چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

کارتینگ؛ از جنگ جهانی دوم تا تهران


کارتینگ؛ از جنگ جهانی دوم تا تهران

مسابقه فرمول یک هیجان فراوانی دارد. هنگامی که پای تلویزیون نشستی و به ماشین‌های قرمز، سیاه، آبی و سفید نگاه می‌کنی که با سرعت زیاد و صدای گوشخراش پیچ‌های پیست را عبور می‌کنند …

مسابقه فرمول یک هیجان فراوانی دارد. هنگامی که پای تلویزیون نشستی و به ماشین‌های قرمز، سیاه، آبی و سفید نگاه می‌کنی که با سرعت زیاد و صدای گوشخراش پیچ‌های پیست را عبور می‌کنند ضربان قلبت شدت می‌گیرد و آرزو می‌کنی کاش جای آنها بودی. کاش امکانی بود تا بتوانی این هیجان فوق‌العاده را از نزدیک لمس کنی. نشانی پیستی را می‌دهند تا از نزدیک این هیجان را لمس کنی.

به ضلع شرقی استادیوم آزادی می‌رسی. مقابل دری فلزی می‌ایستی، از میان جمعیت جوانی که ایستاده‌اند عبور می‌کنی و با دیدن ماشین‌ها و شنیدن صدایشان ضربان قلبت بالا می‌رود و هیجان تمام وجودت را فرا می‌گیرد. آری اینجا پیست کارتینگ است. کارتینگ ورزشی سالم و مفرح است. این ورزش به سبب هیجان بالایی که دارد محبوب جوانان دنیا بالاخص ایران است. کارتینگ نوعی از ورزش موتوری با خودروهای چرخ‌باز است. این گونه خودروهای چهارچرخه کوچک و چرخ‌باز کارت نام دارند. با ماشین‌های کارت معمولا در مسیرهای کارت‌سواری که در مقیاسی کوچک نسبت به بزرگراه‌های واقعی ساخته می‌شوند مسابقه داده می‌شود. کارتینگ معمولا به عنوان قدم اول در مسیر رسیدن به ورزش‌های پرخرج‌تر خودروسواری به شمار می‌آید.

اگر مسیر کارتینگ درون یک ساختمان باشد به این نوع کارتینگ سرپوشیده ( indoor karting) گفته می‌شود. در میانه جنگ جهانی دوم، هنگامی که سربازان و جنگجویان دو طرف از جنگ و خونریزی خسته می‌شدند با اتومبیل‌های تک نفری که داشتند مسابقاتی برگزار می‌کردند. بسیاری از سربازان حاضر در این جنگ، مسابقه با این وسیله نقلیه را بسیار لذت‌بخش می‌دانستند. امروزه این اتومبیل کوچک وسیله ورزشی شده که بسیاری از مردم جهان آن را به صورت حرفه‌ای دنبال می‌کنند.

۷۵کیلوگرم وزن، ۳۱ اسب‌قدرت موتور، شتاب ۵ ثانیه‌ای و دور موتور ۲۱ هزار دوری در دقیقه، از جمله قابلیت‌های این اتومبیل کوچک است که مرکز ثقل آن در وسط قرار دارد. ورزش کارتینگ پنج سال است که به صورت حرفه‌ای زیر نظر فدراسیون اتومبیلرانی جمهوری اسلامی ایران دنبال می‌شود و در دو سال گذشته به استاندارد‌های بین‌المللی نزدیک شده است. به گفته امیر ادب‌پرور، مسوول کمیته کارتینگ شهرستان کرج، ورزش کارتینگ پایه و مادر ورزش اتومبیلرانی است. وی که مسوول آموزش کارتینگ در مدارس این رشته نیز است، به آینده کارتینگ در ایران بسیار امیدوار است و می‌گوید: «لازمه پیشرفت این رشته ورزشی پرهیجان و پرطرفدار، آشنایی مردم به‌ویژه جوانان با آن است.»

ادب‌پرور به جوانان توصیه کرد، برای لذت بردن از اوقات فراغت خود و از طرفی ورود به دنیای اتومبیلرانی، در کلاس‌های ریسینگ کارتینگ از سنین پایین شرکت کنند. تجربه هیجان‌انگیز سرعت و شتاب بدون خطر از ویژگی‌های ورزش کارتینگ محسوب می‌شود. کلاس‌های آموزشی فدراسیون اتومبیلرانی جمهوری اسلامی ایران در ضلع شرقی مجموعه ورزشی آزادی تهران برگزار می‌شود. این کلاس‌ها در سه دوره آماتور، حرفه‌ای و قهرمانی برگزار می‌شود. هر دوره پنج جلسه است. یک جلسه توجیهی و فنی، چهار جلسه در پیست. در پایان هر دوره تمام شرکت‌کنندگان باید در آزمونی خاص شرکت کنند. در صورت موفقیت در این آزمون می‌توانند در دوره بالاتر شرکت کنند. هزینه هر دوره به ترتیب ۱۰۰، ۱۵۰ و ۲۰۰ هزار تومان است.

در پایان دوره‌ها به کسانی که با موفقیت تمام آزمون‌ها را پشت سر گذاشته‌اند مدرک پایان دوره و اجازه مسابقه در پیست حرفه‌ای اعطا خواهد شد.

حسین صرافی