یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
تنها راه حل معضل مسکن
دلایل گرانی مسکن هر چه که بوده، نتیجه آن شده است که از دو سال پیش تاکنون قیمت مسکن به حدود سه برابر رسیده است. معضلی که نه کسی خود را مسوول آن می داند و نه کسی درصدد کنترل آن قدمی برمی دارد.
از دلایل گرانی مسکن موارد متعددی می توان نام برد؛ اعلام وام های مسکن با بهره های کم، سوءاستفاده مالکین و بنگاه داران از وضعیت به وجود آمده، ضروری بودن مسکن برای ادامه زندگی و...
گرانی یک امر طبیعی در کل جهان است ولی سرعت و گستردگی آن متفاوت است. در جایی ممکن است طی مدت ۱۰ سال قیمت یک کالا به دو برابر برسد ولی در جایی دیگر ممکن است این اتفاق طی یک روز یا یک هفته بیفتد.
گرانی بعضی کالاها و نوسان های قیمت در آن مانند بازار بورس، فلزات، مواد غذایی و... به دلیل شرایط استثنایی و در کوتاه مدت اتفاق می افتد ولی نوسانات قیمت در برخی کالاهای اساسی مانند مسکن حتی در شرایط استثنایی هم خیلی ناچیز و آرام است. اما گرانی مسکن در تهران که رفته رفته تمام ایران و حتی شهرها و روستاهای کوچک را هم فرا گرفته، هیچ گونه دلیل منطقی و حتی غیرمنطقی ندارد.
به هر حال وضعیتی پیش آمده است که معضل و بحرانی بزرگ را برای قشر کثیری از مردم مستضعف (قاعدتاً کسانی که مسکن ندارند جزء طبقه اشراف و ثروتمند جامعه به شمار نمی روند) ایجاد کرده و هنوز هم رو به گستردگی است.
بسیاری از متخصصان در زمینه اقتصاد و بازار مسکن راه های زیادی را برای حل معضل مسکن ارائه کرده اند مانند قطع دادن وام مسکن، بالا بردن سود بانکی در حوزه مسکن، دادن زمین به انبوه سازان و... اما واقعیت این است که همه این موارد و موارد دیگر فقط و فقط بر دامنه بحران افزوده و به گرانی مسکن کمک کرده اند.
میزان سهم دولت در گرانی مسکن مطرح نیست بلکه میزان سهم آن در کنترل این بحران مورد بحث است. اگرچه دولت سعی دارد با احترام به مالکیت خصوصی، کمتر در بخش خصوصی و مالکیت خصوصی که مسکن هم جزء آن است دخالت کند ولی معضل مسکن، مساله ای نیست که به خودی خود قابل حل باشد بلکه دخالت و نظارت دولت در بازار مسکن نه تنها مفید بلکه ضروری و تنها گزینه است.
اگر نگاهی به قیمت های مسکن قبل از گرانی آن در تابستان سال ۱۳۸۳ بیندازیم کاملاً منطقی و مناسب به نظر می رسد ولی افزایش آن تاحدود سه برابر و تا ۳۰۰ درصد در حال حاضر غیرمنطقی است. طی این سه سال قیمت اکثر اجناس در تمام حوزه ها با رشد همراه بوده ولی این رشد در هیچ حوزه ای به ۳۰۰ درصد نمی رسد بلکه افزایش قیمت ها هر ساله حدود ۱۰ تا ۲۵ درصد بوده است.
اگر گرانی مسکن را هم هر ساله ۱۰ درصد فرض کنیم باید طی این مدت قیمت مسکن حدود ۳۰ درصد و حتی کمتر افزایش داشته باشد و این دقیقاً نقطه ای است که دولت باید وارد عمل شود و با مشخص کردن و ارزیابی دقیق قیمت ها در سال ۱۳۸۳ آن را به اضافه ۳۰ درصد رشد قیمت مسکن کرده و قیمت نهایی مسکن را اعلام کند.
مثلاً یک آپارتمان ۵۰ متری که قیمت آن در سال ۱۳۸۳ در حوالی میدان جمهوری ۱۵ میلیون تومان بوده به اضافه ۳۰ درصد رشد قیمت مسکن، در حال حاضر باید قیمت آن کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد نه ۶۵ میلیون تومان.
دولت می تواند با قیمت گذاری مسکن در نقاط مختلف تهران و سپس در نقاط مختلف کشور، بحران مسکن را مدیریت و آن را چاره کند.
دولت می تواند این کار را با وضع قوانین برای بنگاه های مسکن و سایر نهادهایی که خرید و فروش و رهن و اجاره مسکن را برعهده دارند انجام دهد.
به نظرم این راه حل صرفاً یکی از هزاران راه حل موجود برای حل مشکل مسکن نیست بلکه در حال حاضر تنها راه حل است و اگر دولت واقعاً قصد حل این معضل را دارد باید گامی استوار و جدی بردارد. اگر این راه حل مخالفان زیادی دارد و به اسم دخالت در مالکیت خصوصی قلمداد می شود ولی در هر کجای دنیا و در آزادترین بازارها هم کنترل دولت لازم است به خصوص اینکه بحرانی روی داده باشد.
ابراهیم رسولی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست