سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

تهدید به ردصلاحیت خاتمی


تهدید به ردصلاحیت خاتمی

در شرایطی که کاندیداتوری یا عدم کاندیداتوری سیدمحمد خاتمی برای انتخابات ریاست جمهوری روشن نشده است, اما با این وجود برخی جناح های تندرو مخالف اصلاح طلبان به خاتمی هشدار داده اند اگر وارد انتخابات شود با خطر ردصلاحیت مواجه خواهد شد

در شرایطی که کاندیداتوری یا عدم کاندیداتوری سیدمحمد خاتمی برای انتخابات ریاست جمهوری روشن نشده است، اما با این وجود برخی جناح های تندرو مخالف اصلاح طلبان به خاتمی هشدار داده اند اگر وارد انتخابات شود با خطر ردصلاحیت مواجه خواهد شد.روزنامه کیهان که معمولاً بازتاب دهنده افکار طیف تندرو جناح اصولگرا به شمار می آید در صریح ترین پیام به خاتمی هشدار داد با خطر ردصلاحیت روبه رو است.روزنامه کیهان روز گذشته در قالب یک سرمقاله به قلم حسین شریعتمداری مدیر مسوول این نشریه خاتمی را از ورود به عرصه انتخابات برحذر داشت. این سرمقاله پس از اینکه کاندیداتوری تعدادی دیگر از شخصیت های اصلاح طلب را یک بازی برای فریب اصولگرایان دانست اما تاکید کرد که «خاتمی کاندیدای اصلی ائتلاف اصلاح طلبان است ولی مطابق برخی از اخبار موثق آقای خاتمی برای اعلام صریح نامزدی خود با دو نگرانی جدی روبه رو است.اولین نگرانی آقای خاتمی ردصلاحیت از سوی شورای نگهبان است. این نگرانی از آنجا ناشی می شود که متاسفانه برخی از عملکردها و مواضع آقای خاتمی مخصوصاً بعد از پایان دوره ریاست جمهوری ایشان و در سفر به امریکا و چند کشور اروپایی، با مبانی تعریف شده انقلاب و نظام و در پاره یی از موارد با آموزه های صریح اسلام مغایرت آشکار داشته است و این موارد از نگاه قانون می تواند ردصلاحیت ایشان برای نشستن بر کرسی ریاست جمهوری را در پی داشته باشد و گفتنی است که مطابق قوانین جاری افراد زیادی با کمتر از این موارد ردصلاحیت شده و می شوند.و دومین نگرانی ایشان به رویکرد منفی مردم نسبت به جبهه اصلاحات مربوط می شود. جبهه یی که آقای خاتمی رهبری آن را بر عهده داشت و طی شش سال گذشته بارها از سوی مردم طرد و نفی شده است.»البته این برای اولین بار نیست که سیدمحمد خاتمی به ردصلاحیت تهدید می شود، اما این برای اولین بار است که روزنامه یی که همگان از وابستگی سیاسی و جناحی آن اطلاع دارند اینچنین بی پرده و صریح ماموریت پیام رسانی به خاتمی را عهده دار شده است.

تا پیش از این برخی سایت های اینترنتی که عمدتاً به جناح تندرو اصولگرا تعلق دارند و در عین حال از یک مدیریت واحد برخوردارند، تبلیغات منفی را علیه سران اصلاحات و جناح اعتدالگرای نظام جمهوری اسلامی به راه انداخته بودند. حتی سال گذشته در چنین ایامی وقتی فیلمی ساخته شده از سفر خاتمی به ایتالیا پخش شد که نشان می داد خاتمی با جوانان ایتالیایی دست می دهد و یکی از کسانی که با خاتمی مصافحه کرد، یک دختر جوان ایتالیایی بود، موجی از تبلیغات در سایت ها و روزنامه های تندرو اصولگرا به راه افتاد و خاتمی به تساهل در رعایت اصول شریعت متهم شد. حتی تعدادی از طلاب وابسته به جریان اصولگرا در مشهد علیه خاتمی طوماری را امضا کردند و با ارائه آن به دادگاه روحانیت خواستار محاکمه و خلع لباس خاتمی شدند. تحرکات علیه خاتمی در شرایطی شکل گرفت که دقیقاً در همان روزها محمود احمدی نژاد مقابل روی همگان بر دست خانمی که عنوان داشت معلم او بوده است، بوسه زد و تصاویر آن هم از تلویزیون پخش شد، اما جناح تندرو اصولگرا نه تنها حرکت احمدی نژاد را خلاف عرف و شرع ندانست بلکه اعلام کرد این خاتمی است که باید به خاطر دست دادن با دختر ایتالیایی محاکمه شود.البته در آن زمان تحرکات علیه خاتمی ناتمام ماند ولی برخی عنوان کردند جریانی در صدد برآمده است از کاندیداتوری خاتمی برای انتخابات ریاست جمهوری ممانعت به عمل آورد و در صورت امکان دستاویزی برای ردصلاحیت او فراهم کند.

در چنین شرایطی بود که برخی علمای قم به کمک سیدمحمد خاتمی آمدند و حکم دادند که خاتمی حرکتی را که نشان دهنده تساهل در رعایت مسلمات شریعت باشد، انجام نداده است، اما اکنون یک سال و چند ماه پس از آن ماجرا بار دیگر احتمال کاندیداتوری خاتمی مورد توجه محافل تندرو اصولگرا قرار گرفته است و آنان در صدد برآمده اند تا حد امکان مانع از ثبت نام خاتمی در انتخابات ریاست جمهوری شوند. البته اینکه خاتمی حتماً در انتخابات حضور پیدا کند قطعی نشده است چرا که در یک سو گروه ها و طیف های مختلف اصلاح طلب مشغول رایزنی های درونی درباره چگونگی ورود به عرصه رقابت انتخابات ریاست جمهوری هستند و در سوی دیگر هنوز برخی احزاب اصلاح طلب کاندیدایی را که قصد دارند در انتخابات ریاست جمهوری حمایت کنند، معرفی نکرده اند. در این میان تا حدودی روشن شده است که سازمان مجاهدین انقلاب، جبهه مشارکت و مجمع روحانیون مبارز به دنبال کاندیداتوری خاتمی هستند، اما حزب کارگزاران سازندگی در تردید به سر می برد و مشغول تحلیل اوضاع سیاسی کشور است.حزب اعتماد ملی هم اگرچه کاندیدای خود را معرفی نکرده است اما به نظر می رسد این حزب تمایل دارد به مانند انتخابات شوراها و انتخابات مجلس هشتم کاندیدای اختصاصی خود را وارد عرصه انتخابات کند. شخصیت های دیگری چون عبدالله نوری، محمدعلی نجفی، محمدرضا عارف و چند چهره میانه رو محافظه کار مانند حسن روحانی هم مطرح هستند که می توانند گزینه نهایی و مورد حمایت تمامی یا بخش های مهمی از اصلاح طلبان محسوب شوند. البته روشن است اگر خاتمی کاندیدای انتخابات شود تعدادی از این شخصیت ها خود به خود از حضور در انتخابات کناره گیری خواهند کرد و ترجیح می دهند وارد رقابت نشوند.

به این ترتیب کاندیداتوری خاتمی هنوز قطعی نشده است، اما با این وجود گروه های تندرو اصولگرا به تکاپو افتاده اند تا احتمال کاندیداتوری خاتمی را به حداقل رسانده و در صورت امکان برای ردصلاحیت او زمینه سازی کنند.

تا امروز تلاش ها برای رسیدن به چنین منظوری در قالب فعالیت های غیر رسمی و از طریق انتشار اخبار در سایت های اینترنتی دنبال می شد اما با انتشار سرمقاله کیهان این تلاش صورت نیمه رسمی به خود گرفت و احتمال می رود اگر کاندیداتوری خاتمی جدی تر شود برخی افراد هم که تاثیر بسزایی در تایید یا ردصلاحیت کاندیداهای ریاست جمهوری دارند به جریان مخالف با کاندیداتوری خاتمی بپیوندند. در واقع جریان سیاسی که طی چند سال گذشته توانسته تمامی مناصب انتخابی و رسمی کشور را در دست بگیرد به هیچ وجه حاضر نیست وارد یک انتخابات ریسک پذیر شود و ترجیح می دهد کاندیداهایی وارد انتخابات شوند که از نظر آنان شانس چندانی برای پیروزی نداشته باشند.

اما از لابه لای سخنان شخصیت های سرشناس این جریان چنین استنباط می شود که آنان از نتیجه برگزاری یک انتخابات که یک پای آن سیدمحمد خاتمی باشد چندان مطمئن نیستند لذا ترجیح می دهند تمام تلاش خود را به کار گیرند تا از کاندیداتوری خاتمی و شخصیت هایی مانند خاتمی جلوگیری به عمل آورند زیرا عدم کاندیداتوری خاتمی بهترین و کم هزینه ترین راهی است که جریانات مخالف کاندیداتوری خاتمی برای خود متصور می بینند. از دید آنان ردصلاحیت کاندیدای احتمالی چون عبدالله نوری با محکومیت پنج ساله زندان بسیار آسان است.

اما در این میان نمی توان خاتمی را به این راحتی ها ردصلاحیت کرد زیرا خاتمی هشت سال رئیس جمهور ایران بوده و هیچ گونه محکومیت یا پرونده یی که بتوان با استناد به آن به ردصلاحیت او دست یازید، وجود ندارد. ضمن اینکه اگر خاتمی وارد انتخابات شود اما با مهر ردصلاحیت مواجه شود بازتاب آن چندان به نفع نظام نخواهد بود و تبعات سیاسی زیادی را به دنبال خواهد داشت. شاید اگر جریانی که هر از گاهی تمایل خود را به ردصلاحیت خاتمی به صورت آشکار و غیرآشکار یا نیمه رسمی و غیررسمی نشان می دهد به حداقل اطمینان رسیده بود که کاندیدای اختصاصی اش یعنی محمود احمدی نژاد در انتخابات سال آینده ریاست جمهوری به پیروزی خواهد رسید، اینچنین نگرانی درونی خود را نسبت به کاندیداتوری خاتمی یا شخصیت های رای آور دیگری چون او علنی نمی کرد. اما علنی شدن چنین نگرانی هایی اگر چه با ارسال پیام هشدارآمیز برای خاتمی جنبه عملی به خود گرفته است اما به همان میزان می تواند برای اصلاح طلبان انگیزه حضور قوی تر در عرصه انتخابات باشد. در واقع این ضرب المثل که «رنگ رخساره خبر می دهد از سر درون» گویای شرح حال فعلی رقبای انتخاباتی اصلاح طلبان است چرا که جریان تندرویی که چهار سال زمام امور کشور را در دست داشته است اکنون به واسطه مشکلات فراوان سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و خارجی که برای کشور ایجاد کرده با نارضایتی عمومی مواجه شده است لذا شانس آنان برای پیروزی در انتخابات سال آینده به حداقل ممکن رسیده است.

نویسنده : ایرج جمشیدی