جمعه, ۲۹ تیر, ۱۴۰۳ / 19 July, 2024
مجله ویستا

تولد امام احیاگر


تولد امام احیاگر

سال ۱۳۲۰ ه.ق از نیمه می گذشت خیانت و سرسپردگی سلاطین قاجار و همزمانی آن با دخالت های آشکار دولت انگلیس و روسیه تزاری در ایران دردناک‌ترین شرایط را پدید آورده بود. درچنان شرایطی …

سال ۱۳۲۰ ه.ق از نیمه می گذشت خیانت و سرسپردگی سلاطین قاجار و همزمانی آن با دخالت های آشکار دولت انگلیس و روسیه تزاری در ایران دردناک‌ترین شرایط را پدید آورده بود. درچنان شرایطی در روز بیستم جمادی الثانی ۱۳۲۰ ه.ق مطابق با ۳۰ شهریور ۱۲۸۱ ه.ش (۲۴ سپتامبر ۱۹۰۲) در شهرستان خمین از توابع استان مرکزی ایران در خانواده ای اهل علم و در خاندانی از سلاله زهرای اطهر سلام ا... علیها، روح ا... الموسوی الخمینی تولد یافت. کسی که سال ها بعد، مسیر تاریخ ایران و اسلام را تغییر داد.

پدر ایشان آیت ا... مصطفی موسوی- از معاصران مرحوم آیت ا... میرزای شیرازی- بود که پس از آن که سالیانی چند در نجف اشرف علوم و معارف اسلامی را فرا گرفته و به درجه اجتهاد نائل آمده بود به ایران بازگشت و در خمین ملجاء مردم و هادی آنان در امور دینی بود. هنوز بیش از پنج ماه از ولادت «روح ا...» نمی گذشت که طاغوتیان و خوانین تحت حمایت عمال حکومت ایشان را که درمقابل زورگویی هایشان به مقاومت برخاسته بود به شهادت رساندند. بدین ترتیب روح ا... دوران کودکی و نوجوانی را تحت سرپرستی مادر مومنه اش (بانو هاجر) که خود از نوادگان آیت ا... خوانساری (صاحب زبدهٔ التصانیف) بود و همچنین نزد عمه مکرمه اش (صاحبه خانم) سپری کرد. اگرچه در سن ۱۵ سالگی از نعمت وجود آن دو عزیز نیز محروم شد.حضرت امام از سنین کودکی و نوجوانی با بهره گیری از هوشی سرشار، قسمتی از معارف متداول روز و علوم مقدماتی و سطح حوزه های دینیه، از آن جمله ادبیات عرب، منطق، فقه و اصول را نزد معلمین و علمای منطقه فرا گرفت و درسال ۱۲۹۸ ه.ش عازم حوزه علمیه اراک شد.اندکی پس از هجرت آیت ا...العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی رحمهٔ ا... علیه (نوروز ۱۳۰۰ ه.ش و رجب المرجب ۱۳۴۰ه.ق) امام خمینی (س) نیز رهسپار حوزه علمیه قم شد و به سرعت مراحل تحصیلات تکمیلی علوم حوزوی را طی کرد. ایشان همزمان با فراگیری فقه و اصول، به یادگیری ریاضیات، هیئت و فلسفه نزد مرحوم حاج سید ابوالحسن رفیعی قزوینی و ادامه همین دروس به اضافه علوم معنوی و عرفانی نزد مرحوم میرزا علی اکبر حکمی یزدی پرداخت. عروض و قوافی و فلسفه اسلامی را نزد مرحوم آقا شیخ محمدرضا مسجدشاهی اصفهانی و اخلاق و عرفان را نزد مرحوم آیت ا... میرزا جواد ملکی تبریزی و عالی ترین سطوح عرفان نظری و عملی را به مدت شش سال نزد مرحوم آیت ا... آقا میرزا محمد علی شاه آبادی -اعلی ا... مقاماتهم- فرا گرفت.پس از رحلت آیت ا... العظمی حائری یزدی با تلاش امام خمینی (س) و جمعی دیگر از مجتهدان، آیت ا... العظمی بروجردی -ره- به عنوان زعیم حوزه علمیه، عازم قم شد. دراین زمان، امام خمینی (س) به عنوان یکی از مدرسان و مجتهدان صاحب رای در فقه، اصول و فلسفه و عرفان و اخلاق شناخته می شد.

حضرت امام طی سال های طولانی در حوزه علمیه قم به تدریس چندین دوره فقه، اصول، فلسفه، عرفان و اخلاق اسلامی در مدرسه فیضیه، مسجد اعظم، مسجد محمدیه، مسجد حاج ملاصادق، مسجد سلماسی و... همت گماشت و در حوزه علمیه نجف نیز قریب به ۱۴ سال در مسجد شیخ اعظم انصاری (ره) معارف اهل بیت و فقه را درعالی ترین سطوح تدریس کرد. در نجف بود که برای نخستین بار مبانی نظری حکومت اسلامی را در سلسله درس های ولایت فقیه بازگو کرد. از برکات سال ها تدریس امام خمینی (س) تربیت صدها و بلکه به اعتبار مدت طولانی هزاران عالم و فرزانه ای بوده است که هریک روشنی بخش حوزه های دینیه و راهبر مصادر امور انقلاب و نظام جمهوری اسلامی به شمار می روند. مبارزات ایشان از نوجوانی و با مقابله با برخی خوانین و اشرار ستمگر که درپناه حکومت مرکزی به غارت اموال و نوامیس مردم می پرداختند، آغاز و سیر تکاملی آن به موازات تکامل ابعاد روحی و علمی ایشان از یک سو و اوضاع و احوال سیاسی و اجتماعی ایران و جوامع اسلامی از سوی دیگر در اشکال مختلف ادامه یافت.

امام ره به اهل بیت (ع) توجهی خاص داشت و به پیروی از آنان افتخار می کرد. چنان که در ابتدای وصیت نامه الهی سیاسی خود بدان اشاره کرده است. ایشان مقام حضرت فاطمه (س) را در «محدثه» بودن آن حضرت می دید و نزول جبرئیل بر ایشان را نشان مقام بلند معنوی و تقرب آن حضرت به خدا می دانست. یاد آن امام گرامی باد.