شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

تأسیس اكو


تأسیس اكو

روز ۲۸ خرداد ۱۳۶۹ سازمان همكاریهای اقتصادی «اكو»۱ طی پیمانی كه میان وزیران امور خارجه ایران و تركیه و پاكستان در شهر ازمیر تركیه به امضا رسید, تأسیس شد

روز ۲۸ خرداد ۱۳۶۹ سازمان همكاریهای اقتصادی «اكو»۱ طی پیمانی كه میان وزیران امور خارجه ایران و تركیه و پاكستان در شهر ازمیر تركیه به امضا رسید، تأسیس شد.

این سازمان در حقیقت شكل تغییر یافته پیمان «آر. سی. دی» است كه در۳۰ تیر ۱۳۴۳ در شهر استانبول تركیه میان سران سه كشور به امضا رسیده بود.۲ هدف از این تغییر ماهوی، وسیعتر كردن دامنه همكاریها و افزایش تعداد اعضای این سازمان بود. به همین دلیل در پی عضویت كشورهای مسلمان تازه استقلال یافته شوروی سابق از جمله آذربایجان، قزاقستان، قرقیزستان، تركمنستان، ازبكستان و تاجیكستان و همچنین افغانستان در اكو، فعالیت این سازمان گسترش یافت و در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی از اهمیت بسیاری برخوردار شد.

علاوه بر این در اجلاس سران اكو در بهمن ۱۳۷۰ در تهران، اعضای این سازمان با مشاركت هیأتی از جامعه مسلمانان ترك قبرس در فعالیت‌های اقتصادی، فرهنگی و فنی «اكو» بدون آنكه به موضع سیاسی هر كشور راجع به بحران قبرس خدشه‌ای وارد آید، حمایت كردند.

اجلاس وزیران خارجه كشورهای عضو اكو در بهمن ۱۳۷۱ نیز با تأسیس «بانك توسعه و تجارت اكو» با سرمایه اولیه ۴۰۰ میلیون دلار موافقت كردند.

نخستین اجلاس رهبران اوپك كه به تأسیس این سازمان رسمیت سیاسی بخشید، در بهمن ۱۳۷۰ در تهران تشكیل شد و پس از آن به صورت ادواری، هر یك از كشورهای عضو این سازمان میزبان نشست رهبران بوده اند. یكی از ویژگی‌های اكو رقم بالای جمعیت آن می باشد. این سازمان با ۳۶۰ میلیون نفر كه یك چهارم جمعیت مسلمانان جهان را تشكیل می‌دهد، بزرگترین تشكل اقتصادی در دنیای اسلام محسوب می‌شود. اكو به عنوان نقطه تماس سه قاره آسیا، اروپا و آفریقا از موقعیتی ممتاز و استراتژیك در سطح بین‌المللی برخوردار است. منابع غنی و بكر معدنی و نفتی و گازی موجود در اكثر كشورهای عضو اكو سرمایه ارزشمندی را در اختیار این سازمان قرار داده است.

از طرفی ایران به دلیل داشتن مرز زمینی با ۵ كشور دیگر عضو و دارا بودن موقعیت استراتژیك جغرافیائی برای برقراری اتصال سایر اعضاء به آبهای بین‌المللی و نیز به دلیل استقرار دبیرخانه دائمی اكو در تهران از موقعیت محوری در این سازمان برخوردار است.

پی‌نویس:

۱-ECO (Economic Cooperation Organization)

۲ـ برای آشنایی با پیمان «آر. سی. دی» به مقاله‌ای به همین نام در سایت مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی مراجعه شود.