پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

زنان ۳۰۰بار شانس باروری دارند


زنان ۳۰۰بار شانس باروری دارند

عده‌ای تصور می‌کنند خونریزی برای بدن زن مفید است و اگر خانمی خونریزی نداشته باشد، به سلامتش لطمه می‌خورد. درحالی که برخی از خانم‌ها به دلایل سرشتی اصلا عادت ماهانه نمی‌شوند …

عده‌ای تصور می‌کنند خونریزی برای بدن زن مفید است و اگر خانمی خونریزی نداشته باشد، به سلامتش لطمه می‌خورد. درحالی که برخی از خانم‌ها به دلایل سرشتی اصلا عادت ماهانه نمی‌شوند و در سلامت کامل هم به سر می‌برند بنابراین خونریزی قاعدگی، ربطی به سلامت عمومی یک خانم ندارد...

بهتر است بدانید یک نوزاد دختر با حدود ۲ میلیون تخمک نارس به دنیا می‌آید و این تخمک‌ها مرتب کم می‌شوند زیرا تخمدان بر عکس بیضه، قادر به ساختن تخمک نیست. هرچه هست همان است که از بدو تولد بوده. وقتی دختر به سن بلوغ می‌رسد، به دلایل تکامل هورمونی، مغز شروع به تحریک تخمدان‌ها می‌کند و در هر ماه تعدادی از تخمک‌های نابالغ، به سمت بلوغ می‌روند اما فقط یک تخمک در هر ماه، بالغ و از تخمدان آزاد و وارد لوله‌ها و آماده بارور شدن می‌شود. از سوی دیگر، داخل رحم هم تغییرات بسیار پیچیده‌ای رخ می‌دهد که اگر تخمک بارور شد، بتواند داخل رحم رشد و بارداری ادامه پیدا کند.

اگر بارداری رخ ندهد، همه این تغییرات بی‌حاصل است و مخاط رحم همراه خون، به صورت خون قاعدگی خارج می‌شود. در نتیجه عادت ماهانه نشانه شکست یک هدف (بارداری) است.

اگر کسی به‌طور منظم عادت ماهانه شود، با قاطعیت، حتی بدون هیچ آزمایشی، می‌توان گفت که تخمک‌گذاری دارد.

در زنان طی سال‌های باروری، یعنی از حدود ۱۳ سالگی تا حدود ۴۸ سالگی که فعالیت‌های تخمدان متوقف می‌شود، اگر اصلا بارداری رخ ندهد و اختلالی هم در تخمک‌گذاری پیش نیاید، حدود ۳۰۰ بار تخمک‌گذاری و عادت ماهانه اتفاق می‌افتد، یعنی یک خانم، در طول دوران زندگی‌اش، ۳۰۰ بار شانس باروری دارد.

البته دوران بارداری انسان از سایر پستانداران طولانی‌تری است و اگر دوران شیردهی را هم در نظر بگیریم (که چند ماه اول آن تخمک‌گذاری انجام نمی‌شود)، شانس باروری یک زن در تمام عمرش از سایر پستانداران کمتر است. اگر غیر از این بود، اکنون جمعیت جهان بسیار بیشتر از آنچه هست، می‌شد. به نظر می‌رسد باروری انسان به دلایل مختلفی مانند بالارفتن سن ازدواج و تاثیر بد شرایط محیطی بر باروری مردان رو به کاهش است. البته شاید همه این موارد، مکانیسم‌هایی باشند برای هماهنگی انسان با طبیعت و تعادل جمعیت.

دکتر ملک منصور اقصی

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران