چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
دستور دوگانه دولت در مواجهه با نرخ بهره
هر چند در شروع سال بهتر است که نکات امیدوارکننده را بیشتر مطرح کنیم ولی متاسفانه چالش های اقتصاد ایران به گونه یی نیست که با تلاش های افراد معدود یا مسکوت گذاشتن مسائل اساسی مشکلاتش حل شود.
واقعیت این است که بخش مهمی از چشم انداز اقتصاد ایران در سال ۸۶ به اعتبار ارزیابی لایحه بودجه این سال در اسفند ماه در مقیاس وسیع در سطح جامعه توسط دوستان زیادی مطرح شد و از لابه لای بحث ها به روشنی می شد مشاهده کرد که علائم چندان خشنود کننده و امیدوارکننده یی در زمینه عملکرد اقتصاد ایران در سال ۸۶ نمی توانیم در نظر بگیریم اگر بنا باشد روندهای پیشین تصمیم گیری و تخصیص منابع همچنان در دستور کار باشد.
در چارچوب ارزیابی هایی که به عنوان چشم انداز مطرح می شود، به ویژه در یک اقتصاد رانتی عمدتاً دو متغیر خیلی زیاد مورد توجه قرار می گیرد و بیشتر بحث ها، حول و حوش این دو متغیر متمرکز می شود و دلایل خاص اقتصاد سیاسی نیز دارد که روی این دو متغیر متمرکز می شوند ولی حتی اگر روی این دو متغیر یعنی چشم اندازهای رشد اقتصادی و نرخ تورم هم متمرکز شویم باز هم متأسفانه نمی توانیم خبرهای چندان امیدوارکننده یی داشته باشیم.
برآوردهایی که از سوی نهادهای رسمی و مطالعاتی کشور از رشد اقتصادی صورت گرفته حکایت از این دارد که در خوشبینانه ترین حالت، سقف آن حدود ۵ درصد است.
توجه دارید که شاخص نرخ رشد اقتصادی از محدودیت ها و کاستی های خیلی بزرگی برخوردار است تا واقعیت عملکرد اقتصادی را نشان دهد و به همین خاطر در ادبیات اقتصاد کلان به خاطر فقدان کفایت این شاخص به تنهایی، تعداد زیادی از متغیرهای کنترلی دیگر را هم در نظر می گیرند که نشان می دهند که ساختار، برآیند آثار و پیامدهای چنین نرخ رشدی به چه صورتی است.
می توانیم بگوییم صرف نظر از آن مجموعه ملاحظات، به لحاظ صوری حتی در مقیاسی که در قانون برنامه چهارم در نظر گرفته شده این چشم انداز نرخ رشد خیلی پایین است و اهمیت پایین بودن این میزان رشد به قاعده برنامه چهارم از این نظر بیشتر می شود که میزان منابع ارزی مصرف شده یا پیش بینی شده برای این سال تقریباً حدود دو برابر آن چیزی است که در قانون برنامه در نظر گرفته شده است.
یعنی ما با این میزان تخصیص منابع ارزی، تقریباً نصف رشد اقتصادی پیش بینی شده در قانون برنامه چهارم را قرار است محقق کنیم.
در مورد متغیر نرخ تورم تقریباً در برآوردهایی که در دسترس است، نوعی اتفاق نظر وجود دارد مبنی بر اینکه نرخ تورم در سال ۸۶، قطعاً بالای ۲۰ درصد خواهد بود و هیچ پیش بینی قابل اعتنایی که توسط نهادهای رسمی منتشر شده باشد - البته با تاکید بر این نکته که پیش بینی نهادهای رسمی معمولاً محتاطانه است- هیچ کدام نرخ کمتر از ۲۰ درصد را در نظر نگرفته اند.
اما در کنار این دو متغیر، چند مساله جدی وجود دارد که در اینجا فقط روی یکی دو تا از مهمترین آنها تأمل می کنیم. به عنوان مدخلی برای آن مباحث اساسی تذکر این نکته را ضروری می دانم که در میان عامه مردم و برخی از مسوولان سیاسی و رسمی درکی که از اتفاقات ناگوار وجود دارد با درک متعارف تخصصی فاصله سنگینی وجود دارد.
یعنی آنچه در نظر کارشناسی ممکن است فاجعه یی در نظر گرفته شود به اعتبار این که آثار ملموس و مشهودی لااقل در افق کوتاه مدت در آن حوزه هایی که به چشم مقامات بیاید نمی گذارد، معمولاً جدی گرفته نمی شود و این مساله به ویژه برای کشورهای نفتی با اهمیت تر است چرا که به تعبیر زیبای حسین مهدوی در مقاله دولت رانتی، در این کشورها سرمایه گذاران در معرض آفت کوته نگری و اکنون زدگی و روزمرگی شدید قرار دارند.
یکی از مهمترین دلایلی که در کشورهای در حال توسعه، اصرار وجود دارد که این کشورها، برنامه های کوتاه مدت خود را متکی به برنامه های بلندمدت کنند به این خاطر است چون از این طریق تلاش صورت می گیرد تا سیاستمداران را از حالت «اکنون زدگی» و تمرکز غیرعادی به امور روزمره ارتقا بخشد.
به نظر می رسد موسسه مطالعات دین و اقتصاد از معدود مراکزی بوده است که زمانی که درآمدهای نفتی افزایش چشمگیری پیدا کرد به ویژه از سال ۸۲ به بعد، به صورت غیرمتعارفی به بیماری هلندی دامن زده می شد، مرتباً سعی می کرد که این مساله را گوشزد کند که آثار بلندمدت بیماری هلندی به مراتب مخرب تر از آثار کوتاه مدت آن است. در حالی که می دانیم آثار کوتاه مدت آن هم به اندازه یی حائز اهمیت است که توجه سیاستگذاران را به خود جلب می کند.
آنچه امروزه مجدداً و با تأکید بیشتر مطرح می کنیم و به نظر می رسد که به صورت بسیار جدی تری باید مورد توجه قرار گیرد این است که اقتصاد ایران به اعتبار کندی محسوس و چشمگیر ظرفیت های جدید دارایی های مولد در معرض مخاطره جدی قرار دارد. در طول سال های ۸۴ و ۸۵ و با وضع نگران کننده تری در سال ۸۶، میزان تشکیل سرمایه ثابت در اقتصاد وضعیت نگران کننده یی دارد. این سرمایه ثابت اعم از زیربناها و ظرفیت های تولیدی جدیدی است که باید ایجاد شود.
مساله مهم دیگری که در ادامه نگرانی مزبور موضوعیت می یابد این است که همانطور که می دانید هیچ کشور توسعه یافته یی وجود ندارد که بالاترین سطح اهتمام را به استفاده حداکثر از ظرفیت های سرمایه انسانی خود نکرده باشد.
وقتی که سرمایه گذاری های تولیدی و زیربنایی دچار اختلال می شود علامت این است که امکانات جامعه برای به کارگیری خردورزانه و با مضمون توسعه یی سرمایه های انسانی نیز دچار اختلال شود.
براساس گزارش های رسمی موجود در طی سال های ۸۴ و ۸۵ که سال های اول و دوم برنامه چهارم بوده، میزان تشکیل سرمایه ثابت تقریباً چیزی حدود ۶۰ درصد آنچه بوده که به قاعده برنامه چهارم باید اتفاق می افتاده و این در حالی است که میزان منابع ارزی تخصیص یافته در این دو سال تقریباً حدود ۸۰ درصد بیش از پیش بینی قانون برنامه چهارم است.
ترکیب این دو مساله به هم مربوط است که مفهوم بنیادی «بنیه تولید ملی» را می سازد که برای یک ملت توسعه گرا مفاهیم دیگری همچون بهره وری و توان رقابت اقتصاد ملی را نیز معنی دار می سازد و فساد مالی در نظام ملی نیز بزرگترین آفت بنیه تولیدی شناخته می شود و تلاش می کنیم که فقط همین مساله را در این جلسه مورد توجه ویژه قرار دهیم.
تا آنجا که به مساله بنیه تولید ملی مربوط می شود در کنار ملاحظات پیش گفته برای ایران نکته مهم دیگر این است که وزن افت سرمایه گذاری مولد در بخش خصوصی خیلی چشمگیر است و نکته بعدی این است که سرمایه گذاری های دولت نیز طی سه سال گذشته عمدتاً، سرمایه گذاری عمرانی است و میزان ارتقای ظرفیت های تولیدی کشور حتی در بخش دولتی به طور نسبی ناچیز است.
معنای این مساله این است که ما در افق میان مدت و بلندمدت با دشواری ها و چالش های بسیار جدی تری روبه رو خواهیم بود و مهمترین آنها نیز این است که در صورت تداوم این روند قادر نیستیم با جهت گیری توسعه یی از ظرفیت های سرمایه انسانی کشور استفاده کنیم. به اعتبار مجموعه مشکلات جدی ساختاری که در لایحه بودجه سال ۸۶ وجود دارد، از جمله این که میزان درآمدها به صورت غیرواقعی و خیلی بیش از قابلیت تحقق تخمین زده شده است و میزان هزینه ها هم خیلی کمتر از آنچه قابل عمل است تخمین زده شده است. لذا برآورد می شود که ما با کسری خیلی بزرگ تری روبه رو باشیم و تجربه تاریخی ایران نشان دهنده این است که در چنین شرایطی به دلیل تمرکز نظام سیاستگذاری بر ملاحظات کوتاه مدت اولین قربانی، منابع پیش بینی شده برای سرمایه گذاری است.
بنابراین در این چارچوب، هر دوره زمانی را که در نظر بگیرید، می توانید ردی از این مساله را مشاهده کنید و به خصوص در دو سه سال اخیر این قضیه ابعاد غیرمتعارفی پیدا کرده است.
مطالعات موجود نشان می دهد که طی ۱۵ سال گذشته، میزان منابع عملاً تخصیص یافته به فعالیت های عمرانی به طور متوسط حدود ۸۳ درصد بوده است یعنی با این میانگین عملکرد، بحث به این صورت سامان پیدا می کند که معمولاً دولت ها ارقام بزرگ را برای سرمایه گذاری مطرح می کنند که عمدتاً مصرف تبلیغاتی دارد ولی عملاً حدود ۲۰ درصد آن را تخصیص نمی دهند.
آنچه به صورت میانگین حدود ۸۳ درصد در ۱۵ سال گذشته اتفاق افتاده در سال ۸۶، پیش بینی می شود ابعاد بسیار نگران کننده تر و غیرمتعارفی پیدا کند و این به خاطر سهل انگاری در طراحی دقیق منابع و مصارف بودجه بوده است.
برخی برآوردها توسط مراجع رسمی نشان می دهد که رقم واقعی پرداختی برای تملک دارایی های سرمایه یی در سال ۸۶ حدود ۶۰ درصد نسبت به سال ۸۵ کمتر خواهد بود.
می دانید که رقم پرداختی برای تملک دارایی های سرمایه یی برای سال۸۵ در چارچوب واکنش مجلس و عدم اجازه استفاده افراطی از مازاد درآمد نفتی برای متمم چهارم پیشنهادی دولت موجب شد اعتبارات پیش بینی شده سرمایه گذاری را صرف امور جاری کنند، خود عملکرد سال ۸۵ نسبت به آنچه باید باشد خیلی ناچیز بوده بنابراین افتی که در سال ۸۶ در ابعاد پیش گفته پیدا می کند قابل ملاحظه است و نشان می دهد که چشم انداز ایجاد اشتغال با جهت گیری توسعه یی در سال های آتی در زمره نگران کننده ترین و در عین حال پرچالش ترین حوزه هایی است که به صورت های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در نظام ملی منعکس می شود. از این زاویه می توانید نکات دیگری را هم مورد توجه قرار دهید. در شرایطی که دولت دچار مشکلات جدی مالی می شود، به تجربه تاریخی، یکی از فوری ترین نکاتی که به نظر می رسد، دستکاری قیمت های کلیدی است.
سخنرانی در موسسه مطالعاتی دین و اقتصاد
فرشاد مومنی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست