شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
میزبان مناسبی بیابید
پس از برنامهریزی اولیه برای سایت و انتخاب و خرید دامنه، نوبت به انتخاب و خرید سرویس میزبانی یا همان هاستینگ (hosting) میرسد.
● اما میزبانی وب یعنی چه؟
هر سایت در واقع مجموعهای از فایلهاست که باید روی رایانهای متصل به اینترنت قرار گیرد تا کاربران دیگر بتوانند از آن استفاده کنند. البته قرار دادن این فایلها روی رایانه شما در منزل کاری پرهزینه است که منطقی به نظر نمیرسد، به همین دلیل شرکتهایی پدیده آمدهاند که رایانههای بزرگی را در مراکزی ویژه و با امکانات زیاد که «دیتاسنتر» نام دارد قرار میدهند و حجم مورد درخواست صاحبان سایت را به صورت ماهانه یا سالانه به آنها اجاره میدهند.
اگر یک بار واژه «هاست» را در گوگل جستجو کنید، با انبوهی از شرکتها و سایتهای مختلفی روبهرو میشوید که خدمات میزبانی ارائه میکنند. سرویس میزبانی معمولا در قالب بستههایی ارائه میشود و کاربر میتواند با توجه به نیاز خود، یکی از آنها را انتخاب و خریداری کند.
در همه این بستهها، با واژههایی نظیر «میزبانی اشتراکی»، «سیستم عامل»، «پهنای باند»، «فضای دیسک» و چند عبارت دیگر روبهرو میشویم. بنابراین ابتدا به بررسی هر یک از این واژهها میپردازیم:
● میزبانی اشتراکی
حجم هر یک از هارددیسکهای موجود در دیتاسنترها بسیار زیاد بوده و اجاره یک هارددیسک نیز هزینهبر است. برای همین شرکتهای میزبان، فضای یک هارددیسک را به چند سایت مختلف میفروشند. به این شیوه از میزبانی، در اصطلاح «میزبانی اشتراکی» میگویند. میزبانی اشتراکی برای سایتهایی که پربازدیدکننده نیستند، مناسب است.
سرور مجازی: در این شیوه از میزبانی، باز هم فضای هارددیسک بین چند مشتری تقسیم میشود، اما در این حالت کاربر کنترل بیشتری روی سرور دارد. اینگونه میزبانی برای سایتهایی که بازدیدکننده بیشتری دارند مناسب است. فضای دیسک در این شیوه از فضای ارائه شده برای میزبانی اشتراکی بیشتر بوده و البته هزینه بیشتری نیز دارد.
سرور اختصاصی: بیشتر سایتهای پربازدید از سرور اختصاصی استفاده میکنند. در این حالت، صاحبان سایت یک یا چند هارددیسک شرکت میزبانی در دیتاسنتر را برای مدتی اجاره میکنند. سرور اختصاصی مزایای زیادی دارد، اما هزینه آن نیز به مراتب بالاتر از دو شیوه پیشین است.
● سیستم عامل
شرکتهای میزبانی معمولا خدمات خود را در دو شکل «ویندوز» و «لینوکس» ارائه میکنند. مسلما ویندوز را میشناسید و شاید هم بدانید که لینوکس نیز سیستم عاملی متن باز و رایج در جهان است. اما چگونه باید یکی از این دو را انتخاب کرد؟
برای پاسخ به این پرسش، ابتدا باید زبان برنامهنویسی سایت خود را مشخص کنید. اگر قرار است یک برنامهنویس، سایت شما را طراحی کند، میتوانید زبان برنامهنویسی مورد استفاده را از او بپرسید. بسیاری از سایتها معمولا براساس یکی از دو زبان asp.net و یا php نوشته میشود. سیستم عامل مناسب برای اولی ویندوز و برای دومی هم لینوکس است.
اگر هم نمیخواهید برای برنامهنویسی هزینه کنید و در عوض از سیستمهای مدیریت محتوا (CMS) استفاده کنید، با توجه به سیستم انتخابی باید ویندوز یا لینوکس را برگزینید. برای نمونه برای «وردپرس» یا «جوملا» باید از میزبان مبتنی بر لینوکس استفاده کرد. (در شماره بعد بهطور مفصل به سیستمهای مدیریت محتوا خواهیم پرداخت)
در هر صورت اگر هنوز در انتخاب سیستم عامل مناسب برای میزبانی سایت خود تردید دارید، میتوانید با بخش پشتیبانی شرکتی که برای میزبانی انتخاب میکنید، تماس بگیرید.
● فضای دیسک
«فضای دیسک» در واقع میزان حجمی است که میتوانید روی سرور خود آپلود کنید. فایلهای مربوط به سایت و نیز دیگر متعلقات آن نباید از این میزان تجاوز کند. فضای دیسک معمولا به صورت مگابایت یا گیگابایت ارائه میشود.
● پهنای باند
هر بار که یک نفر به سایت شما سر میزند، مقداری اطلاعات از سوی سرور میزبان به رایانه کاربر فرستاده میشود. در نتیجه هر قدر تعداد بازدیدکنندگان شما بیشتر بوده یا محتوای سایت شما سنگینتر باشد، دادههای بیشتری باید از سوی میزبان ارسال شود. اما شرکتهای میزبانی، محدودیتهایی را برای حداکثر میزان داده انتقالی در یک بازه زمانی ماهانه قرار میدهند که این محدودیت در اصطلاح «پهنای باند» خوانده میشود.
بنابراین باید پهنای باندی متناسب با شمار بازدیدکنندگان یا حجم محتوای سایت خود تهیه کنید. البته لازم نیست از همان ابتدا پهنای باند زیادی تهیه کنید. در هر صورت با گذشت زمان و افزایش تعداد بازدیدکنندگان میتوانید با شرکت میزبان خود تماس گرفته و تقاضای بسته میزبانی با امکانات بیشتر را داشته باشید. همچنین بسیاری از شرکتهای میزبانی، پهنای باند اضافی عرضه میکنند و به این ترتیب در صورت مصرف پهنای باند ماهانه، با پرداخت هزینه میتوانید پهنای باند اضافی خریداری کنید.
● آپ تایم
همانطور که رایانه و گوشی هوشمند شما ممکن است به دلایل متعدد هنگ کرده و برای مدتی از کار بیفتد، سرورهای میزبانی سایت نیز ممکن است بهدلایل مختلفی از کار بیفتند. حمله هکرها یا ترافیک بیش از حد از مهم ترین دلایل از کار افتادن سرورهای میزبانی هستند.
میزان در دسترس بودن یک سرور را «آپ تایم» مینامند. آپ تایم صددرصد به این معناست که سایت شما همیشه آنلاین بوده و مخاطب میتواند به آن دسترسی داشته باشد. با این حال دستیابی به آپ تایم صددرصد در بیشتر مواقع ناممکن است و حتی بسیاری از سرورهای معروف نیز چنین ادعایی ندارند.
بسیاری از شرکتهای معتبر، امکان پایش آنلاین وضع سرورها را برای کاربران و مشتریان خود فراهم میکنند. البته برخی افراد سودجو نیز با ارائه آمارهایی نظیر «آپ تایم صددرصد» سعی در جلب مشتری به شیوهای نادرست دارند.
به هر حال آگاهی از میزان صحیح آپ تایم میتواند به تصمیمگیری برای انتخاب میزبان مناسب کمک کند.
● موقعیت مکانی سرور، داخل یا خارج از کشور؟
یکی از موارد مهم در انتخاب میزبان، آگاهی از موقعیت سرورهای آن است. اکنون شرکتهای میزبانی ایرانی، دو گزینه اصلی یعنی سرورهای داخل کشور و سرورهای خارج کشور را در اختیار مشتریان خود قرار میدهند. هر یک از این دو گزینه مزایا و معایبی دارند.
سایتهایی که روی سرورهای داخل کشور میزبانی میشوند، معمولا خیلی سریعتر روی رایانه کاربران داخل کشور بارگذاری میشوند. همچنین در صورت بروز تحریمهای بینالمللی یا بروز مشکل در انتقال داده اینترنت بینالمللی به ایران، مشکلی متوجه این سایتها نیست. با این حال سرعت بارگذاری سایتهای موجود روی سرورهای داخلی در کشورهای دیگر تا حدی کمتر است. البته بهکارگیری فناوریهایی همچون کلاودفلر میتواند تا حدی این نقص را جبران کند. (در مطلبی تحت عنوان «کلاوفلر سایت شما را متحول میکند در شماره ۴۲۲ کلیک بهطور اجمالی به این مساله پرداخته شد)
از سوی دیگر، سایتهایی که روی سرورهای کشورهای خارجی قرار دارند، از سرعت بارگذاری بیشتری برخوردارند، اما شاید سرعت بارگذاری آنها روی رایانههای داخل ایران به آن اندازه نباشد. همچنین اشکال در ورود دادههای اینترنت بینالملل به ایران (نظیر اختلال در فیبرهای نوری خلیجفارس که گهگاهی روی میدهد!) ممکن است سبب عدمدسترسی کاربر به این سایتها شود. البته این تفاوتها کلی بوده و ممکن است نمونههایی مستثنا از این قاعده هم وجود داشته باشد.
● پشتیبانی فنی را جدی بگیرید
از آنجا که سرورهای میزبانی درست همانند بسیاری از فناوریهای دیگر ممکن است دچار مشکل شوند، پشتیبانی فنی از سوی شرکت میزبان اهمیت بسیاری دارد. برخی از برترین شرکتهای میزبانی، امکان تماس تلفنی ۲۴ ساعته را فراهم میکنند و بسیاری دیگر نیز گفتوگوی آنلاین ۲۴ ساعته برای پشتیبانی را ارائه میکنند. در هر صورت بهتر است پیش از انتخابهاست مناسب، از کیفیت پشتیبانی شرکتهای مختلف اطلاعاتی کسب کنید.
● نسخه پشتیبان سایت را فراموش نکنید
بسیاری از شرکتهای میزبانی، به صورت خودکار و در بازههای زمانی مشخص، از سایتهای میزبانی شده خود نسخه پشتیبان تهیه میکنند. افزون بر این، شما بهعنوان صاحب سایت میتوانید از طریق کنترل پنل ویژهای که از سوی شرکت میزبانی در اختیارتان قرار گرفته، نسخه پشتیبان تهیه کنید.
در این صورت اگر به هر دلیلی سایت شما آسیب دید یا هک شد، میتوانید نسخه پشتیبان خود را نصب کرده و به این ترتیب زحماتی که برای تهیه سایت کشیدهاید هدر نرود!
● چیزی به عنوان بینهایت نداریم
برخی شرکتها بستههایی با عنوان «فضای بی نهایت» یا «پهنای باند بی نهایت» ارائه میکنند. مساله اینجاست که چیزی به نام بی نهایت در میزبانی وب بیمعناست. برای همین اگر با چنین عبارتهایی برخوردید، حتما جزئیات دیگر آن را بدقت مطالعه کنید.
● گول ارزانی را نخورید
از قدیم گفتهاند «هیچ ارزانی بیحکمت نیست!» بنابراین گول قیمتهای پایین برای میزبانی وب را نخورید. بسیاری از شرکتهای معتبر، هزینه بیشتری از مشتریان خود مطالبه میکنند، اما در عوض کیفیت خدماتشان به مراتب بهتر است.
در هر صورت بهتر است ابتدا فهرستی از شرکتهای میزبانی مورد نظر تهیه و سپس با دقت به مقایسه آنها پرداخته و بهترین گزینه را انتخاب کنید.
صالح سپهریفر
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست