دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

دزدان آنلاین راحت نفس می کشند


دزدان آنلاین راحت نفس می کشند

جرایم اینترنتی روز به روز بیشتر می شود

شاید کمتر کسی تصور می کرد روزی تکنولوژی روی بد خود را نیز نشان دهد!افزایش ارتباطات جهانی از طریق اینترنت و استفاده از امکانات آن به خودی خود مطلوبیتهای زیادی در جوامع مختلف ایجاد می کند اما نباید تصور کرد که در این میان "همه چیز"سرجای خود می باشد!

این روزها اخبار زیادی در خصوص جرایم اینترنتی می شنویم .هکرها در محیط مجازی دست به هر کاری می زنند و ....اما به راستی باید چه اقدامی در خصوص مقابله با جرایم اینترنتی صورت داد؟جرایم اینترنتی تنها مخصوص به کشورهایی خاص نیستند زیرا اینترنت در انحصار کشوری خاص نیست ! بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهد نزدیک به دو سوم کاربران اینترنت از‎ ‎سرتاسر جهان تاکنون قربانی جرایم اینترنتی شده‌اند‎.

‎لیست کشورهایی که به ترتیب‎ ‎بیشترین تعداد قربانی اینترنتی را داشته‌اند نیز در این گزارش به این شرح منتشر شده‎ ‎است که کاربران اینترنت در چین با بیشترین تعداد جرایم در مکان اول و پس از آن‎ ‎برزیل و هند با تعداد مشابه در رتبه دوم قرار دارند‎.‎همچنین در این گزارش آمده‎ ‎است که نزدیک به سه چهارم کاربران اینترنت در ایالات متحده نیز با جرایم اینترنتی‎ ‎دست و پنجه نرم‌ می‌کنند و از نظر تعداد قربانیان جرایم اینترنتی، ایالات متحده‎ ‎آمریکا در مکان سوم قرار دارد.

گفتنی است مطالعات انجام شده روی بیش از ۷ هزار‎ ‎کاربر اینترنتی در ۱۴ کشور مختلف انجام شده است‎.‎این در حالی است که یک چهارم‎ ‎افرادی که مورد مطالعه قرار گرفتند اظهار داشتند که انتظار اینکه مورد سوء نیت سایر‎ ‎کاربران اینترنت قرار بگیرند را داشته‌اند و تنها نیمی از پاسخ‌دهندگان اعلام کرده اند‎ ‎که در صورتی که مورد آزار و اذیت در اینترنت قرار گیرند، روند استفاده از اینترنت‎ ‎را برای خود تغییر خواهند داد و در این بین ۴۴ درصد از افرادی که تاکنون تجربه چنین‏‎ ‎مواردی در اینترنت را داشته‌اند، به پلیس مراجعه کرده‌اند‎.‎

گفتنی است هزینه‎ ‎اجرای این بررسی نزدیک به ۳۳۴ میلیون دلار بوده است. در این میان یک سوم افرادی که‎ ‎در این بحث شرکت داشتند و تجربه جرایم اینترنتی را نیز داشته‌اند اظهار داشته اند که‎ ‎تاکنون نتوانسته‌اند این مشکل را به طور کامل حل کنند‎.‎بنابر این مقابله با جرایم اینترنتی در سرتاسر جهان هزینه بر می باشد و نمی توان به راحتی آن را انجام داد .

از سوی دیگر ،این جرایم در محیطی مجازی صورت می گیرد و کشف هویت واقعی افرادی که دست به سرقتهای اینترنتی می زنند واقعا دشوار است .

این دشواریها کاملا طبیعی است .در هر صورت بهترین اقدام تامین حفاظت نرم افزارها و سایتهاست .تا آنجایی که حملات اینترنتی نتواند آنها را هدف قرار دهد .بنابر این باید بخش حفاظتی نرم افزارها و سایتها به شدت تقویت شود.در این خصوص "جرم افزارها"کم کم در کنار "نرم افزارها"جای خود را باز کرده اند .‏تنها با پرداخت ۲۹۹ دلار در ماه می‌توان از خدمات جرم‌افزارهای‎ ‎رایانش ابری که با کمک شبکه‌ای از رایانه‌های آلوده عرضه می‌شوند برای سرقت اطلاعات‎ ‎بانکی آنلاین استفاده کرد‎. ‎

به گفته‌ مدیر فناوری جدید در شرکت امنیتی‏‎ RSA - ‎کلاهبرداری به شکل سرویس امکان انجام جرایم رایانه‌ای را برای افرادی که مهارت فنی‎ ‎ندارند فراهم می‌کنند‎. ‎طبق اظهارات ریونر، کلاهبرداران با قیمت نازل‎ ‎شبکه‌های رایانه ای آلوده را به‌عنوان سرویس اشتراکی به همراه خدمات ارتقاء عرضه‎ ‎می‌کنند‎. ‎

این شبکه‌ها می‌توانند به نوعی ساخته شوند تا‎ ‎رایانه کاربران دیگر را به بدافزارها آلوده کنند یا برای از کار انداختن سیستم‌های‎ ‎رایانه‌ای حملات گسترده داس (انکار سرویس) اجرا کنند‎. ‎بنابر هشدار وی، با فراهم کردن این فناوری برای‎ ‎بازار انبوه هر کسی می‌تواند یک کلاهبردار آنلاین پیشرفته شود‎. ‎لازم به ذکر است رایانش ابری اصطلاحی برای تعریف‎ ‎وضعیتی است که در آن برنامه‌ها برروی سرورهای وب قرار گرفته و به جای نصب بودن در‎ ‎رایانه از طریق اتصال به اینترنت قابل دسترس هستند؛ این امر به مدل تجاری جدید‎ ‎برنامه‌های مبتنی بر اشتراک منتهی شده که به نرم‌افزار به‌عنوان سرویس معروف هستند‎. ‎اینها خطراتی هستند که نمی توان آنها را نادیده انگاشت .

در هر صورت جرم افزارها قدرت تکثیر دارند و عرضه آنها در ساختار باز اینترنت و حتی بازار امکان پذیر می باشد .کشورما نیز از جرایم اینترنتی در امان نیست . توسعه فناوری اطلاعات در کشور‌ گسترش جرایم رایانه‌‌ای را نیز به دنبال داشته به نحوی که حدود ۴۵ درصد شکایات جرایم رایانه‌‌ای فعلی مربوط به حوزه اینترنت، ۳۵ درصد مربوط به نرم‌افزار و ۲۰ درصد هم به حوزه سخت‌افزار مربوط است.

مهرداد ذوالفقاریان، رئیس شورای انتظامی سازمان نظام صنفی رایانه‌‌ای تهران ضمن بیان اینکه چارچوب قوانین موجود و اجرای مناسب آنها از مهم‌ترین عوامل مبارزه با جرایم رایانه‌‌ای است، اظهار کرده است که ‌روش‌های قانونی اتخاذ شده به مردم کمک بسیاری می‌کند تا نسبت به حقوق خودشان در اجرا و انجام پروژه‌های فناوری اطلاعات آگاهی کسب کنند. بر این اساس رعایت نشدن مباحث امنیتی و حفاظتی بیشتر در ارتباط با عدم آگاهی مردم است‌ در صورتی که آشنایی با قوانین و شرایط اجرای کار، مردم را نسبت به حقوقشان مطلع می‌سازد و دیگر شاهد سوء‌استفاده‌های متنوع فعلی نخواهیم بود.

پس از تشکیل دادسرای جرایم رایانه‌‌ای و اطلاع‌رسانی عمومی به مردم از طریق شکایات رسیده به نظام صنفی از جمله فعالیت‌های صورت گرفته توسط این بخش بوده است.

وقتی فردی شکایتی را به این شورا ارجاع می‌دهد‌ ضمن رسیدگی به اصل شکایت، وی را نسبت به سایر حقوق قانونی‌اش نیز آشنا می‌کنند و حتی گاهی اوقات خود اعضای نظام صنفی هم نسبت به قوانین و حق و حقوقشان آشنایی چندانی ندارند که در آن صورت به آنها نیز مشاوره لازم داده می‌شود. واقعیت امر این است که اجرای قوانین محکم‌تر گرفته شود و آگاهی مردم هم به همان نسبت بالاتر رود، بسیار راحت‌می‌توان از وقوع جرایم رایانه‌‌ای جلوگیری کرد.

درصد شکایات حوزه اینترنت به نسبت سال‌های گذشته رشد چشمگیری داشته به نحوی که با میزان درصد شکایات در حوزه نرم‌افزار برابری می‌کند. همین مسئله نشان می دهد که حوزه اینترنت نسبت به قبل آسیب پذیر تر شده و به همین میزان باید جرایم سخت ترین برای سارقین آنلاین در نظر گرفت!

طبق گزارش‌های متعدد در برخی مقالات‌ در حال حاضر پرداخت‌های الکترونیکی و اینترنتی در دیگر کشورها بیشترین میزان تخلفات رایانه‌‌ای را به خود اختصاص داده است. هاست(‏HOST‏) و دامنه بیشترین میزان جرایم اینترنتی، نقض قانون کپی‌رایت بیشترین میزان شکایات نرم‌افزاری و پشتیبانی سخت‌افزارها از بیشترین شکایات این حوزه بوده است.در نهایت اینکه خطر افزایش جرایم اینترنتی جدی بوده و در آینده نیز جدی تر خواهد شد .در این خصوص لازم است انواع راههای مقابله با این روند درنظر گرفته شود.بدون شک مقابله جدی دستگاههای قضائی و انتظامی با سارقین اینترنتی و وضع جرایم سنگین در این خصوص همچنین استفاده از انواع امکانات نرم افزاری جهت حفاظتهای لازم از برنامه ها و نرم افزارها و سایتها می تواند بهترین راه حلهای ممکن در مقابله با این جرایم باشند.

نریمان نظری