دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
ویژگیهای رفتار با نوجوانان
افزایش بروز مسائلی چون پرخاشگری، خشونت و كمرویی در نوجوانان در چند سال اخیر موجب شده تا روانپزشكان نگاه ویژهای به این دسته افراد جامعه بیندازند. از آنجا كه تمامی انحرافات فكری و اخلاقی و حتی موفقیتها ریشه در نوجوانی دارد، داشتن آگاهی كافی از تغییر و تحولات دوران بلوغ و نحوه برخورد منطقی و اصولی با آنها از اهمیت ویژهای برخوردار است.
نوجوانی یكی از پیچیدهترین و آسیب پذیرترین مراحل زندگی است. تغییرات جسمی و ذهنی كه در این زمان روی میدهد سبب میشود كودكان از نظر فیزیكی و روحی مشابه بزرگسالان شده و به تدریج به درك تفاوتهای میان دو جنس (زن و مرد) نایل شوند. دوران بلوغ، علاوه بر تحولات جسمی، ذهنی و عاطفی كه پدیده میآورد باعث نوعی دوری وی از خانواده میشود.
رشد سریع جسمانی، ظهور غریزه جنسی و عدم بازگو كردن آن با خانواده به دلیل ترس و خجالت و احساس ناتوانی در انجام برخی امور مهمترین مسائلی هستند كه باعث سرخوردگی، حقارت و احساس تنهایی در نوجوان میشود. مهمترین ویژگی نوجوان در این مرحله این است كه تصمیم دارد كارهای بزرگ انجام دهد و به نوعی ارزش وجودی خود را ثابت كند اما چون نمیتواند همانند یك انسان بالغ به اهداف خود دست پیدا كند و رویاهای خود را تحقق بخشد، به دلیل نداشتن اعتماد به نفس، ترس و اضطراب، متزلزل و پریشان شده و درونگرا میشود و چون خود را یكه و تنها میبیند با این تفكر كه هیچ كس جز خود او نمیتواند مشكلش را حل كند، به محیط و اطرافیان خویش حساسیت نشان داده و هر كه را در نظرش درست رفتار ببیند الگو و مدل زندگی خود می كند. در این دوره است كه خانواده میتواند با ایجاد بستری مناسب نوجوان را كه در دنیای خویش حیران و سرگشته شده است، نجات دهد.
قدم اول برای گذر موفقیت آمیز از بلوغ كه تنها ۴،۳ سال بیشتر طول نمیكشد، برخورد صمیمانه، صبورانه و به دور از هرگونه تندخویی و سختگیری با نوجوان است.
در مقابله با تظاهرات روحی نوجوانان از خشونت و رفتار حق به جانب بپرهیزید. هر چه بیشتر با افراد در تفاهم و سازگاری درآیید، بیشتر به شما اعتماد كرده و می كوشد تمامی افكارش را با شما در میان بگذارد. به او امكان دهید تا درباره نقشه ها و طرح های زندگی اش با شما سخن بگوید. اگر با ایده و نظر او توافق ندارید، صراحتاً بیان نكنید. اگر او گمان كند كه با شما سازگاری و تفاهم دارد، باز هم به شما تكیه میكند و در لحظات بحرانی از شما یاری می خواهد. اگر فرزندتان بیش از گذشته، كم حرف و تودار شده نگران وضع و حالش نشوید. اقتضای سنی اوست كه گاهی اوقات در لاك خود فرو رود و افكارش را مروركند. شما میتوانید با راهنمایی های سازنده او را به نزدیكی با همسالان و شركت در فعالیت های گروهی تشویق كنید.
او را از صحبت درباره مسائل جنسی نترسانید. این یك تفكر كهنه است كه صحبت در خصوص تغییرات روحی و جسمی حین بلوغ باعث گستاخی نوجوان می شود. كنجكاوی نوجوان در این زمینه سبب مراجعه او به همسالان یا كتابهای مختلف شده و چه بسا به علت نداشتن تجربه كافی و اطلاعات درست و دقیق از نوشته ها و حرفهای دیگران برداشت غلط كند كه منجر به انحراف رفتاری شود. دیگر اینكه او را به دلیل توجه بیش از حد به سر و وضع ظاهری خود محكوم نكنید. كارهای او تنها بدان معنی است كه میخواهد خود را مهم و پراهمیت جلوه دهد.
اگر هم از هنرپیشه یا فرد مشهوری تقلید میكند زیاد به او ایراد نگیرید این احساس زودگذر است و پس از مدتی كوتاه از بین می رود. پس به گونه ای رفتار نكنید كه اعتمادش از شما سلب شود و جایگاهتان در فكر و ذهن او خراب شود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست