحد به افغانستان در حمایت از حامد کرزای رئیس جمهور کنونی این کشور مطرح شده است.

پیتر گالبرایت، معاون پیشین کای عید، که یک دیپلمات امریکایی است هفته گذشته پیش از کناره‌گیری از سمت خود اعلام کرد کای عید از انتشار اطلاعات و اخبار مربوط به تقلب‌های انتخاباتی بسیار گسترده در افغانستان خودداری کرده و حتی حاضر نشده است این اطلاعات را در اختیار سفرای کشورهای خارجی در کابل قرار دهد. در همان حال عبدالله‌عبدالله در کنفرانسی مطبوعاتی تأکید کرد رفتار و تحرکات کای عید به گونه‌ای است که نشان می دهد از حامد کرزای حمایت می‌کند. تاکنون احزاب و تشکل‌های فعال در افغانستان سعی می‌کردند که از کشاندن دامنه نزاع انتخاباتی به سمت امریکا و سازمان ملل پرهیز کنند اما به نظر می‌آید که این بار علاوه بر حامد کرزای این ناظران بین‌المللی هستند که در کانون اعتراض گروه‌ها و سازمان‌های سیاسی افغان قرار می‌گیرند. رودررویی نیروهای سیاسی که تا پیش از این به امید برقراری تقسیم قدرت سیاسی در کابل و دفع شورش طالبان در شمار همراهان و جامعه بین‌المللی امریکا قرار داشتند به معنی گشودن جبهه تازه‌ درکابل است جبهه‌ای که می‌تواند دولت اوباما را در آغاز استراتژی جدید آن با دردسرهای بزرگتری روبه‌رو سازد.