شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

مدیریت مصرف, استفاده صحیح برق در لوازم برقی


مدیریت مصرف, استفاده صحیح برق در لوازم برقی

یكی از مهمترین ویژگی های تمدن فعلی جهان, استفاده گسترده از انرژی الكتریكی است در طول چند دهه اخیر مصرف برق در فعالیتهای مختلف جامعه گسترش چشمگیری یافته و امروزه زندگی بودن برق و دستگاههای برقی غیر قابل تصور است

یكی از مهمترین ویژگی های تمدن فعلی جهان، استفاده گسترده از انرژی الكتریكی است. در طول چند دهه اخیر مصرف برق در فعالیتهای مختلف جامعه گسترش چشمگیری یافته و امروزه زندگی بودن برق و دستگاههای برقی غیر قابل تصور است، برق بعنوان یاری آشنا در تمامی زوایـای خانه های ما حضور یافته و سبب رفاه وآسایش برای تك تك افراد گردیده است.

همچون تمامی جهان در كشور ما نیز روز به روز بر اهمیت برق افزوده شده است. تولید سرانه برق در كشور از ۱۵۶ كیلو واتساعت در سال ۱۳۴۶ به حدود ۱۴۸۰ كیلو واتساعت در سال ۱۳۷۵ افزایش یافته و مصرف برق در تمامی بخشها سیر صعودی داشته است بطوریكه انرژی برق مصرفی كشور طی ۳۰ سال، بیش از ۴۸ برابر گردیده است.

انرژی الكتریكی با صرف هزینه ای هنگفت، از تبدیل انواع مختلف انرژی هـای اولیه نظیـر سوخت های فسیلی، انرژی پتانسیل آب، انرژی هسته ای و ...

بدست می آید، لذا از ویژگیهای صنعت برق، نیاز به سرمایه گذاری كلان است.

به عنوان مثال برای تامین برق یك لامپ ۱۰۰ وات معمولی، سرمایه گذاری سنگینی بالغ بر ۱۴۰ دلار به علاوه ۲۸۰۰۰ ریال نیاز است و در صورت مهیا بودن تمامی امكانات، جهت احداث یك نیروگاه بین ۳ تا ۸ سال زمان لازم است.

چون درآمد حاصل از فروش برق تنها بخشی از هزینه های سرمایه گذاری صنعت برق را تامین می كند، از اینرو این صنعت شدیدا متكی یه درآمدهای عمومی است و با توجه به لزوم صرفه جویی در مصرف منابع ارزی، این صنعت بدون دستیابی به الگوی مناسب در مصرف برق بصورت راه حلی استراتژیك مطرح می گردد.

مدیریـت مصـرف برق شامـل مجموعه ای از فعالیتهای به پیوسته بین صنعت برق و مشتركین آن به منظور بهینه سازی و منطقی كردن مصرف برق است تا بتوان با كارآیی بیشتر و هزینه كمتر به مطلوبیت بهینه ای در زمینه مصرف برق دست یافت، بدین ترتیب هم عرضه كننده و هم مصرف كننده برق به سود بیشتری دست خواهند یافت.

در اثر مدیریت مصرف برق، با استفاده بهینه از انرژی الكتریكی، افزایش تولید و توسعه سطح رفاه جامعه حاصل خواهد شد.

●ساعات اوج مصرف چگونه بوجود می آید:

در ایران طی ساعـات اولیه شـب، وسـایل روشنایی و برخی از لوازم الكتریكی دیگر به مدار وصل می شوند.

چون بار این گونه مصـارف بیش از بار مصرف كنندگانی مانند صنایع یك نوبته، ادارات و ... است كه از مدار خارج شده اند، لذا بار مصرفی شبكه برق به حداكثر مقدار خود می رسد (ساعات اوج مصرف).

در ایران طی سال همواره از حوالی غروب آفتاب به مدت ۴ ساعت به عنوان ساعات اوج مصرف در نظر گرفته می شود.

مدیریت مصرف سعی در كاهش این قله بار و تعدیل آن دارد كه در مواردی با رهنمودهای فرهنگی و ایجاد تغییرات ساده در چگونگی مصرف برق قابل اجرا است.

●هزینه های برق مشتركین خانگی :

نرخ انرژی برق بخش خانگی تا ۴۰ كیلو واتساعت در ماه بخشوده وبهای انرژی مصرفی ماهانه بین ۴۱ تا ۶۰ كیلو واتساعت در ماه به طور مقطوع ۵/۶۰ ریال است نرخ انرژی برق برای مصارف بیش از ۶۰ كیلو واتساعت در ماه تابع متوسط مصرف ماهانه (سی روز) مشترك است و حسب آن نرخ انرژی از روش (فرمول) های ارائه شده در تعرفه تعیین می شود. این روشها به صورتی است كه با افزایش مصرف ماهانه، نرخ انرژی نیز افزایش می یابد. بهای انرژی مصرفی با توجه به نرخ مربوطه محاسبه می گردد.

●به دلیل افزایش بهاء مصرفی برق

در پله های بالاتر توصیه میشد مشتركین خانگی سقف مصرف حداكثر ۶۰۰۰ كیلو وات در دو ماه برای تابستان و ۸۰۰ كیلو وات در دو ماه برای زمستان را حتما رعایت نمایند تا متحمل صورتحسابهای سنگین نگردند.

●چگونه از برق بهترین استفاده را ببریم

به منظـور مهـار كردن و مصرف بهینه بـرق در خـانه، ابتدا خوب اسـت با مفـهوم كیـلو واتساعت بیشتر آشنا شویم.

یك كیلو واتساعت kwh )، واحد انرژی الكتریكی است كه ارقام كنتورها برنده اساس آن تنظیم گردیده است.

هر وسیله برقی دارای یك توان الكتریكی (بر حسب وات ) است، كه با توجه به طول مدت استفاده از آن وسیله، انرژی مصرفی برحسب كیلو واتساعت مشخص می گردد. یك كیلو واتساعت معادل است با :

در ۱۰ ساعت مصرف لامپ معمولی ۱۰۰وات

در۲۰ساعت مصرف لامپ فلورسنت بلند(مهتابی)

در ۵۰ساعت مصرف لامپ كم مصرف

در ۲۴ساعت مصرف یخچال معمولی

در ۱۲ساعت مصرف فریزر بزرگ

در ۱ساعت مصرف جارو برقی

در ۸ساعت مصرف تلویزیون رنگی ۲۰ اینچ

در ۳۰ساعت مصرف رادیو ضبط

در نیم ساعت مصرف لامبخاری برقی فن دار

در ۲ساعت مصرف سشوار دستی

در ۱۲ساعت مصرف پنكه

در ۲ساعت مصرف كولر آبی

در ۱ ساعت مصرف كولر گازی

در ۴ ساعت مصرف دریل برقی

●دستورالعملهای كلی

۱-۱ خوب است نسبت به میزان مصرف برق خود حساس بوده، ارقام كنتور برق را با ارقام موجود در قبض ها كنترل كنیم و برای خود هدف بلند مدتی در جهت كاهش تدریجی مصرف برق در نظر گرفته، سعی كنیم با كاهش مصرف برق در هزینه های خود صرفه جویی نماییم.

۱-۲ لازم است فرزندان راهنمایی شوند كه در مصرف برق اسراف نكنند و از آنها خواسته شود كه چراغهای اضافی را خاموش كنند و وسایل برقی را بیهوده روشن نگذارند.

۱-۳ سعی شود در خرید لوازم برقی، میزان نیاز در نظـر گرفته شود و از خرید وسایـل

بزرگ و پر مصرف خودداری گردد.

۱-۴ هنگام خرید لوازم برقی به میزان مصرف برق آنها، كه معمولا بر روی برچسبهایی نوشته شده، دقت كنید و وسایلی را انتخاب كنید كه ضمن مصرف كمتر برق،دارای بازدهی بالایی هستند.

۱-۵ چون تولید برق در ساعات اوج مصرف هزینه بیشتری در بر خواهد داشت، سعی كنید با كاهش مصرف خود در این ساعات به صنعت برق در تامین برق مطمئن و كاستن از میزان خاموشیها كمك نمایید.

۱-۶ سعی شود از بخاری برقی، اجاق برقی، آبگرمكن برقی و نظایر آن تا حد امكان استفاده نگردد.

۱-۷ تاسیسات ساختمان خود را حداقل هر شش ماه یكبار بوسیله اشخاص كاردان مورد رسیدگی قرار دهید تا از سالم بودن عایقها، مشعلها، پمپها، رله ها، و ... مطمئن شوید.

۱-۸ سعی شود تا حد امكان از اتو، ماشین لباسشویی، جارو برقی و سایر لوازم پر مصرف در ساعات اوج مصرف استفاده نگردد.

۲- روشنایی :

۱-۲ از لحاظ علمی استفاده از نور طبیعی بر سلامت روحی و روانی افراد خانواده میافزاید، لذا سعی شود كه در روز از نور طبیعی، حداكثر استفاده بعمل آید.

۲-۲ در رنگ آمیزی دیوارهــا، سقف، پنجره ها و درها از رنگ روشن استفاده شود، تا میزان بازتاب نور افزایش یابد.

۲-۳ سعی شود از مبلها و پرده هایی با رنگ روشن بمنظور افزایش بهره نوری استفاده گردد.

بدیهی است استفاده از رنگهای روشن در محیط زندگی علاوه بر افزایش بهره نوری، بر شـادابی و تندرسـتی افراد خانواده نیز می افزاید.

۲-۴ لامپهای رشته ای با گذشت حدود یكهزار ساعت استفاده، افت شدید نوری خواهند داشت، لذا نباید منتظر باشیم تا با سوختن لامپ، آنرا تعویض نمائیم، بلكه به طور معمول باید پس از گذشت هر شش ماه استفاده بدلیل كاهش شدید نور، لامپها تعویض شوند.

۲-۵ گرد و خاك موجود در محیط از میزان بهـره نـوری لامـپها میكاهد و آنها را كـدر می سازد.

تمیز كردن منظم لامپها سبب می گردد تا نور بهتری در محیط زندگی ما وجود داشته باشد.

۲-۶ در صورت امكان، استفاده از لامپهای فلورسنت به ویژه در راهرو، زیرزمین، حیاط، گاراژ و آشپزخانه، در اولویت قرار گیرد.

روابط عمومی شركت توزیع نیروی برق اهواز


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.