چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

تحریم, بازی تکراری غرب در برابر ایران است, نه یک اتفاق تازه


تحریم, بازی تکراری غرب در برابر ایران است, نه یک اتفاق تازه

کارشناسان می گویند تحریم نفت ایران از سوی غرب به منزله یک حرکت انتحاری برای اقتصاد فلج شده و گرفتار بحران کشور های اروپایی خواهد بود

طی ۳ دهه گذشته، جهان استکبار به منظور مقابله با جمهوری اسلامی از شگردهای مختلفی استفاده کرده است؛ ایجاد تنش و التهاب، تحمیل جنگ ۸ ساله و اعمال تحریم‌های اقتصادی، از جمله مهم‌ترین موارد مدنظر نظام استکبار بوده است.

در تحلیل‌های ارائه شده درخصوص بحران‌زایی‌های سیاسی ـ اقتصادی علیه ایران، مقصد نهایی دشمن، قرار دادن جمهوری اسلامی در موضع ضعف و تفرقه‌افکنی میان مردم و مسوولان نظام است تا با این روش بتوانند راهکارهایی که به گمان آنها موجب منحرف ساختن جامعه و ایجاد ضعف در قوای تصمیم‌گیر کشور است را پیگیری و اعمال کنند.

دور جدید تحریم علیه ایران که توسط کشورهای انگلیس، آمریکا، کانادا و برخی دیگر از همپیمانان آنها دنبال می‌شود بخش‌های جدیدی از سیستم بانکی کشور و به تبع آنها صنعت نفت را هدف قرار داده تا از این طریق آشکارا درآمدهای ایران را که جنبه حیاتی برای کشور دارد، تحت‌تاثیر قرار دهد.

با نگاهی به تاریخ اعمال تحریم‌ها علیه ایران می‌توان مشاهده کرد که اولین کشوری که ایران را با تحریم روبه‌رو کرد، ایالات متحده آمریکا بود که ابتدا خرید و فروش برخی تجهیزات نظامی به کشور را ممنوع ساخت گر‌چه با مرور زمان و دستیابی متخصصان کشورمان به دانش و توانمندی‌های نظامی، هدف محدودکردن توان کشور محقق نشد.

پس از تغییر شکل تحریم‌ها و رسیدن به مباحث جدیدتر چون تحریم‌های پزشکی، صنعتی و... مسوولان کشور برای مقابله با آن، سیاست‌های جدیدی را اتخاذ کردند و با تغییر شیوه و دورزدن برخی از اعمال محدودیت‌های دشمن مانع تحقق اهداف شوم آنها شدند.

حال با اعمال فاز جدید تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی ایران و ورود جهان غرب به مرحله جدیدی از اعمال محدودیت‌ها، مسوولان کشور همچنان بر مواضع جمهوری اسلامی ایران تاکید و اعلام می‌کنند، گرچه این تحریم‌ها نوعی تهدید محسوب می‌شود، اما از منظر دیگری فرصت بزرگی برای کشور است تا سطح استقلال اقتصادی کشور و موقعیت ایران در بازار جهانی از جمله بازار نفت را مشخص کند.

ایجاد ارتباط با کشورهای مستقل، تبدیل ذخایر ارزی کشور به فلزات گرانبها و... از جمله راهکارهایی است که این روزها در کلام مسوولان کشور مورد تایید قرار می‌گیرد تا با این روش‌ها و همچنین نمایش موقعیت و توان استراتژیک ایران بخصوص در خلیج فارس و تنگه‌هرمز، قدرت کشور را در دفاع از تهدیدها و تحریم‌های پیش‌رو به نمایش بگذارند.

● تحریم‌ها موثر یا غیرموثر؟!

تحریم علیه ایران توسط دولت‌های استکباری و غربی امری ناپسند و شوم محسوب می‌شود، اما این که بگوییم این تحریم‌ها کاملا بی‌اثر است و هیچ تاثیری در کشور ندارد، کلام نادرستی محسوب می‌شود.

مسوولان سیاسی کشور در دولت و مجلس بر این اصل که ایجاد بحران‌ها را باید پذیرفت و برای آن راهکاری اندیشید و طراحی کرد، تاکید دارند.

اخیرا مجلس شورای اسلامی در جلسه‌ای غیرعلنی با مسوولان اقتصادی کشور بر تشکیل کارگروهی به همراه دولت در زمینه بررسی ابعاد تحریم‌ها و روش‌های مقابله با آن تاکید کرده است. از سوی دیگر مسوولان سیاست خارجی از جمله رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت خارجه، تحریم‌های جدید غرب را آغاز یک جنگ روانی دانسته و آثار این دشمنی‌ها را بی‌تاثیر بر اراده سیاسی و مراودات تجاری و اقتصادی ایران ارزیابی کرده‌اند.

سخنگوی وزارتخارجه، اتخاذ تحریم‌ها علیه ایران را موجب متحدتر شدن مردم دانسته و گفته است ایران تحت تاثیر این‌گونه فشارها از برنامه‌ صلح‌آمیز هسته‌ای خود دست نخواهد کشید و آن را متوقف نخواهد کرد. علی لاریجانی، رئیس مجلس هم تاکید داشته که این تحریم‌ها بی‌پاسخ نخواهد ماند.

از سوی دیگر مقامات و دولت‌های همسو با ایران، از جمله چین و روسیه نیز در واکنش به اتخاذ این تصمیمات اعلام کرده‌اند، تصمیمات دولت‌های غربی بر روابط آنان با ایران تاثیری نخواهد گذاشت و آنها همچنان به روابط تجاری و اقتصادی خود ادامه خواهند داد.

تیم اقتصادی مجلس، تحریم‌ها را یک بلوف سیاسی می‌داند و تاکید دارد مشکلات اقتصادی غرب و نیازهای عمومی بازار این اجازه را نمی‌دهد که تحریم محصولات پتروشیمی و نفتی ایران شکل بگیرد

خبرگزاری غربی دویچه وله نیز در گزارشی با تاریک دانستن دورنمای اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران، علاوه بر اراده ایرانیان، چین و روسیه را مانع مهم آمریکا در رسیدن به اهدافش عنوان کرده است.

این خبرگزاری آلمانی به نقل از یک کارشناس گفته است که چین به طور سنتی با تحریم مخالف است و اعتقاد بیشتری به حل اختلافات، بخصوص بحث هسته‌ای ایران از طریق مذاکره دارد. دویچه وله اعلام کرده دورنمای روشنی برای به نتیجه رسیدن تحریم ها وجود ندارد و همپیمانان ایران از اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران حمایت نمی‌کنند.

رویترز هم به نقل از وزارت امور خارجه آرژانتین گفته است بتازگی هکتور تیمرمان از روابط رو به ‌رشد ایران و آرژانتین حمایت کرده است.

همچنین این خبرگزاری به نقل از وزارت امور خارجه روسیه با انتقاد از اقدام یکجانبه اتحادیه اروپا و آمریکا تاکید کرده اعمال تحریم‌ها خارج از چارچوب شورای امنیت سازمان ملل، غیر قابل قبول است.

روسیه با اظهار تاسف از این اقدام‌، آن را اهانت به اصول همکاری دانسته است. رئیس‌جمهور کشورمان نیز همانند گذشته بر مواضع صلح‌آمیز هسته‌ای ایران تاکید و تحریم‌های غرب علیه ایران را به دلیل، روابط خوب جمهوری اسلامی ایران با دیگر کشورها ناکارآمد ذکر کرده است. وزیر نفت کشورمان هم در اظهاراتی قابل تامل، برخی از تصمیمات غرب مبنی بر تحریم نفت کشورمان را کاری عاقلانه ندانسته و اعلام کرده که جایگزینی برای نفت ایران در دنیا وجود ندارد.

رستم قاسمی با تاکید بر مقام ایران در اوپک که ۱۸ درصد نفت اروپا را تامین می‌کند یادآور شده است ، چنانچه این اتفاق رخ دهد، بازار، بهای سنگینی را در این زمینه پرداخت خواهد کرد.

اما مقامات آمریکایی بر این نظر تاکید می‌کنند که تحریم‌ها به گونه‌ای اعمال می‌شود که حداکثر فشار را بر ایران وارد کند و حداقل مشکل را برای دوستان و متحدانشان به همراه داشته باشد.

این اظهارات مقامات آمریکایی در حالی بیان می‌شود که این تحریم‌های شکننده پس از انتشار، شکل عملیاتی خود را به دلیل غیراجرایی بودن نیافته و در حد یک جنگ روانی باقی مانده است.

● سیاست آمریکا، شکست خورده است

به اعتقاد برخی صاحب‌نظران، مرحله جدید تحریم گرچه یک تهدید به شمار می‌آید، اما از منظری دیگر، فرصت بزرگی است که راه خروج دلار از صحنه معاملات خارجی کشور را مسدود کند و در کوتاه مدت باعث تضعیف موقعیت دلار در عرصه جهان شود.

نمایندگان مجلس از جمله اعضای تیم اقتصادی آن، تحریم‌ها را یک بلوف سیاسی می‌دانند و تاکید دارند مشکلات اقتصادی که غرب از جمله کشورهایی چون ایتالیا، اسپانیا و یونان در مباحث بدهی‌های آنان به اتحادیه اروپا با آن دست به گریبان هستند و نیازهای عمومی بازار این اجازه را نمی‌دهد که تحریم محصولات پتروشیمی و نفتی ایران شکل بگیرد.

سیروس‌ساز‌دار، نماینده مرند و جلفا و عضو کمیسیون انرژی با اشاره به این که ضرر ایران، متضرر شدن کشورهای تحریم‌کننده را نیز به همراه دارد در گفت‌وگو با جام‌جم خاطرنشان کرد: از آنجایی که فصل سرما در اروپا آغاز شده و نیاز به سوخت را افزایش داده قطعا شکست بحث تحریم ایران در مباحث نفتی قطعی است و اگر حتی تحریم نفت ایران شکل گیرد، افزایش قیمت این فرآورده در جهان و احتمال رسیدن آن به ۱۵۰ دلار در هر بشکه باعث بحران اقتصادی در دنیا خواهد شد.

حمیدرضا کاتوزیان، رئیس کمیسیون انرژی هم بر ارتباط وزارت نفت با بخش خصوصی تاکید دارد و اهمیت به این بخش را منجر به تقویت آن در دوران تحریم می‌داند.

از سوی دیگر عزت‌الله یوسفیان ملا، نماینده آمل و عضو کـــمیسیون برنامه و بودجه مجلس می‌گوید: اقتصاد بحران‌زده غرب نمی‌تواند با تحریم صنعت نفت ایران به یک حرکت انتحاری در عرصه اقتصاد دست بزند چرا که در حال حاضر همه کشورهای عضو اتحادیه اروپا به طور موقت یا دائمی واردکننده انرژی از ایران هستند.این اظهارات از سوی نمایندگان و کارشناسان در شرایطی صورت می‌گیرد که تجربیات فراوانی در رویارویی با تحریم‌ها در طول ۳۰ سال گذشته در ایران به دست آمده است و اعمال تحریم‌ها بخصوص در بحث نفت و صنایع پتروشیمی، بیش از آن که ایران را متضرر کند، ضرر به اقتصاد خسران‌دیده غرب وارد می‌کند.

از این رو خود غربی‌ها می‌دانند که گام گذاشتن به میدان تحریم برای غربی‌ها ورود به یک جنگ روانی، کم‌بهره و با زیان‌های فراوان برای خود آنهاست. شاید از این روست که غربی‌ها در میانه صحبت از تحریم‌ها همواره به مذاکره با ایران، چشم داشته و برای آن زمینه‌سازی‌هایی هم انجام می‌دهند.

فاطمه امیری