چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

حمایت از کدام تولید؟


حمایت از کدام تولید؟

مدیرکل دفتر صنایع برق، الکترونیک و فناوری وزارت صنایع بار دیگر اعلام کرد، وزارت صنایع با کاهش تعرفه واردات گوشی تلفن همراه مخالف بوده و حفظ تعرفه‌های فعلی برای سال آینده …

مدیرکل دفتر صنایع برق، الکترونیک و فناوری وزارت صنایع بار دیگر اعلام کرد، وزارت صنایع با کاهش تعرفه واردات گوشی تلفن همراه مخالف بوده و حفظ تعرفه‌های فعلی برای سال آینده را خواستار است.

این مقام مسوول همچنان موضوع حمایت از تولید داخلی را دلیل مخالفت وزارت صنایع با خواست عمومی و کمیسیون ماده یک عنوان کرده است.

این در حالی است که وی به این نکته نیز اشاره کرده که پیشنهاد جدیدی برای سرمایه‌گذاری در این صنعت مطرح نشده ولی در گذشته برای ۶ شرکت مجوز سرمایه‌گذاری و تولید صادر شده که تاکنون سه شرکت در این زمینه فعال شده است.

نکته جالب آنکه ایشان خود نیز به این نکته اذعان کرده که بالا بودن حجم قاچاق این محصول به کشور باعث شده تا تولید گوشی در داخل صرفه اقتصادی نداشته باشد.

در پاسخ به این مقام مسوول می بایست ابتدا به بخشی از گفته های خود ایشان استناد کردیعنی آنجا که حجم بالای قاچاق گوشی به داخل کشور را عاملی جهت بی صرفه بودن تولید دانسته اند. اما ظاهراً ایشان فراموش کرده اند که دلیل واردات قاچاق ۹۰ درصدی گوشی به کشور، تنها به تعرفه بالای واردات این محصول مربوط می شود.

جالب آنکه حتی برخی معتقدند که پایین آمدن تعرفه نیز دردی از قاچاق بی رویه این محصول دوا نمی کند.

و اما پاسخ دوم به این مسوول که حمایت از تولید را عاملی برای مخالفت خود عنوان کرده اند. روزی که موضوع تولید گوشی در داخل مطرح شد، برخی آن را به ورود پیکان به صنعت مخابرات تشبیه کردند، با این تفاوت که واردات گوشی با موانع و سختی های واردات خودرو به کشور مواجه نیست که بتوان از الگوی مشابه برای حمایت از تولید داخل استفاده کرد.

گذشته از انواع مخالفت ها در خصوص عملی نبودن ورود به بازار تولید گوشی بر اساس تجربه جهانی، باز هم به گفته های این مقام مسوول استناد می شود که گفته اند طی سال های گذشته ۶ شرکت مجوز تولید گرفته اند که نیمی از آنها اقدام به سرمایه گذاری کرده اند.

وقتی با وجود تعرفه های بالا از ۶ متقاضی تولید تنها سه شرکت پا به میدان گذاشته اند، و اتفاقاً تعرفه های واردات قبلی هم رونقی برای تولید ایشان ایجاد نکرده، بالا نگه داشتن تعرفه واردات و بی نصیب ماندن کشور از درآمدهای وارداتی این محصول چه توجیهی می تواند داشته باشد.

ما در دنیایی زندگی می کنیم که تولیدکنندگان بزرگ گوشی تقریباً هر روز یک مدل جدید را روانه بازار می کنند. در چنین شرایطی که فقط نیاز داخلی کشورمان، ده میلیون گوشی در طول سال تخمین زده می شود، بد نیست این مقام مسوول در وزارت صنایع آماری هم در خصوص میزان تولید گوشی های داخلی، میزان فروش آنها در کشور و چگونگی امکان رقابت ایشان با مدل های خارجی را نیز ارایه می دادند تا به این ترتیب، توجیه قانع کننده تری برای مخالفت خود داشته باشند.

منبع : فناوران

علی شمیرانی