پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
فده رر نزدیکتر به رکورد سمپراس
● جدول رکوردداران قهرمانی در گرند اسلم های تنیس
▪ ۱۴ قهرمانی: پیت سمپراس از آمریکا (مشتمل بر ۲ دوره اوپن استرالیا، ۷ ویمبلدون و ۵ یو. اس. اوپن)
▪ ۱۲ قهرمانی: روی امرسون از استرالیا (۶ اوپن استرالیا، ۲ اوپن فرانسه، ۲ ویمبلدون و ۲ یو.اس. اوپن) و روژه فده رر از سوئیس (۳ اوپن استرالیا، ۵ ویمبلدون و ۴ یو. اس. اوپن)
▪ ۱۱ قهرمانی: راد لیور از استرالیا (۳ اوپن استرالیا، ۲ اوپن فرانسه، ۴ ویمبلدون و ۲ یو. اس .اوپن) و بیورن بورگ از سوئد (۶ اوپن فرانسه و ۵ ویمبلدون)
▪ ۱۰ قهرمانی: بیل تیلدن از آمریکا (۳ ویمبلدون و ۷ یو. اس. اوپن)
▪ ۸ قهرمانی: آندره آغاسی از آمریکا (۴ اوپن استرالیا، یک اوپن فرانسه، یک ویمبلدون و ۲ یو. اس. اوپن)، ایوان لندل از چک (۲ اوپن استرالیا، ۳ اوپن فرانسه و ۳ یو اس. اوپن)، فردپری از بریتانیا (یک اوپن استرالیا، یک اوپن فرانسه، ۳ ویمبلدون و ۲ یو.اس. اوپن) و کن روزوال از استرالیا (۴ اوپن استرالیا، ۲ اوپن فرانسه و ۲ یو اس. اوپن).
روژه فده رر با پیروزی ۶-۷ و ۴-۶ بر نوواک ژوکوویچ صربستانی در بازی فینال مسابقه های تنیس یو.اس.اوپن ۲۰۰۷ در شهر نیویورک این تورنمنت را برای چهارمین سال متوالی به نفع خود پایان داده و به تبع آن دوازدهمین گرنداسلم عمرش را نیز فتح کرده است که این اتفاق صبح دوشنبه هفته گذشته شکل گرفت.
پس از بیل تیلدن آمریکایی در دهه ،۱۹۲۰ فده رر ۲۶ ساله و سوئیسی نخستین تنیسوری است که توانسته است در این رقابت ها ۴ بار پیاپی در صدر بایستد. اضافه بر این او با فتح مجدد خود در مجموعه فلاشینگ مدوی نیویورک فاصله اش را با پیت سمپراس آمریکایی در صدر جدول دارندگان بیشترین عناوین گرنداسلم ها کمتر ساخته و در این جدول در جای دوم قرار گرفته است.
از آنجا که سمپراس ۱۴ گرنداسلم را در زمان جوانی اش فتح کرد، فاصله فده رر با او برخلاف ۳ ، ۴ سال پیش دیگر چشمگیر نیست و با این که او در گذشته بارها از صحبت کردن در باره این مسأله ابا داشته، اما امروز می توان در باره این که آیا فده رر می تواند برترین تنیسور تاریخ تلقی شود یا خیر، با راحتی و صراحت بیشتری به صحبت و رایزنی پرداخت و چنین فرضیه و احتمالی را بررسی کرد.
● فرصت های از دست رفته
فده رر دهمین فینال پیاپی خود را در گرنداسلم ها تجربه می کرد که این هم بسیار فراتر از رکورد حضور مارک کرافورد استرالیایی در فینال ۷ گرند اسلم متوالی است که در سال های میانی دهه ۱۹۳۰ شکل گرفته بود.
ژوکوویچ در نقطه مقابل برای نخستین بار فینال یکی از رقابت های بزرگ چهارگانه تنیس را تجربه می کرد و با این وجود او در هر دو ست اول مسابقه فینال ۵-۶ از فده رر پیش افتاد و در اولی ۵ ست پوینت (امتیاز آخر ست) و در دومی ۲ ست پوینت را به دست آورد و همگی را از کف داد. فده رر با خونسردی و مهارتی این امتیازها را بی اثر و خنثی کرد که او را به برترین مرد ۵ سال اخیر تنیس جهان بدل کرده و او را ۱۹۰ هفته متوالی در صدر جدول جهانی تنیس مردان نشانده که یک رکورد نادیده و ناب در تاریخ این ورزش به حساب می آید و هیچ تنیسور مرد و زن دیگری به آن نرسیده است.
فده رر با لباسی مشکی رنگ که در تضاد با اکثر لباس های مورد استفاده وی در تورنمنت های قبلی او بود، به پیکارهای امسال فلاشینگ مدو پای نهاد و در اکثر مسابقه های خود در این تورنمنت همین لباس را برتن داشت. با این حال فرق نمی کرد و او با هر لباس دیگری نیز می توانست همان مهارت فنی و کلاس بالا را در کارش عیان کند.
در گیم آخر مسابقه فینال، «فده رر» با ضربه ای خاص و یک «والی» دشوار توپ را در زمین حریف خواباند وکار را تمام کرد و این از همان ضرباتی است که کمک کرده او از دید اکثر ناضران یکی از ۵ تنیسور اول تاریخ باشد و آنها که به فراتر از این می اندیشند و کارایی او را بیش از اینها می دانند، از وی به عنوان برترین تنیس باز تمام دوران ها یاد کنند. حتی اگر راجع به هر یک از ۲ اندیشه و نظریه فوق شک وجود داشته باشد، این نکته دور از هر تردیدی قرار دارد که فده رر هنوز در دوران اوجش قرار دارد و با این که فرصت های متعددی به ژوکوویچ برای خلق یک شگفتی بزرگ در بازی فینال نیویورک و فتح این مسابقه ها داد، اما وی هنوز هم توان و شانس فتح گرنداسلم ها را دارد و بسیار دور از ذهن و یک ساده انگاری است که گمان کنیم یو.اس.اوپن ۲۰۰۷ آخرین گرنداسلم فتح شده توسط وی بوده است.
● جوان تر و خسته تر
همان طور که پیش تر آمد، فده رر انواع شانش ها و امکان ها را فراروی حریف ۲۰ ساله صربستانی اش نهاد تا وی فاتح غیر منتظره چهارمین و (آخرین) گرنداسلم امسال تنیس باشد و اگر وی چنین نکرد، این را در درجه اول باید به حساب کم تجربگی اش گذاشت. ژوکوویچ ۶ سال از فده رر جوان تر است، اما از همان اواسط ست اول می شد صدای نفس کشیدن او با آوایی بلند را بسیار محسوس تر و واضح تر از صدای تنفس فده رر در داخل زمین مرکزی مجموعه تنیس فلاشینگ مدوی نیویورک شنید.
حتی وقتی در پایان یک رالی طولانی ( و مبتنی بر ۱۶ ضربه) ژوکوویچ سرجایش ایستاد و نگاهی به اطراف کرد، به جای این که خودش حرکت کند، از یک توپ جمع کن خواست حوله کنار ساک اش را برای او بیاورد تا او بتواند عرق اش را پاک کند و نفسی بکشد و از همان جا مشخص شد که چه کسی زودتر از دیگری خسته شده است.
همه اینها و خستگی جسمی و ذهنی تنیسور جوان تر در شرایطی روی داد که فده رر یکی از روز های بدش را می گذراند و اصلاً همان تنیسور مقتدری نبود که می شناسیم و همانی نشان نداد که کاندیدای جدی تصاحب عنوان برترین تنیسور تاریخ است. وقتی براثر اشتباه های فده رر، ژوکوویچ در اواخر ست اول ۵-۶ از رقیب پیش افتاد و به تدریج و به تناوب صاحب ۵ ست پوینت شد، مردم که وقوع یک شگفتی را حس می کردند، نیم خیز شدند و شروع به کف زدن و تشویق تنیسور ۲۰ ساله صربستانی کردند که بدون شک پدیده جدید این ورزش است.
این که ژوکوویچ نتوانست از هیچ یک از موارد فوق استفاده و کار را تمام و ست را تصاحب کند، هم به ضعف و عدم پختگی خود وی مربوط می شد و هم از کارکشته بودن فده رر بر می خاست که حتی در یک روز بد هم توانست کنترل بر امور را در دست گیرد و به چیزی که می خواهد برسد.
● جواب هایی قاطع
اوج فشار عصبی و استرس ژوکوویچ زمانی مشخص شد که در تای بریک ست اول دوبار دابل فالت (خطای مضاعف در زدن سرویس) کرد و دو بار نیز شخصاً بک هندهایش را به اوت زد.
ژوکوویچ در ست دوم نیز ۱-۴ پیش افتاد و برای دقایقی بنظر می رسید که «مفت بازی» خودش در ست اول را به فراموشی سپرده است. با این وجود فده رر باز خودش و خواست ها و برنامه تاکتیکی اش را به ژوکوویچ تحمیل کرد و بازی را به تساوی کشاند. باز ژوکوویچ ۵-۶ پیش افتاد و دو ست پوینت نصیبش شد.
فده رر در اینجا هم جواب هایی قاطع داشت. او اولی را با یک «ایس» (سرویس بدون بازگشت) و با سرعتی برابر با ۱۲۶ مایل در ساعت جواب گفت و ژوکوویچ دومی را با یک ضربه فورهند بدون تعادل به خارج فرستاد تا کار فده رر را راحت کند. کار مجدداً به تای بریک کشیده شد و باز هم فده رر در این مرحله و مقطع بهتر از حریف عمل کرد و دقایقی بعد ست دوم را نیز برد.
آخرین فرصت ژوکوویچ در ست سوم بود که در شرایط تساوی ۲-۲ یک بار دیگر در گیمی که سرویس زدن با فده رر بود ۰-۴۰ از حریف پیش افتاد، اما این نیز اثری نداشت، زیرا مجموعه چند ضربه خوب از جانب فده رر و شات های بد از طرف ژوکوویچ برای تغییر نتیجه و تثبیت همه چیز به سود تنیسور سوئیسی کفایت کرد.
● فینال های بعدی
ژوکوویچ از کل ۹ بر یک پوینتی که در طول مسابقه به دست آورد، فقط ۲ تا را در زمین حریف خواباند و در مسابقه ای همانند نبرد با فده رر بزرگ این یک درصد و میزان ناکافی و تضمین کننده شکست است. ژوکوویچ می تواند به موارد بعدی و فینال های آتی گرنداسلم های خود بیاندیشد، اما تا آن زمان فده رر می تواند به خود ببالد که توانسته است ستاره بزرگ و ماندگار نسلی باشد که مستعد وتوانا است اما استمرار و تداوم لازم را در کارش ندارد و در نتیجه بخت های مورد نیاز فده رر را برای این که او بیش از پیش اوج بگیرد، پیوسته در اختیارش می گذارد.
این چنین است که فده رر برای دومین سال متوالی و برای سومین بار در ۴ سال اخیر ۳ گرنداسلم از ۴ گرنداسلم سال را می برد و بی چون و چرا مرد برتر و ستاره تنیس سال شناخته می شود.
وصال روحانی
منبع: Herald Tribune
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست