جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

پنجمین دوره جام جهانی فوتبال سوئیس ۱۹۵۴


پنجمین دوره جام جهانی فوتبال سوئیس ۱۹۵۴

سوئیس از جمله کشورهایی بود که به علت بی طرفی در جنگ جهانی دوم, هیچگونه آسیبی ندید همچنین سال ۱۹۵۴, در حقیقت پنجاهمین سالگرد تأسیس فیفا بود و از آنجایی که مقر فیفا در زوریخ سوئیس قرار داشت, این کشور به میزبانی جام جهانی پنجم برگزیده شد

سوئیس از جمله کشورهایی بود که به علت بی طرفی در جنگ جهانی دوم، هیچگونه آسیبی ندید. همچنین سال ۱۹۵۴، در حقیقت پنجاهمین سالگرد تأسیس فیفا بود و از آنجایی که مقر فیفا در زوریخ سوئیس قرار داشت، این کشور به میزبانی جام جهانی پنجم برگزیده شد. در این دوره ۳۸ کشور برای حضور در مسابقات انتخابی ثبت نام کردند که البته آرژانتین و شوروی در میان آنها نبودند. از قاره آسیا، ژاپن و کره جنوبی حضور داشتند که طی بازی رفت و برگشت، کره جنوبی به عنوان نماینده آسیا انتخاب شد. پس از انتخاب ۱۴ تیم دورنهایی به همراه اروگوئه قهرمان دوره پیش و سوئیس میزبان بازیها که از حضور در دور انتخابی معاف بودند، مسابقات در ۵ ژانویه ۱۹۵۴ در برن قرعه کشی شد. در این دوره قرار بر این شد که این ۱۶ تیم در چهار گروه چهار تیمی قرار گیرند و هر تیم به قید قرعه دو بازی در گروه برگزار نماید و در نهایت هشت تیم به مرحله دوم (یک چهارم نهایی) صعود نمایند و مسابقات تا فینال به صورت حذفی پیش رود.

آلمان که این بار با نام آلمان غربی به خانواده فیفا بازگشته بود، یکی از این شانزده تیم بود. در میان تیمهای دورنهایی، مجارستان که از سال ۱۹۵۰ تا ۱۹۵۴ در ۳۳ بازی بدون شکست مانده بود ودر سال ۱۹۵۲ مدال طلای المپیک را فتح کرده بود، امید اول قهرمانی بود. این تیم با رهبری کاپیتانش فرانس پوشکاش و حضور جمعی از بازیکنان نخبه، فوق العاده در حمله قدرتمند بود و مهاجمی بسیار گلزن به نام ساندور کوچیس را هم در نوک حمله داشت که در نهایت آقای گل این دوره جام جهانی شد. اما همانطور که اروگوئه در کمال ناباوری برزیل را در جام ۱۹۵۰ مغلوب کرد؛ تیم آلمان غربی هم با شکست دادن جادوگران (لقب تیم مجارستان) فاتح جام جهانی شد.

در گروه اول تیمهای برزیل، یوگسلاوی، فرانسه و مکزیک قرار داشتند. برزیل با شکست مکزیک و تساوی در برابر یوگسلاوی و یوگسلاوی هم با پیروزی در برابر فرانسه به مرحله دوم صعود نمودند. زیباترین بازیهای مرحله اول، در گروه دوم انجام گرفت. در این گروه، مجارستان با نتیجه ۹ بر صفر، کره جنوبی را شکست داد و در دیدار دوم خود، موفق با نتیجه جالب ۸ بر ۳ بر آلمان غربی فایق آید. از این گروه تیمهای مجارستان و آلمان غربی که ترکیه را مغلوب کرده بود، به مرحله بعد صعود کردند. در گروه سوم، اتریش و اروگوئه تیمهای چکسلواکی و اسکاتلند را شکست دادند تا هر دو با ۴ امتیاز به جمع تیمهای یک چهارم نهایی بپیوندند. در گروه چهارم، انگلیس با تساوی در برابر بلژیک و پیروزی ۳ بر صفر در مقابل سوئیس به عنوان تیم اول صعود کرد و سوئیس با شکست دوباره ایتالیا در بازی تکراری، جواز صعود دریافت نمود.

در مرحله یک چهارم نهایی، آلمان غربی تیم یوگسلاوی را ۲ بر صفر مغلوب کرد. اتریش در پرگل ترین دیدار تاریخ جام های جهانی، ۷ بر ۵ سوئیس را حذف نمود. اروگوئه هم بر تیم قدرتمند انگلیس چیره شد تا به نیمه نهایی برسد؛ اما زیباترین بازی این مرحله، دیدار دو تیم مجارستان و برزیل بود که به علت خشونتهای بی حدش به نبرد برن مشهور شد. در این مسابقه، تیم مجارستان در نهایت به پیروزی ۴ بر ۲ دست یافت ولی درگیری بازیکنان دوتیم پس از بازی هم ادامه داشت و به رختکن هم کشیده شد که با دخالت پلیس خاتمه یافت. در مرحله نیمه نهایی، تیم آلمان غربی که حالا در قواره یک مدعی بود، توانست اتریش را ۶ بر یک مغلوب نماید تا به همراه مجارستان که ۴ بر ۲ از سد اروگوئه گذشته بود، برگزارکننده دیدارنهایی جام باشد. در دیدار رده بندی اتریش، قهرمان دوره پیش را ۳ بر یک شکست داد تا در جای سوم قرار گیرد.

دیدارنهایی درحضور ۶۳۸۰۰ تماشاگر در تاریخ چهارم جولای ۱۹۵۴ در برن برگزار شد. مجارستان، شروعی طوفانی داشت و در ۸ دقیقه اول بازی به دو گل دست یافت. اما در ادامه، این آلمانها بودند که در زیر بارش شدید باران با به ثمر رساندن سه گل، فاتح جام ژول ریمه شدند تا جادوگران مجارستان، پس از ۳۷ بازی بی شکست، طعم تلخ شکست را در حساسترین بازی تاریخ فوتبالشان بچشند.

● تابلوی افتخار

▪ تعداد تیمهای شرکت‌کننده : ۱۶ تیم

▪ رده‌بندی‌ نهایی : ۱- آلمان غربی ۲- مجارستان ۳- اتریش ۴- اروگوئه

▪ تعداد مسابقات : ۲۶ بازی

▪ تعداد گل: ۱۴۰ گل

▪ بهترین خط حمله: مجارستان (۲۷ گل)

▪ بهترین خط دفاع : فرانسه (۳ گل)

▪ آقای گل : ساندور کوچیس (مجارستان ۱۱ گل)

▪ بهترین بازیکن : فرانس‌ پوشکاش (مجارستان)

▪ مجموع تماشاگران : ۹۴۳۰۰۰ نفر

▪ دیدار فینال ‌ـ ورزشگاه برن (۴ جولای ۱۹۵۴ - برن)

آلمان غربی‌ ۳ ‌ـ مجارستان ۲

▪ گلها : مورلاک (۱۰)، ران (۱۸، ۸۴) برای آلمان‌غربی ؛ پوشکاش (۶)، ژیبور (۸) برای مجارستان

▪ داور : بیل‌لینگ (انگلستان)

▪ تماشاگر : ۶۰۰۰۰ نفر

▪ آلمان‌غربی : تورک، پوسی‌بال، کهل‌مه‌‌یر، اکل، لیبریش، مای، ران، مورلاک، ا. والتر، اف. والتر، شافر

▪مجارستان : گروسیس، بوزانسکی، لانتوس، بوسیک، لورانت، زاکاریاس، پوشکاش، کوچیس، هیده‌کوتی، ژیبور، جی‌. توث