دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
نکاتی درباره بورس
● انواع بورس
گمان نكنید تشكیلات بورس ، تنها محدود به اوراق قرضه یا سهام شركتها می شود . در بازار های پویا ، انواع و اقسام مختلفی برای بورس وجود دارد ، چراكه ساز و كار این سازمان ، راهكار مناسبی برای تقسیم سود و زیان در هر تجارتی است . در این قسمت ، چند نوع ساده از انواع معروف بورس را معرفی می كنیم ، آنهم تنها برای آشنایی شما :
▪ بورس كالا :
بورس معاملات كالاها , بازار خرید و فروش دائمی و منظمی است كه در آن كالاهای معینی مورد معامله قرار می گیرند مانند : گندم , سرب , شكر , برخی مواد شیمیایی و......
▪ انواع اوراق بهادار :
بورس اوراق بهادار یك بازار رسمی و دائمی است كه در یك محل معین تشكیل می شود و در آن ، اوراق بهادار مانند : سهام شركتها و واحدهای تولیدی , تجاری و خدماتی، مورد معامله قرار می گیرند .
اوراق قرضه منتشره توسط دولت و موسسات خصوصی :
این اوراق در طول دوران سررسید خود ، می توانند توسط افراد دارنده آن و متقاضیانش مورد معامله قرار گیرند و بدین ترتیب ، عده ای ، از سود علی الحساب یا دائمی آنها و گروهی نیز از سود حاصل از خرید و فروش آنها منتفع می شوند .
▪ اسناد خزانه :
این اسناد نیز توسط دولتها منتشر می شوند و می توانند توسط مالكینشان ، مورد داد و ستد قرار گیرند . تفاوت این اوراق با اوراق قرضه دولتی ، در نیت فروشنده - دولت - در چاپ آنها ست . كمبودهای مالی كوتاه مدت را معمولا با این اوراق تامین می كنند .
● جاذبه های بورس اوراق بهادار برای مردم
ولی واقعا چرا مردم پولشان را در بورس سرمایه گزاری می كنند ؟
هرچه باشد ، در میان راههای مختلف سرمایه گزاری ، بازار بورس ، یكی از خطرناكترین هاست . نكته هم همینجاست : كسانی وارد این بازار می شوند كه اهل خطر كردن اند و انتظارهم دارند سود بیشتری ببرند . قطعا این افراد ، سود این بازار را با سود بانكی و خرید اقلام مختلف دارایی ( مثل موبایل و ماشین و ... ) و خرید سكه و ارز و دیگر اقلام مقایسه می كنند ، و با یك دودوتا چهارتا ، بورس را برای فعالیت النتخاب می كنند . مقایسه درستی است ، ولی باید توجه داشت ، همانطور كه در خرید سهام باید دقت كرد كه همه تخم مرغ ها در یك سبد نباشند ، ( یعنی همه سرمایه مان به خرید یك سهم اختصاص نیابد ) ، در تقسیم سرمایه بین انواع دارایی هم این نكته را باید در نظر داشت و برای كاهش خطرات ، می توان بخشی از دارایی را به انواع دیگری از سرمایه گزاری نیز تخصیص داد . یعنی برخی از این سرمایه گزاری ها ، در كنار فعالیت در بورس ، می توانند مفید بوده و رقیب دیدن آنها ، چندان درست نیست .
اما در مقایسه بازار بورس با دیگر بازارها ، گاهی یادمان می رود كه یكی از مهمترین ویژگی های این بازار ، وجود قوانین سخت گیرانه است . از یك طرف ، هر شركتی نمی تواند وارد این بازار شود و شرایط اولیه خاصی را باید دارا باشد . از طرف دیگر ، هر شركت ، در طول عضویتش در بورس ، باید همگان را از ریز و درشت كارهایش مطلع كند.این امر، باعث می شود هم سهامدارانش از وضعیت شركت اطلاع داشته باشند وهم دیگران بتوانند برای خرید آن سهم تصمیم بگیرند . ضمن آنكه هر شركتی كه از قوانین بورس سرپیچی كند ، به طور موقت یا دائم از بورس خارج میشود .
جالب اینجاست ، كسانیكه بر عملكرد شركتها نظارت می كنند ، اصلا كارشان همین است . اینجاست كه دولتی بودن یك نهاد ، برای حفظ منافع مردم و سهامداران ، به كارمی آید.
شاید گمان كنید از آنجا كه در این بازار ، خرید و فروش ها تنها به وسیله افراد خاصی ( به نام كارگزار ) انجام می شود ، تقلب هم زیاد خواهد بود . ولی همان كارشناسان كه گفتیم ، به كار این "دلالان حرفه ای" هم نظارت می كنند . فرض كنید اصلا این واسطه ها نبودند ، می دانید چه هرج و مرجی می شد ؟!
اما یك نكته را هم درباره مقایسه این بازار با برخی از سرمایه گزاری ها كه صرفا به خرید یك قلم دارایی و نگهداری آن برای افزایش قیمت منتهی می شود ، اضافه كنیم : تا اینجا هرچه گفتیم از منافع مادی و محسوس این بازار بود ، اما نباید فراموش كرد كه این نوع از سرمایه گزاری ، هم مستقیم و هم غیر مستقیم بر كل اقتصاد هم اثر گذار است.
● جاذبه های بورس اوراق بهادار برای شركتها
حالا فكر می كنید با اینهمه سخت گیری ، چه دلیلی دارد كه شركتها برای پذیرش در بورس ، سر و دست بشكنند ؟
اشتباهتان همینجاست! پیش از آنكه بازار بورس ایجاد شود تا بخواهد با قوانین خاصی ، شركتها را به سوی خود جذب كند ، این تاجران و صاحبان شركتها بودند كه فكر ایجاد بازار بورس به مغزشان خطور كرد . پس جذابیت بورس برای آنها ، چیزی به جز معافیت های مالیاتی و ایجاد تسهیلات مناسب برای صادرات و واردات و .... است . این شركتها می توانند ، همه را در سود و زیان خود شریك كنند . بدین ترتیب هم در هنگام ورشكستگی می توانند از سهامدارانشان كمك بخواهند ، و هم هنگام رشد و سودآوری می توانند با نشان دادن سود به دیگران و شریك كردن آنها ، پشتوانه محكمی برای آینده فراهم كنند .
از این امكان مهم و كارگشا كه بگذریم ، معافیتها و تسهیلاتی كه از آن به اشاره گذشتیم ، مطابق سلیقه هر كشور و طبق نیازهر زمان تعیین می شود . در كشور ما نیز ، از سالها پیش نزدیك به ۱۵% معافیت از مالیت بر فروش برای این شركتها در نظر گرفته شده و طی چند سال اخیرهم، در كنار محدودیتهایی كه برای سایر شركتها در زمینه استفاده از ارز حاصل از صادرات و واردات متقابل در نظر گرفته شده ، معافیتهای ویژه ای برای شركتهای پذیرفته شده در بورس دیده شده است
www. Parsportfolio.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست