پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

تنها موزه همیشه روشن ایران


تنها موزه همیشه روشن ایران

اینجا حرف از نور است و آینه. تا چشم کار می کند هنرهای دستی است که یک سر همه شان به نور و چراغ و روشنایی می رسد. اینجا تنها موزه نور ایران است که در سرزمین آفتاب داغ ایران دایر شده و آثار تاریخی مربوط به نور و روشنایی را به نمایش درآورده است.

باید یک راست به یزد بروید تا یک موزه متفاوت و کمتر شناخته شده را از نزدیک ببینید. موزه ای به نام گنجینه آیینه و روشنایی که در عمارت قصر آیینه قرار دارد و نشانی اش را یزدی ها اینطور به شما خواهند داد: خیابان آیت الله کاشانی، روبروی پارک هفت تیر.

ساختمان این مجموعه در سال ۱۳۲۰به عنوان مهمانسرای خصوصی ساخته شد و پس از انقلاب مصادره و به بنیاد مستضعفان تحویل و سپس در سال ۱۳۷۷ تبدیل به موزه شد.

این موزه که زیربنایی معادل ۸۳۷ متر مربع دارد، تنها موزه تخصصی در رابطه با موضوع نور در ایران است. ساختمان موزه که کوشکی در میان یک باغ زیبا و سرسبز و با صفا است در زمان پهلوی اول بنا شده و سبک معماری آن ترکیبی است. یعنی نیمه سنتی، نیمه اروپایی.

در این عمارت اتاق هایی می بینید که رو به استخر ساخته شده اند و نشیمن بهاری، اتاق خواب، قسمت شاه نشین، حوضخانه و سرویس های مجهز آنها را دیدنی و زیبا کرده اند.

تزئینات اتاق ها شامل گچبری و نقاشی روی دیوار و آیینه کاری است ولی حوضخانه بیشترین تزئینات این عمارت را دارد. درها و پنجره های ساختمان چوبی و مشبک با شیشه های رنگی هستند و پنجره ها بوسیله لولای جدا شونده به صورت ساده و رنگی در می آیند.

در موزه آیینه و روشنایی می توانید اشیاء روشنایی پی سوز شامل، شمع سوز، نفت سوز، گاز سوز و برقی را ببینید که در کنار ۱۲۴ نمونه آینه نگهداری می شوند. قدیمی ترین شی موجود در این موزه پی سوزهای متعلق به دوران ساسانی هستند. آثار وقفی مرحوم سید حسین حیدری (کلکسیونر یزدی) هم در این موزه به نمایش گذاشته شده است.

علاوه بر همه این آثار می توانید در این موزه مجموعه های خطی، اسلحه، سکه، کتب، تمبر، قفل، دهنه اسب (متعلق به هزاره دوم قبل از میلاد) و نمونه هایی از برنزهای لرستان و اشیای دیگر به نمایش گذاشته شده است.

بد نیست بدانید که هر از چند گاهی در موزه آثار نقاشی، عکاسی و... هنرمندان یزد در حوضخانه آن به نمایش گذاشته می شود.

برای بازدید از این موزه باید به یزد، خیابان کاشانیسری بزنید و هر روز به جز شنبه ها از ساعت ۸صبح تا ۱۴:۱۵ از آن بازدید کنید. اطلاعات بیشتر را هم می توانید از شماره ۸۲۴۰۰۱۰ کسب کنید.

الهام مرادی

برگرفته از: میراث آریا، مکان بین