پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
محورهای تحقیقاتی مراکز R&D کشور بلژیک در زمینه ماشینسازی
مدت زمان زیادی از اختراع ماشینبخار نمیگذرد اختراعی که میتوان آن را نقطه عطف و آغاز شکلگیری صنعت به حالت کنونی نامید. اما رشد سریع صنعت ماشینسازی در پی سالیان متوالی، باعث شده که ماشین جایگاه خود را به عنوان یکی از پایههای اصلی صنعت تحکیم کند و نقش آن در زندگی روزمره انسان رفتهرفته فراگیرتر شود. از این رو توجه به ماشین به عنوان موتور چرخش چرخهای صنعت از اهمیت خاصی برخوردار است. گام اول در راستای توسعه صنعتی کشور شناخت و تقویت زیرساختهای صنعت میباشد زیرا این زیرساختها در حقیقت بستر رشد صنعت کشور محسوب میشوند.
ماشینها از مصنوعات ساخت بشر میباشند. که به منظور افزایش کیفیت زندگی ایجاد گردیدهاند. و این مصنوعات هر روز بیش از پیش زندگی روزمره انسان را تحت تاثیر قرار میدهند. مثالهای زیادی میتوان در این زمینه مطرح کرد: خودروها و قطارهای هوشمند (تعلیقهای فعالو سیستمهای راهنمای اتوماتیک)؛ رباتها(رباتهای صنعتی، رباتهای پزشکی مثل رباتهای اندوسکوپی، تحقیقات ژنوم انسانی)، رباتهای خدماتی(جاروبرقیهای خودکار، ویلچیرهای نیمهخودکار، رباتهای پیشخدمت و رباتهای پرستار ، ماشینهای نساجی، ماشینهای بستهبندی(بستهبندی موادغذایی و میکروالکترونیکها)، ماشینآلات کشاورزی (خرمنکوبهای خودکار، ماشینهای سمپاشی خودکار، و رباتهای خودکار چیدن میوه)، رباتهای حرکتی (AVG خودکار، ماشین چمنزنی، رباتهای نگهبان، رباتهای مریخپیما)، ایستگاهها و رباتهای فضایی، رباتهای زیردریایی، پرینترهای لیزری، ماشینهای کپیهوشمند و سایر تجهیزات دقیق مورد نیاز برای ساخت قطعات الکترونیکی، رباتها و کامپیوترهای بادوام (هدفهای مجازی، اتاقهای ملاقات هوشمند)، ابزارهای جابجایی داروهای قابل کاشت، و همچنین ماشینآلات تولیدی صنعتی(ماشینهای کنترل عددی، خطوط مونتاژ، ماشینآلات بستهبندی، ماشینآلات صنعتچوب، ماشینآلات تولیدکفش، ماشینآلات صنعت نساجی).
ماشینها در آینده باید به سمت خودکار بودن پیش بروند (تعداد نیرویکاری موجود در کارگاه کاهش یابند). این ماشینآلات باید محصولات را با کیفیت بهتر و سرعت بیشتر تولید نمایند. همچنین با توجه به افزایش سلیقههای شخصی توانایی تولید در تعداد کمتر را داشته باشند به طوری که بتوان تنظیمات ماشین را به آسانی عوض کرده و محصول جدیدی را تولید کرد. به عبارت دیگر ماشینها باید قادر باشند که محصولات خود را با بهترین کیفیت و بالاترین سرعت و در تعداد کم تولید نمایند. و این باعث شکلگیری مفاهیم جدیدی در عرصه ماشینآلات میشود به عنوان مثال مفهوم ماشینهای مدولی از این مفاهیم جدید میباشد. که این مفهوم هم از نقطهنظر سختافزاری و هم از نقطهنظر نرمافزاری قابل بررسی میباشد. مدولاسیون در راستای بازسازی ساختاری سیستمهای ساختوتولید انعطافپذیر، یک امر مطلوب به شمار میرود.
احتمالا با یک نگاه جدید(پیکربندی موازی، ماشینهای مدولی)، این گونه از جابجاییهای تکنیکی و اجتماعی، نسل جدیدی از ماشینها را میطلبند، ماشینهایی که دارای عملکرد بهینه، خودکار و قابلاعتماد حتی در حضور مزاحمتها و احتمال وقوع همه نوع تماس باشند، و همچنین قادر به عمل متقابل به طور طبیعی با انسان، و انجام عملیات به صورت هوشمند(یعنی قادر به آموختن تواناییها و شناسایی و آگاهی از محیط اطراف خود و...)باشند.
آنچه به نام عملکرد خوب یا بهینه شناخته میشود، بستگی به محدوده عملکرد ماشین مورد بررسی دارد. عملکرد مطلوب میتواند سرعت بالا، کار بدون ارتعاشات(باند فرکانسی بالا)، دقت در موقعیتدهی(دستگاههای CMM)، کار بدون صدا و ارتعاش(قطارهای سریعسیر، ماشینNMR، تلسکوپهای فضایی)، توانایی مسیریابی خودکار (مریخپیماها)، توانایی انجام کار در فضاهای محدود (نوع مینیاتوری در رباتهای اندوسکوپی)، توانایی کنترل و جابجایی شیءهای کوچک(نانورباتها)، توانایی کنترل از راه دور (مانند رباتهای فضایی)، توانایی کنترل به روش طبیعی مثل کنترل رباتهای خدماتی به وسیله اشاره (دست)، و... باشد.
DNA(نام پروژهای که در راستای مطالعه بر روی محورهای مطالعاتی در زمینه ماشینسازی تعریف شده است) قصد دارد تا یک چارچوب برای حمایت از توسعه نسل جدید ماشینآلات که در بالا توضیح داده شد، فراهم آورد. مهمترین و برجستهترین خصوصیت یک ماشین این است که ماشین یک سری از حرکتها را ایجاد کرده و آنها را به طور همزمان انجام و یا لغو میکند. از این رو یک ماشین شامل یک ساختار مکانیکی(یک سیستم مکانیزمی چندجزئی انعطافپذیر)میباشد که میتواند دارای درجات مختلف پیچیدگی باشد. این مکانیزم توسط محرکههای مناسب از طریق مکانیزمهای انتقال حرکت(servo device) به حرکت در میآید. حرکت ایجاد شده توسط محرکه، توسط سیستمهای سنسوری اندازهگیری میشود، که این سنسورها میتوانند در اثر تحریک اجزای داخلی سیستم(مثل اینکودرها و ژیروسکوپها)، و یا توسط یک عامل خارجی(سیستمهای بینایی) تحریک شوند. دستور عملیات از طریق اینترفیس شخص/ ماشین(سیستمهای برنامهریزی عملیات )، مانند کنترلر CNC، اینترفیس برنامهریزی نمایشی، عکسالعملهای خود مختار و غیره به آن منتقل میشود. میزان انحراف از مقدار برنامهریزی شده، که توسط سنسورها مشخص میشوند توسط یک کنترلر حرکتی مناسب جبران میشود. خصوصیت برجسته این کنترلرها این است که آنها میتوانند در شرایط بد محیطی کار نمایند از سایر خصوصیات برجسته آنها میتوان به دقت، پهنای باند و غیره اشاره کرد.
کنترلرها میتوانند به طور کامل بر پایه مدلی(purely model based) و یا بر پایه رفتاری(behavior based)بوده و یا بر پایه یک حالت ترکیبی از این دو باشند.
ماشینها باید به عنوان یک مدول در یک سیستم تولید پیچیده کار کنند. بنابراین قدرت دریافت مقادیر اولیه ـکه ترجیحاً باید به صورت مدل plug _ and _ play باشد- یک خصوصیت مهم برای آنها محسوب میشود. اینترفیس بازاهمیت بسیار زیادی دارد؛ در حقیقت این روش تنها روش ممکن در فعالیت طولانی مدت میباشد. از آنجایی که این ماشینها به طور ذاتی دارای ماهیت چند رشتهای میباشند، الگو و مدل متخصصین مکاترونیک به عنوان یک تکنیک طراحی مورد استفاده قرار گرفته است. ماهیت این تکنیک در زمینه مکاترونیک در دو مقاله مطالعاتی که در معاملات IEEE/ASME در زمینه مکاترونیک ارائه شد، مورد بررسی قرار گرفته است موضوع این مقالهها به صورت زیر میباشند: مکاترونیک، به عنوان یک چارچوب قدرتمند برای مهندسی همزمان که توسط Van Brussel (Vol.۱, No. ۲, ۱۹۹۶) تدوین شده و عنوان بعدی با نام به سمت یک کمپایلر مکاترونیک که توسط H. Van Brussel(Vol. ۶, No. ۱, et al, ۲۰۰۱)تالیف شده است.
این دو مقاله به طور خلاصه ، اشاره میکند جایی که تمام جنبههای طراحی(مکانیک، کنترل، اینترفیس،برنامه نویسی) مدنظر قرار میگیرند، الگو و مدل طراحی مکاترونیک یک زیربنا برای مهندسی همزمان ماشینها محسوب میشود، که منجر به سوق دادن به سمت ماشینآلات با عملکرد بهتر در مقایسه با ماشینآلاتی میشود که به صورت سنتی طراحی شدهاند و از تکنیک مهندسی سری یا متوالی استفاده مینمایند و فاقد قدرت دریافت مقادیر ورودی جدید میباشند. تکنیک مکاترونیک باعث ایجاد یک حالت بهینه در سطح جهان در حوزه ماشینآلات و سیستمهای ماشین میگردد. ممکن است از بررسیهایی که در زمینه "وضعیت صنعت" انجام میگیرد، آشکار گردد که موفقیت پروژهی DNA مستلزم همکاری متقابل متخصصین در رشتههای مختلف میباشد. همچنین این جابجایی و تغییر مدلهای توسعه که روشهای ساخت ماشینآلات را در آینده تحت تاثیر قرار میدهد آنقدر کلی و عام میباشد که میتواند برای تمام زمینهها صادق باشد. از اینرو جهتگیری طرح DNA، حداقل در شروع کار، تنها به سمت تعداد معدودی از زمینهها معطوف گردیده است
● گرایشها و روند حاکم بر طراحی و کنترل ماشین:
▪ گرایشهای غالب در این زمینه از دو منظر متفاوت بررسی خواهند شد.
۱) کارکرد ماشین
۲) طراحی و ساخت ماشین
تفکیک قاطع این دو مقوله از هم همیشه ممکن نمیباشد زیرا این دو میتوانند بر روی هم اثر متقابل بگذارند. به عنوان مثال یک ماشین فرز با سرعت برادهبرداری بالاطراحی متفاوتی در مقایسه با یک ماشینفرز معمولی دارد.
یک گرایش مهم در سطح سیستم ایجاد شده، و طرحهایی در زمینه چگونگی عملکرد هماهنگ سیستمهای فرعی با یکدیگر و با دنیای خارج بررسی میشوند به طوری که در نهایت منجر به یک سری عملکردها و فعالیتهای سودمند در سیستم جهانی شوند.
برنامهریزی سیستمهای پیچیده به طور کاملاً قاطعانه دیگر ممکن نمیباشد. تغییر و جابجایی از کنترل بر پایه الگوریتم به سمت کنترل بر پایه عملیات متقابل سیستمها در حال شکلگیری میباشد. و در این راستا تلاشها به سمت تکنولوژی میکروسیستمها(MST) معطوف شده است. زمینهای که احتمالاً در آینده نحوه طراحی ماشینها را به طور اساسی تحت تاثیر قرار خواهد داد.
۱-۲) طراحی مدولی :
تنوع زیاد تقاضاها، نیاز به ماشینهای مدولی انعطافپذیر را ایجاد مینماید. ابتکار CEDAM اتحادیه اروپا یک تلاش مرتبط برای پیشبرد این قصد در زمینه ماشینهای ابزار میباشد. اخیراً پروژههای مختلفی در این زمینه تعریف شدهاند: MAREA، MP۳ ، MOTION و غیره. شبکه ARMMS که توسط اتحادیه اروپا حمایت میشود، تحولات اروپا در زمینه ماشینهای مدولی را مانیتور مینماید. در امریکا، NSF از یک مرکز مطالعات مهندسی چند میلیوندلاری در دانشگاه میشیگان در مورد سیستمهای ساخت انعطافپذیر حمایت میکند. این توجه و علاقمندی جهانی به تولید انعطافپذیر اهمیت آن را در ادبیات صنعتی حاضر نشان میدهد.
تکنیک مدولیکردن نه تنها برای ماشینابزارها بلکه برای ماشینآلات بستهبندی نیز مطلوب میباشد. شرکتهای فعال در زمینه مواد غذایی مانند شرکت Unilever علاقه زیادی به گسترش ماشینهای بستهبندی انعطافپذیرِ plug and play دارند ...
در نهایت، واضح است که ماشینهایی که به صورت مدولی ساخته میشوند. موجب آسانتر شدن امکان تنظیم ورودیهای اولیه در سیستمهای پیچیده که دارای تعداد زیادی ماشین میباشند، میشوند.
مدولی کردن ماشینها نیاز به توزیع محرکهها و کنترلها و هوشمندی دارد. مورد آخر نهتنها برای ماشینها در سطح ماکروسکوپی صادق است بلکه در مورد سیستمهای مینیاتوری نیز صدق میکند. در سیستمهای الکترومکانیکی آینده(MEMS )، سختافزار، کنترل و نرمافزار در کنار هم و در یک لایه و حوزه خواهند بود.
مدولیکردن سیستمها، همچنین نیازمند روشهای جدید انتقال بیسیم اطلاعات و انرژی در مسافتهای کم و متوسط(از حدود چند سانتیمتر تا چند متر) میباشد.
۲-۲) ماشینها با سرعتهای عملکرد بالا:
روند روبهرشد نیاز به تولید با نرخ بالا، که ناشی از تقاضای انبوه میباشد و ضرورت کاهش هزینهها، سازندگان را مجبور میسازد که خود را برای تولید « یک نوع محصول» با نرخ تولید بالا سازماندهی کنند. و این، نیازمند توجه به افزایش سرعت انجام پروسه تولید در کنار توجه به طراحی ماشینها به صورت مدولی میباشد.
نیاز به سرعت بالای تولید ضرورت طراحی قطعات ماشین با وزن کم را در پی خواهد داشت. از این رو روشهای نوین معماری در طراحی ماشینها مورد نیاز خواهد بود. به عبارت دیگر ماشینهای جنبشی موازی ، ساختار خرپایی، مواد ساختاری نو(بتونهای پلیمری، کامپوزیتهای تقویت شده با فیبر)، تکنیکهای جدید spindle، استفاده از بیرینگهای ائرواستاتیکی فعال، بیرینگهای مغناطیسی، بلبیرینگهای پیوندی، تکنیکهای جدید روغنکاری، تکنیکهای تامین انرژی برپایه « پرتوـ انرژی» مورد نیاز خواهند بود.
۳-۲) انعطافپذیری و توانایی تنظیم ورودیهای اولیه در سطح عملیاتی :
انعطافپذیری و توانایی تنظیم ورودیهای اولیه نه تنها یک موضوع مطرح در سطح ماشین میباشد- جایی که مدولی کردن احتمالاً یک راه حل میباشد- بلکه در سطح عملیاتی نیز، به منظور رفع نیازهای رو به رشد مشتریها مانند تقاضای انبوه، زمان کمتر عرضه به بازار و غیره، موضوع قابل بحثی میباشد. در حقیقت، این جنبهها تاثیرات پایهای در تکنولوژی ساخت و تکنولوژی ماشینهایی که در چنین عملیاتیبه کار میروند، دارند.
▪ مسائل موجود که در زیر بیان شدهاند باید دوباره بررسی شوند:
تولید تکی، تفکر و مدیریت بیحاصل، نمونهسازی و ساخت سریع، کاهش زمان تلفشده، کاهش زمان مورد نیاز برای set up (SMED)، تعویض سریع ابزار، مهندسی همزمان، تکنیکهای مکاترونیک برای طراحی ماشین، مدیریت جریان اطلاعات، فازهای طراحی و تولید همپوشان، تکنیکهای طراحی و تکنیک طراحی فرایند تولید بر پایه پروژه، مدیریت جریان کار، مدیریت تغییرات و بازسازی، مدیریت داده محصول.
موتورهای خطی، محرکههای پیزویی، موتور با مقاومت متغیر و غیره، از جمله این تکنیکها میباشند. در ارتباط با تکنیکهای مدولیکردن ماشینها، نیاز به محرکههای مدولی با هوشمندی موضعی (امکانات عیبیابی، نیاز به سرعت بالا و دقت بالا برای ماشینها نیاز به خانواده جدیدی از سیستمهای محرکه را به وجود آورده است: servo-behavior ) وجود دارد.
۴-۲) تکنیکهای جدید برای نیروی محرکه ماشینها:
میکروماشینهای آینده که بر پایه تکنولوژی MEMS خواهند بود نیازمند تکنولوژی محرکههای جدید، تکنولوژی سنسورهای جدید، تکنولوژی سیستمهای جدید انتقال حرکت، تکنولوژی بلبیرینگهای جدید و... خواهند بود. برای ایجاد یک MEMS خوب ضروری نیست که تمام اجزاء را بطور یکسان کوچک نماییم. تاثیرات ناشی از اسکیلکردن، دنیای ماکروسکوپی را به کلی متفاوت با دنیای میکروسکوپی مینماید. و باعث ضرورت توجه بیشتر به نوع جدید ماشینها میگردد. (ماشینهای الکترواستاتیک در مقابل ماشینهای الکترودینامیک)
۵-۲) کنترلرهای جدید حرکت :
الگوریتمهای سنتی کنترل حرکت دیگر برای موقیتدهی و کانتورینگ با سرعت بالا به عنوان مثال در ماشینهای برش لیزری مدرن، قابل استفاده نیستند. و توجه به تاثیرات غیرخطی (اصطکاک) ضروری میشود. در ضمن برای رسیدن به پهنای باند بالای مورد نیاز برای کنترلر ، باید به دینامیک ماشین هم توجه شود.
واحدهای مدولی کنترل حرکت با هوشمندی موضعی باید با هم به روش Plug-and-play ترکیب شوند. مدولاسیون مورد انتظار و هوشمندی موضعی مدولهای کنترل حرکت، نیازمند نگاه جدید به خطسیر و روند تولید و همچنین به مسائل میانیابی مسیرها میباشد. در ضمن نیاز به میانیابهایی که رفتار خود را با محدودیتهای محورهای ماشین سازگار میکنند و به مقادیر مطلوب عملیات (مانند محدوده تلرانس قابل حصول برای قطعه) وجود دارد.
۲-۶) کنترلرهای CNC :
کنترلرهای CNC آینده باید قادر به تشخیص عیوب خود باشند، و در نهایت تصمیمات خودکار را برای رفع نیازهای اضطراری خود، بدون نیاز به برنامهنویسی مجدد، بگیرند، و این نیازمند تجدیدنظر در ساختار کنترلرهای جدید است. تشخیص عیب و رفع آن توسط خود کنترلر نیازمند این است که بخش On line پروسه تولید محصول در داخل کنترلر قرار گرفته باشد.
استراتژی"Low-and-late commitment " باید توسعه داده شود تا امکان اعمال تغییرات در لحظات آخر قبل از شروع اجرای عملیات وجود داشته باشد.
۷-۲) اینترفیس انسان و ماشین :
با توجه به روشهایی که ماشینها را برنامهریزی میکنیم و یا به عبارت بهتر با آنها ارتباط برقرار میکنیم، ماشین دچار تغییرات اساسی میشود. برنامهنویسی ساده به روشهای سنتی به سرعت ناپدید میشوند و برنامهنویسی بر پایه مدل (بر پایه مدلهای فیزیکی) گسترش مییابد، به ویژه برای نمونهسازی سریع سرعت بالای ورودی عملیات، اهمیت ویژهای دارد. تولید انبوه در دستههای تکی زمانی امکانپذیر خواهد بود که ما بتوانیم در سادهسازی برنامهنویسی عملیات، موفقیت کسب نماییم.
طراحی پروسه تولید باید بازبینی شود و استراتژی "Low-and-late commitment " باید از طریق توسعه سیستمهای تولیدی و سیستمهای"طراحی فرآیند تولید" غیرخطی، بدست آیند.
اینترفیسهای طبیعیتر باید توسعه یابند. اینترفیسهای هاپتیک ، اطلاعات لمسی اپراتور را در مورد پروسه تولید فراهم مینمایند و این توانایی میتواند در کار برنامهنویسی (و یا آموزش) _ در عملیاتهایی که ابزار در تماس با محیط انجام پروسه، میباشد مثل برادهبرداری،پولیشکاری _ سودمند باشد. ابزارهای فیدبک هاپتیک در ارتباط با سیستمهای CAD به طور گستردهای مورد استفاده قرار میگیرند. که این فیدبکها یک اینترفیس طبیعی با محصولات مجازی طراحی شده ایجاد میکنند. ممکن است در آینده این ابزارها به عنوان یک ابزار استاندارد در محیطهای(نرم افزارهای) مهندسی مجازی درآیند.
۸-۲) موضوعات مینیاتوری :
تلاش زیادی صورت میگیرد که بتوان عملیات مکانیکی (در کنار عملیات کنترل و عملیات محاسباتی) را در یک فضای محدودتر گنجاند. به عنوان مثال در ماشینآلات نساجی. در این حوزه هم ، نیاز به توسعه یک تکنیک جدید برای ساخت میکروسیستمها وجود دارد. کوچک کردن ابعاد یک ماشین نمیتواند برای رسیدن به یک محصول میکرو کافی باشد بلکه بعضی مواقع روشهای جدیدی برای تحریک و اصول جدیدی برای سنس، مکانیزمهای جدید انتقال حرکت و غیره، به منظور سازگاری با قوانین شگفتانگیز تغییر مقیاس مورد نیاز میباشند. برای ساخت میکروسیستم، علاوه بر موارد ذکر شده تکنیکهای کاملاً جدید مونتاژ باید طراحی و ساخته شوند تا بتوان میکروسیستمهای پیچیده را از قطعات ریز ساخت. اینترفیسهای هاپتیک یک نقش بسیار مهم و روبهرشد در عملیات مونتاژ میکروسیستمها خواهند داشت.
پروسههای ماشینکاری سهبعدی جدید به عنوان ابزار ساخت قطعات ریز سهبعدی که مولفههای یک میکروسیستم میباشند باید توسعه داده شوند. از جمله این پروسهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱) Micro_EDM
۲) Microstereolithography
۳) Micromoulding
۴) Microforming
۹-۲) Ecodesign :
جامعه ، خواهان پروسههای تولیدی میباشد که از لحاظ اکولوژیکی قابلقبول باشند و ماشینها باید با این شرایط سازگار شوند. به عنوان مثال میتوان برش خشک را نام برد. علت توجه به این تکنولوژی مشکلاتی است که مایعات برشکاری، برای سلامتی انسان ایجاد میکنند. اما در مقابل، برش خشک باعث بالا رفتن دما در ماشین و در نتیجه باعث ایجاد خطاهای هندسی میشود. از این رو روشهای ویژه مکاترونیکی باید اندیشیده شوند تا بتوان بر مشکل فوق فائق آمد. علاوهبرآن تکنیک برشخشک باعث ایجاد سروصدای بیشتری میشود، و نیاز به استفاده از وسایل ویژه، برای خفه کردن صدا، دارد.
روشهای بسیار پیشرفته تحلیل چرخهعمر باید استفاده شوند تا بتوان مسائل اکولوژیکی را در طراحی ماشینها و بعضی تصمیمگیریها، مثل انتخاب مواد بهینه از دیدگاه قابلیت تجزیهپذیری مواد، لحاظ نمود.
۱۰-۲) پروسههای محصولات جدید:
انقلاب ICT امکان ایجاد خانواده جدیدی از پروسههای تولید را فراهم آورده است که به احتمال زیاد توان رفع تقاضای انبوه جامعه را خواهند داشت. این پروسهها همان تکنولوژی نمونهسازی سریع بر پایه ساخت لایهای میباشند. از جمله میتوان به stereo lithography و selective laser sintering و... اشاره کرد.
این تکنیکها در حال توسعه میباشند و برای رسیدن به تمام قابلیتهای خود نیاز به سرمایهگذاری زیادی دارند. این روشها درک جدیدی از مفاهیم ساختوتولید سریع و تعویض ابزار و ... را امکان پذیر کردهاند.
بعضی روشهای جدید تولیدی نیز در حال توسعه میباشند که امکان ترکیب عملیات خشنکاری و پرداختکاری سنتی که مجزا از هم انجام میگرفتند را فراهم آوردهاند، به طوری که دو عملیات به یک عملیات ترکیبی تبدیل میشود و درعینحال قابلیت ایجاد سطوح با صافیبالا نیز وجود دارد. نیازهای بیشتر در مورد سطوح ماشینکاری شده، مثل سنگزنی ویفرهای سیلیکونی، باعث توسعه بیشتر این تکنیکهای جدید شده است. و در عین حال نیاز مبرم به دقت موقعیتدهی و صلبیت ماشین که پروسه با اتکا بر آنها انجام میگیرد وجود دارد.
تکنیکهای جدید فرمدهی، تواناییهای جدیدی را به وجود آوردهاند: ریختهگری تزریقی فلز(MIM)، thixomoulding، میکروفرمینگ و میکرومدلینگ و غیره. در این راستا میتوان به تکنولوژی ماشینکاری توسط لیزر اشاره کرد که یک سری از فرصتهای جدید برای برش، جوشکاری، خمکاری، حفرهزنی، تمیزکاری و غیره بوجود آورده است. اما در این زمینهها مطالعات پرهزینهای مورد نیاز است. از لیزرهای نوع جدید، میتوان femtosecond pulsed lasers و لیزرهای فشرده با پمپ نوری YAG را نام برد.
میکروالکترونیکها نیازمند پروسههای ساخت ابتکاری فراوانی میباشند تا بتوانند پاسخگوی الزاماتی شوند که افزایش دانسیته توابع و عملگرهای الکترونیکی بر واحد مساحت چیپ میطلبد. نمونههای از این پروسهها عبارتند از برش و پولیش ویفرها و تکنیکهای مقید کردن، تکنیکهای حکاکی و... . این پروسهها نهتنها باید توسعه داده شوند بلکه ماشینهای مربوطه هم باید توسعه یابند تا انجام این پروسهها را امکان پذیر نمایند. همچنین همانطوری که بیان شد، تحول MEMS نیازمند توسعه پروسههای جدید و ماشینهای مرتبط میباشد تا توان ساخت Fully-fledged ۳D-MEMS را ایجاد نمایند.
۱۱-۲) توسعه تکنیکهای طراحی و ساخت :
ICT نهتنها تکنیکهای جدیدی را فعال کرده است، بلکه پروسههای طراحی را هم به طور کامل در اثر امکاناتی که ICT فراهم میآورد دچار دگرگونی کرده است. در برخی از حوزهها، استفاده از مهندسی مجازی، نمونهسازیهای فیزیکی را (تقریباً) غیرضروری کرده است. نرم افزار مهندسی همکاری و پایگاهداده مهندسی جهانی، مهندسی مجازی را در سطح جهانی پرتوان ساخته است.E-knowledge، که نتیجه شبکههای دانش و دانش شبکه میباشد تجارت الکترونیک را تغذیه کرده و اتحادیه زنجیرهای تهیه و فراهمآوری را فعال مینماید. تشخیص عیوب و کنترل سیستمها از راه دور، اکنون از طریق اینترنت امکان پذیر شده است. ولی باید توجه شود که این مدلهای جدید طراحی و ساخت هنوز در دوره رشد خود به سر میبرند و در کنار سیستمهای نرمافزاری مرتبط با آنها باید توسعه داده شوند. در این زمینه، یکی از پیشرفتهترین سیستمها در جهان، محیط مهندسی مجازی مجتمع میباشد.در این زمینه نرمافزار Catia _ یکی از معروفترین نرمافزارهای سیستمهای CAD_ را میتوان بر شمرد.
۱۲-۲) ساختوتولید در میکروالکترونیکها:
قانون نهایی مور ( دانسیته ترانزیستورها در یک چیپ در عرض ۱۸ ماه دوبرابر میشود)تا بهحال بسیار اعلام شده اما با گذشت سالیان زیاد، همچنان صادق مانده است. اتصالات درونی توسط سیمهای مسی با عرض ۱۰۰ نانومتر هم اکنون امکان پذیر گشته است. میکروالکترونیکها همراه با تکنولوژیهای ساختوتولید پیشرفته، از جمله عوامل موثر در این تحول میباشند.
شرکت ASML درحالحاضر مشغول کار بر روی extreme-UV wafer stepper میباشد که هدف از آن، استفاده از نور با طول موج ۱۳ نانومتر برای تولید ترانزیستور میباشد. اما تحقق این مطلب نیازمند روشهای نوری کاملاً جدیدی میباشد که به جای عدسیها، بر پایه آینهها استوار باشند.
▪ خلاصه محورهای مطالعاتی در طراحی و کنترل ماشین:
بر اساس مطالعات گسترده در مورد مطالب بیان شده و با توجه به تغییر جهتگیریها در طراحی و کنترل ماشینها و سیستمهای مرتبط با ماشینها یک سری از محورها برای مطالعه عنوان شدهاند.
امیدواریم که این مطالعات بتوانند برای سیاستگذاران و مراکز مطالعات بنیادی یک سری راهنماییهای کارساز ارائه نماید.
۱) طراحی مدولی
- روشهای طراحی برای ماشینهای مدولی
- توسعه محرکههای مدولی با هوشمندی موضعی با توان مانیتور کردن شرایط و... .
- توسعه توانایی در مقابل شرایط سختکاری
- استفاده از سیستمهای چندمدولی از طریق سیستمهای Buss
- انتقال بیسیم اطلاعات و انرژی در ماشینهای مدولی
۲) ماشینها با سرعت عملکرد بالا
- طراحی سبک ماشینها: جنبشهای موازی، ساختارهای خرپایی، مواد ساختاری جدید
- تکنولوژی بیرینگهای فعال(ائرواستاتیک ، مغناطیسی) برای اسپیندلهای سرعت بالا
- طراحی ماشینها از طریق جبرانهای فعال Ultra-stiff
۳) انعطاف پذیری
- تکیه زدن به روشهای ساخت
- کاهش زمان اتلافی و زمان مورد نیاز برای تنظیمات
- چارچوب مهندسی همکاری و مهندسی همزمان
- ادغام طراحی و طراحی فرآیندتولید
- مدیریت اطلاعات و جریانکار
- مدیریت داده محصول
- استخراج دادهها از اطلاعات ساختوتولید
۴) تکنیکهای جدید نیرومحرکه
- درایورهای الکتریکی مدولی(خطی) با تقویتکنندهها و هوشمندی
- درایوهای پلهای پیزوالکتریکی
- تکنولوژیهای جدید نیرومحرکه برای میکروسیستمها
۵) کنترلرهای حرکتی جدید
- الگوریتمهای قوی کنترل حرکت
- تکنیکهای bus سریع برای کنترل حرکات مدولی
- استاندارد کردن
۶) کنترلرهای CNC
- کنترلرهای CNCهولونیک
- کنترلرهای باز
۷) اینترفیس انسان/ ماشین
- برنامهنویسی بر پایه مدل
- طراحی فرآیند از نوع نسلیو غیرخطی
- اینترفیس هاپتیک برای برنامهنویسی و CAD
۸) موارد مینیاتوری
- محرکهها و سنسورهای جدید میکرو
- پروسههای میکروماشینکاری سهبعدی
۹) طراحی اکولوژیکی
- طراحی ماشین Eco-Driven
۱۰) پروسههای تولیدی جدید
- پروسهها و سیستمهای ساختوتولید لایهای و سایر پروسهها برای ترکیب عملیات خشنکاری و پرداختکار ELID
- روشهای جدید شکلدهی
- سیستمها و روشهای ماشینکاری بر پایه لیزر
- تولید سطوح با صافی بسیار بالا
- پروسههای ماشینکاری میکرونی
۱۱) توسعه روشهای طراحی و تولید
- روشهای طراحی Integral mechatronic
- مهندسی مجازی(شامل اینترفیسهای هاپتیک)
- روشهای مهندسی همکاری
- استفاده از اطلاعات سازمان نیافته و یا نیمهسازمان یافته
- کاربرد روشهای طراحی(axiomatic design)
- ماشینهای شبیهسازی دارای قوه ابتکار(TRIZ،invention machine )
- روشهای طراحی موازی و Project_based
- مدیریت دانش (Internet_like solutions)
۱۲) ساختوتولید در میکروالکترونیکها
- ماشین برای موقعیتدهی با دقت بسیار بالا
- روشهای جدید برادهبرداری برای رسیدن به صافی سطوح بسیار بالا
- تکنولوژیهای جدید مقیدکردن برای تراکم بالای لینکها
- تکنولوژیهای بستهبندی
۱۳) کنترل سیستمهای پیچیده ساختوتولید
- طرحهای کنترل بر پایه رفتاری
- کنترل چندعاملی از طریق مفاهیم الهامگرفته شده از بیولوژی (Ant algorithms)
۱۴) جنبههای یکپارچگی
- استانداردهای مبادله اطلاعات در ارگانهای مجازی
- نظارت و کنترل ساختوتولید بر پایه اینترنت
۱- Active suspensions
۲- Iron nurse
۳- Wearable computers/robotsA
۴- Virtual parrot
۵- programming _by_ demonstration
۶- open interface
۷- concurrent engineering
۸- High speed milling
۹- parallel kinematics machines (hexapods)
۱۰- truss structure
۱۱- enterprise
۱۲- management of information flow
۱۳- overlapping design and production phase
۱۴- Scaling
۱۵- Haptic interface
۱۶- ecologically justified
۱۷- dry cutting
۱۸- Bonding
۱۹- e-commerce
۲۰- Model-based part programming
۲۱- Generational
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست