چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
چرا عرق میکنیم؟
عرقکردن یک کارکرد پایهای در بدن است. تبخیر عرق، حرارت را از سطح پوست خارج و شما را خنک میکند اما عرق در عین حال مکانی برای رشد باکتریهاست و به اصطلاح باعث ایجاد یک «اثر انگشت» میکروبی منحصر به فرد میشود که تعیینکننده میزان جذابیت شما برای پشههای حامل انگلها و ویروسهای عامل ایجادکننده مالاریا، تبدنگی و تبزرد هستند...
بنابراین عرق هر فرد با توجه به باکتریهایی که روی آن رشد و آن را تجزیه میکنند، واجد ویژگیهای منحصربه فردی است.
عرق و بوی بدن
تعریق معمولا هنگامی رخ میدهد که ورزش میکنید یا تقلای بدنی انجام میدهید، در آبوهوای گرم قرار دارید یا عصبی، مضطرب و تحت استرس هستید. این نوع عرق کردن، فرآیندی طبیعی و سالم است.
عرق کردن به خودیخود چندان آزاردهنده نیست، بیشتر بوی بدن است که مشکلآفرین است. در واقع عرق بویی ندارد اما هنگامی که عرق در تماس با باکتریهای روی پوست شما قرار میگیرد، بوی ناخوشایندی ایجاد میکند.
تغییرات غیرمعمول در عرق کردن- چه عرق کردن مفرط (هیپرهیدروز) یا کم عرق کردن یا عرق نکردن (آنهیدروز)- ممکن است مشکلاتی برای فرد مبتلا ایجاد کند. به غیر از این تغییرات بوی بدن ممکن است نشانهای از یک مشکل پزشکی باشد.
اما در موارد طبیعی، با تغییرات سبک زندگی و درمانهای خانگی میتوانید بهطور موثر این علایم را برطرف کنید. در برخی موارد ممکن است لازم باشد از فرآوردههای ضدتعریق یا دئودرانت استفاده کنید.
چرا عرق ممکن است بوی آمونیاک بگیرد؟
در افرادی که رژیم غذایی پرپروتئین و کمکربوهیدرات (کم قند) مصرف میکنند، عرق بدن مملو از آمونیاک میشود. فردی که چنین رژیم غذایی را دارد، وقتی شروع به ورزش میکند، بدنش مجبور میشود پس از مصرف ذخایر گلیکوژن (شکل ذخیرهای قند در بدن) از پروتئینها برای ایجاد انرژی لازم استفاده کند. برای انجام این کار اسیدهای آمینه – واحد ساختمانی پروتئینها- به ترکیبهای گوناگون تبدیل میشوند از جمله گلوکز (قند) که برای تامین انرژی عضلات لازم است. در این فرآیند ترکیبهای زائدی از جمله آمونیاک ایجاد میشود. بهطورمعمول آمونیاک (که در مقادیر زیاد بسیار بدبو است) در بدن به اوره (که بوی بد آن کمتر است) تبدیل و از طریق ادرار دفع میشود اما اگر مقدار زیادی آمونیاک تولید شود و بدن نتواند با تبدیل آن به اوره، آن را از بدن دفع کند؛ مقداری از آن وارد عرق میشود. در عین حال مقدار زیادی آمونیاک میتواند کارکرد عصبی را مختل کند و باعث خستگی عضلانی شود.
غدد عرق آپوکرین
این غدد در عمق (لایه میانی پوست) در کنار فولیکول (پیاز) مو قرار دارند.
ترشحات این غدد نقشی در تنظیم درجه حرارت بدن ندارد، بوی عرق ناشی از آنهاست و تصور بر این است که در ارتباط شیمیایی میان افراد دخیل هستند.
غدد سباسه یا چربی
غدد سباسه در همه بدن به جز کف دست و پا پراکنده هستند. بزرگترین و پرشمارترین غدد سباسه در پوست سر، پیشانی، گونهها و چانه قرار دارند.
این غدد، سبوم (مادهای روغنی) را ترشح میکنند که سطح پوست و موها را چرب و محافظت میکند.
غدد عرق اکرین
این غدد عمدتا در کف دست و پای شما و در ردههای بعدی در سر، تنه و اندامها (دست و پا) قرار دارند.
این غدد برای کمک به تنظیم درجه حرارت بدن، عرق ترشح میکنند.
دکتر علی ملائکه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست