سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

روان کاوی مالی


روان کاوی مالی

راهی برای رویارویی با مشکلات مالی خانوادگی

هنگام ازدواج، دو نفر با شیوه‌های مدیریت مالی مختلف، در کنار هم قرار می‌گیرند. این امر می‌تواند مزیت‌هایی داشته باشد و البته می‌تواند معضلات تازه‌ای در مدیریت مالی طرفین ایجاد کند.

تحقیقات نشانگر این است که در زمینه مسائل مالی خانوادگی، چند مؤلفه اصلی دخیل است: چگونگی رابطه زوجین، صمیمیت عاطفی، تعامل و احترام متقابل، عشق و اعتماد، اما اگر کیفیت رابطه شما با همسرتان چندان مطلوب نیست و خودخواهی و بی‌اعتمادی، به رابطه شما با همسرتان آسیب زده است، حتما در زندگی مشترک شما، مسائل مالی هم مشکل زا خواهند بود. در ادامه به بیان مهم‌ترین ویژگی‌های خانوادگی دخیل در مسائل مالی خواهیم پرداخت.

● عامل یک: کمیت و کیفیت ارتباط

مسائل مالی، مخصوصا هنگامی که در سطح گروهی و خانوادگی طرح می‌شوند، نیاز به توافق و برنامه‌ریزی جدی دارد. زن و مرد باید درباره اهداف اقتصادیشان، عادات مصرفیشان و روش‌ها و مکانیسم‌های تحقق اهدافشان با همدیگر صحبت کرده و به توافقی برسند. هر چقدر شناخت طرفین از همدیگر کم‌تر باشد، به همان میزان مشکلات مالی ناشی از اختلاف سلایق و رویکردها بیشتر خواهد شد. از خود بپرسید: آیا شما رویکرد‌های مالی و مدیریتی و نحوه مصرف همسرتان را می‌شناسید؟ آیا شما چیزی درباره اهداف بلند و کوتاه‌مدت اقتصادی او می‌دانید یا نه؟ آیا شما برای خرید‌های عمده خود با یکدیگر مشورت می‌کنید؟ آیا شما درباره چگونگی پس‌انداز کردن درآمد‌های اضافی، به راهکار واحدی رسیده‌اید؟ می‌بینید که مشاوره و گفت‌وگو و ارتباط با یکدیگر تا چه اندازه در حل مشکلات مالی موثر و حیاتی است. ارتباط گسترده رکن اصلی یک زوج موفق در مسائل اقتصادی است.

● عامل دو: صمیمیت عاطفی

آیا شما حساسیت‌های مالی همسر خود را به خوبی درک کرده‌اید؟ واکنش عاطفی و احساسی همسرتان نسبت به بحران‌های مالی چگونه است؟ زن و مرد باید از حساسیت‌های مالی یکدیگر به خوبی آگاه باشند. برای مثال امکان دارد که همسرتان بدین علت بر ذخیره و پس‌انداز کردن تاکید دارد که در کودکی در خانواده‌اش احساس فقر مالی شدیدی را تجربه کرده است. اگر به ویژگی‌های عاطفی همسرتان آشنا نباشید، کوچک‌ترین مشکلات مالی می‌تواند به بحران‌های جدی عاطفی منتهی شود.. از ارزش‌ها و تفاوت‌های فردی همدیگر آگاه باشید. انسان‌ها با یکدیگر متفاوتند و همه درباره آینده اقتصادیشان تلقی و درک یکسانی ندارند. برای کاهش تاثیرات منفی این اختلافات شما حتما باید قوانین و قواعدی برای مسائل مالی بین خودتان تدوین کنید. سپس درباره نوشته‌تان صحبت کنید. ویژگی‌های مالی همسرتان را بنویسد و آن را به نقد بگذارید. اگر آن ویژگی، منفی است برنامه‌ای برای رفع آن بریزید. اگر هم مثبت است، سعی کنید که مشابه آن ویژگی را در خود ایجاد کنید. استفاده از منابعی مانند کتاب‌ها و مقالات قطعا می‌تواند مهارت‌ها و آموزش‌هایی را در اختیار شما بگذارد که در زندگی و تجربه روزمره با آنها مواجه نخواهید شد.

● روان کاوی اقتصادی: یک راه‌حل کارآمد

حتما خود را در زمینه مسائل اقتصادی روانکاوی کنید. روانکاوی مالی یکی از بهترین تاکتیک‌ها برای از بین بردن عادات غلط مصرفی و گسترش مهارت‌های اقتصادی است. روانکاوی اقتصادی یعنی پی بردن به محرک‌ها و انگیزه‌های پنهان و ناخودآگاهی که بر رفتار اقتصادی شما حاکم است، برای مثال شاید تصور کنید که علت اینکه می‌خواهید یک لباس تازه بخرید این است که به آن نیاز دارید، اما با تامل و تفکر درباره خریدتان، به این نتیجه برسید که حقیقتا نیازی به یک لباس جدید ندارید و علت اصلی خریدتان چشم و هم‌چشمی با یکی از اقوام و دوستانتان است، اما چگونه می‌توانید خود را روانکاوی مالی کنید؟ برای این کار ابتدا کاغذ سفیدی آماده کنید. وسیله‌ای که قصد خرید آن را دارید، بر روی کاغذ بنویسید. سپس سعی کنید تمام کلمات و تصوراتی را که از دیدن آن کلمه به ذهنتان می‌آید بلافاصله یادداشت کنید. هرچه به سرعت بیشتری این کار را انجام دهید، نتیجه کار بهتر و دقیق‌تر خواهد بود. بعد از چند دقیقه به کلماتی که به ذهنتان رسیده و آنها را مکتوب کرده‌اید، نگاهی بیندازید. حال در وضعیت مناسبی برای تحلیل انگیزه‌های خود هستید. به ترتیب و چگونگی قرار گرفتن و تداعی‌هایی که کلمات در ذهنتان ایجاد می‌کند دقت کنید. در میان نوشته‌هایتان به کلماتی برخواهید خورد که به سان سرنخی، شما را به انگیزه اصلیتان از خرید آن کالا رهنمون می‌شوند.

برای مثال اگر بین تصاویر ذهنیتان، تصویر یکی از تبلیغات تلویزیون وجود داشته باشد، این می‌تواند علامت واضحی از تاثیر تبلیغات در ایجاد نیاز کاذب برای شما باشد. شاید در ابتدا به نظر بیاید که این روش بسیار وقت‌گیر است و شما نمی‌توانید برای هر خریدی این همه وقت بگذارید تا ببینید که واقعا به این وسیله نیاز دارید یا اینکه این نیاز توسط عوامل دیگر، برای شما خلق شده است، اما باید گفت که شما اگر برای چند خرید این کار را انجام دهید، به خودآگاهی کافی درباره خریدهایتان رسیده‌اید و دیگر احتیاجی نیست که برای هر خرید دوباره این کار را انجام دهید. ذهن شما در نتیجه این تمرین روانکاوانه، به آن سطح از خودآگاهی و هشیاری رسیده است که بتواند در آینده نیز به کمک شما بیاید. حتما این تمرین را انجام دهید. خواهید دید تمرینی که تنها دقایقی از وقت شما را می‌گیرد، تأثیر شگفت‌انگیزی در بهبود عادات مصرفی شما خواهد گذاشت. رفتار مالی خود را تغییر دهید بودجه مالیتان را بنویسید و تا آنجا که امکان دارد از آن تخلف نکنید.

لیستی از درآمدهای خود و همسرتان آماده کنید. همچنین لیستی جداگانه برای تقسیم وظایف و مسئولیت‌های مالی داشته باشد و بر اساس آن لیست و مندرجات آن، رفتار خود و همسرتان را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهید. اگر همسرتان یا خودتان خریدی کردید که متناسب با سطح درآمدتان نبوده، باید به وسیله صرفه‌جویی آن را جبران بکنید تا در آینده اتفاقاتی از این دست پیش نیاید. فراموش نکنید که مشارکت و همکاری اقتصادی، یکی از شاخصه‌هایی است که رابطه شما را با همسرتان شکل می‌دهد. از اهمیت آن غافل نشوید و بدانید که زوج‌هایی که همکاری بیشتری با یکدیگر دارند، بهتر می‌توانند مسائل مالیشان را حل کنند و زوج‌هایی که بهتر می‌توانند مسائل مالیشان را حل کنند، رابطه‌ای سالم‌تر و صمیمانه‌تر دارند.