چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

گوانگجو, برنده بزرگ بازی های آسیایی


گوانگجو, برنده بزرگ بازی های آسیایی

زمان برگزاری بازی های آسیایی ۲۰۱۰, بهترین زمان برای افتتاح و معرفی برج کانتون بود

برگزاری بازی‌های آسیایی در شهر گوانگجو، دستاوردهای بزرگی برای این شهر در جنوب چین داشته و به رونق اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی شهر کمک زیادی کرده است. کسب میزبانی بازی‌ها، شور و حرکت تازه‌ای در مردم شهر و مسوولان آن ایجاد کرد و به انگیزه این میزبانی گوانگجو دوره درخشانی را در حیات خود آغاز کرده و به شهری بسیار مهم در چین تبدیل شده است. برای آن که این شهر از میزبانی، نهایت بهره را ببرد و مورد توجه آسیایی‌ها و حتی جهانیان قرار گیرد تنها در زمینه ورزشی کوشش نکرده و کارش را به ساخت اماکن ورزشی زیبا و دهکده بازی‌ها محدود نساخته است. گوانگجوی ۲۰۱۰ با گوانگجوی سال ۲۰۰۰ از زمین تا آسمان تفاوت کرده است.ژاک روگ، رئیس کمیته بین‌المللی المپیک وقتی برای حضور در مراسم گشایش‌ بازی‌های آسیایی به گوانگجو رفت چهره جدید شهر را دید، لب به تحسین باز کرد و گفت: تحت تاثیر تغییرات بزرگ در شهر قرار گرفته‌ام. تصور نمی‌کردم در یک دوره زمانی ۹ ساله این شهر این همه تغییر کند و به شهری بسیار مدرن تبدیل شود.ژاک روگ که اولین بار در سال ۲۰۰۱ به گوانگجو سفر کرده است، ادامه داد: ۹ سال پیش گوانگجو این همه آسمانخراش نداشت و در آن اثری از برج بلند تلویزیونی ۶۰۰ متری نبود. گوانگجو، تنها مرکز یک استان در جنوب چین بود و شهرت جهانی نداشت.

● برج کانتون برای بازی‌های آسیایی

مقام‌های شهر گوانگجو وقتی میزبانی بازی‌های آسیایی ۲۰۱۰ را به دست آوردند، آن را فرصتی طلایی برای معرفی خوب شهر خود، جذب گردشگران و برنامه‌ریزی برای پویایی اقتصاد شهر دانستند و از همان ابتدا کارهای زیربنایی و بزرگی را برای تغییر چهره شهر آغاز کردند تا در زمان بازی‌های آسیایی، هر کس که به گوانگجو می‌رفت تحت تاثیر زیبایی و پاکیزگی شهر قرار گیرد.

یکی از کارهای مهم در این راه، احداث یک برج تفریحی و تلویزیونی در منطقه‌ای پررفت و آمد به ارتفاع ۶۰۰ متر بود. سال ۲۰۰۵ طراحی برج با همکاری معماران انگلیسی آغاز شد. برنامه این بود که برج در آستانه بازی‌های آسیایی و به مناسبت برگزاری بازی‌ها به بهره‌برداری برسد و نماد گوانگجو مدرن شود. کار احداث برج از ۲۰۰۷ آغاز شد و در سال ۲۰۰۹ به پایان رسید، اما بهره‌برداری از آن در ۲۹ سپتامبر ۲۰۱۰ آغاز شد و از اول اکتبر ۲۰۱۰ عموم مردم و گردشگران اجازه یافتند بر فراز آن بروند و تفریح کنند. به گزارش خبرگزاری شین‌هوا از همان نخستین روزهای افتتاح این برج، علاقه‌مندان برای تماشای و رفتن به بالای آن هجوم بردند. در تمام روزهای برگزاری بازی‌های آسیایی هزاران نفر بر فراز برج رفتند تا چشم‌اندازهای زیبای گوانگجو را از آنجا تماشا کنند. ورودی برج ۲۲ دلار است. چنین ورودی‌ای سبب نشد که هر روز چندین هزار نفر به تماشای برج نروند.

چینی‌ها با ذوق و سلیقه خاصی، برج کانتون را از پایه تا ارتفاع ۶۰۰ متری آن با ده‌ها هزار چراغ رنگی به یک ستون یا به عبارتی برج عظیم رنگارنگ تبدیل کرده‌اند که شب هنگام جلوه‌ای بسیار چشمنواز دارد و از همه جای شهر پیداست. در مراسم افتتاحیه بازی‌های آسیایی، برج کانتون توجه همه را به خود جلب کرد. اکنون برج کانتون به یکی از جاذبه‌های بزرگ گوانگجو تبدیل شده و قطعا از جاهایی در شهر است که درآمد ارزی زیادی را نصیب آن خواهد کرد. زمان برگزاری بازی‌های آسیایی ۲۰۱۰، بهترین زمان برای افتتاح و معرفی برج کانتون بود. تا سال ۲۰۰۹ برای برج تازه احداث گوانگجو نامی تعیین نشده بود. شهرداری گوانگجو در یک فراخوان عمومی از مردم و هنرمندان خواست نامی را برای این برج پیشنهاد کنند که ۱۰۰ هزار نام پیشنهاد شد و در نهایت نام «های شین تا» را برگزیدند که به معنی «مرکز دریاهاست».اکنون این برج در خارج از چین به برج کانتون مشهور شده است. ارتفاع ساختمان برج ۴۵۴ متر است که با احتساب آنتن تلویزیونی و مخابراتی‌اش، ارتفاع آن به ۶۰۰ متر می‌رسد. این برج ۱۰۸ طبقه دارد که به این طبقات باید ۲ طبقه زیرزمین را هم اضافه کرد. در برج ۶ آسانسور نصب شده که بازدیدکنندگان و گردشگران را تا ارتفاع ۴۵۰ متری بالا می‌برند.

● شهری با چهره‌ای نو

گوانگجو برای میزبانی بازی‌های آسیایی بسرعت تغییر کرده است. همه مردم شهر با علاقه‌ای وافر دست در دست‌هم دادند تا گوانگجو سیمایی تازه در سال ۲۰۱۰ پیدا کند. جانشین دبیرکل کمیته برگزاری بازی‌های آسیایی به روزنامه چاینا دیلی گفت: اگر پارسال به گوانگجو سفر کردید و از آن هنگام تا امسال این شهر را ندیده بودید، حتما در شهر تغییراتی کلی مشاهده کرده‌اید و قبول می‌کنید گوانگجوی امسال با شهری که پارسال دیده بودید، بسیار فرقمی‌کند.

شهردار گوانگجو پیش از بازی‌های آسیایی اعلام کرده بود که برای میزبانی بازی‌های آسیایی و پاراآسیایی بیش از ۱۷ میلیارد دلار خرج احداث ورزشگاه‌ها، جاده‌ها، توسعه فضای سبز و گسترش خطوط مترو شده که سرمایه‌ای برای آینده شهر است. مسوولان شهر گوانگجو فقط به ساخت تاسیسات زیربنایی و احداث برج کانتون اکتفا نکردند، بلکه از فرصت میزبانی بازی‌های آسیایی بخوبی بهره گرفتند تا به معرفی همه جاذبه‌های شهر با تبلیغاتی گسترده بپردازند. آنها حتی برای تبلیغ از پانداها کمک گرفتند و در پارک سفری گوانگجو ۱۲ پاندا را به نمایش گذاشتند که این پانداها هر روز هزاران تماشاگر داشتند. بعلاوه برای رود مروارید به بهترین شکل تبلیغ کردند.رود مروارید از نمادها و جلوه‌های گوانگجوست. برگزاری مراسم گشایش بازی‌های آسیایی در دو سمت رود و در خود رود با دو هدف مشخص انجام شد. یکی نوآوری در مراسم گشایش بازی‌های آسیایی و دیگری معرفی رود مروارید و چشم‌اندازهای تماشایی اطرافش به صدها میلیون نفر در سراسر جهان که از تلویزیون، برگزاری مراسم را می‌دیدند.

بنابراین هدف گوانگجو از میزبانی بازی‌های آسیایی فراتر از ورزش بوده است. ورزش را ابزاری موثر برای رونق گردشگری و اقتصادی‌شهر قرار داده‌‌اند که به هدف خود نیز بسرعت رسیده‌اند. گوانگجو قدم بر راهی گذاشته است که پیش از این پکن در آن به مقصد رسید و شانگهای نیز موفق بوده است. البته شانگهای نه میزبان بازی‌های آسیایی بود، نه برگزارکننده بازی‌های المپیک‌. اما در آن شهر مسابقات بزرگ ورزشی همچون مسترز تنیس و اتومبیلرانی فرمول یک برگزار می‌شود و گردشگری ورزشی در آنجا هم رونق پیدا کرده است.بر مبنای یک بررسی و تحقیق دانشگاهی پس از برگزاری بازی‌های آسیایی ۲۰۱۰ بیش از ۸۰ درصد ساکنان گوانگجو گفتند از این که شهروند این شهرند، به خود می‌بالند و قصد دارند برای همیشه در آنجا بمانند. فقط ۸ درصد از کسانی که از آنها نظرخواهی شد گفتند شاید گوانگجو محل دائمی اقامت آنها نماند.

● گوانگجو و واقع‌بینی‌ چینی‌ها

بازی‌های آسیایی ۲۰۱۰ برای ورزش چین دو دستاورد مهم داشته است. یکی به یادگار ماندن تاسیسات ورزشی متعدد و فراوان که در آینده به توسعه ورزش گوانگجو و استان‌های اطراف گوانگ‌دونگ کمک می‌کند که در نهایت به نفع ورزش چین خواهد بود. بعلاوه این تاسیسات کاربرد بین‌المللی نیز خواهند داشت و در آنها مسابقات مختلف ورزشی برگزار خواهد شد. گردشگرپذیر بودن شهر این امکان را فراهم می‌آورد تا میزبانی مسابقات بیشتری را به این شهر بدهند. بویژه امکانات گوانگجو برای ورزش‌های آبی، سوارکاری، گلف، تنیس، بیسبال و کریکت که مورد توجه گردشگران اروپایی و به طور کلی غربی است، در حد مطلوب است. اما دستاورد دوم، رسیدن چینی‌ها به ارزیابی خوبی از ورزش خودشان در فاصله حدود ۵‌/‌۱ سال تا المپیک ۲۰۱۲ لندن است. چینی‌ها در بازی‌های آسیایی گوانگجو ۱۹۹ نشان طلا، ۱۱۹ نقره و ۹۸ برنز به دست آوردند که یک رکورد در تاریخ بازی‌های آسیایی است. با این همه، فریب این همه مدال و درخشش چشمگیر خود در بازی‌های آسیایی را نخورده‌اند و به این رویداد واقع‌بینانه نگریسته‌‌اند. دوان شی‌جی‌یه، سرپرست کاروان ورزشی چین در باز‌ی‌های گوانگجو گفت: بازی‌های آسیایی، آزمونی برای ورزشکاران جوان ما بود که تجربه‌ا‌ی کسب کنند و برای المپیک لندن گام اول را بردارند.

البته مشکلات زیادی داشتیم و نباید فریب این همه مدال طلا را بخوریم. بسیاری از نتایج به دست آمده براساس معیارهای المپیک بسیار ضعیفند. سطح رقابت‌ها در رشته‌های زیادی پایین بود. قهرمانی در بازی‌های آسیایی به این معنا نیست که در المپیک هم قهرمان خواهیم شد. بازی‌های گوانگجو ضعف‌های ما را در رشته‌های مختلف نشان داد و حالا باید برای برطرف کردن آنها بکوشیم.

همایون نصرتی



همچنین مشاهده کنید