پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
با مردم اینگونه باش
بـرخـی در روابـط اجتماعی، ادب و احترام را رعایت نمیکنند که هماکنون در بسیاری از کشورهای غربی و شرقی مردم در روابط اجتماعی خود بدون سلام کردن از کنار هم رد میشوند. در مـقـابـل بعضی دیگر در سلام کردن دچار افراط شده و به مرز چاپلوسی نزدیک میگردند. امـام عـلی(ع) بـه ایـن نـکـتـه تـوجـّه دارند کـه اعتدال حتّی در سلام کردن نیز باید حفظ گردد که فرمودند: سلام دارای چهار صیغه است: سَلامٌ عَلَیک ؛سَلامٌ عَلَیکُم ؛السَلامٌ عَلَیک؛السَلامٌ عَلَیکُم.اگـر سلامکننده عبارت (وَ رَحمَةُ اللّه) را بر سلامش افزود، تو نیز متقابلا بیفزای و اگـر کـلمه (وَ بَرَکاتُهُ) را نیز اضافه کنی، در زمره کسانی خواهی شد که تحیّت دیگران را به نحو احسن پاسخ میدهند. خداوند متعال میفرماید: وَ إِذا حُیِّیتُم فَحَیُّوا بِاءَحسَنِ مِنها اَو رُدُّها اِنَّ اللّهَ عَلَی کُلِّ شَی ءٍ حَسِیبا (سوره نساء آیه ۸۶) (چـون مـورد تـحیّت و اکرام قرار گرفتید، شما نیز متقابلا آن را به وجه نیکوتر و یا دسـت کـم بـه هـمان گونه پاسخ گوئید که خداوند بدون تردید همه چیز را به حساب میآورد). اگر سلام کننده، عبارت وَ رَحمَةُ اللّهِ وَ بَرَکَاتُهُ را بـر سـلام خـویـش افـزود بـهـتر آن است که به همان نحو پاسخ گفته و چیزی بر آن اضافه نکنند. حـضـرت امـیـرالمـومـنین علیهالسلام بر جماعتی میگذشت و بر آنها سلام کرد، آنان در پاسخ خویش عبارت ؛ (وَ مَغفِرَتُهُ وَ رِضوَانُهُ) را افزودند. حضرت فرمودند: از حد سلام ملائکه به پدر ما ابراهیم علیهالسلام تجاوز نکنید. خواستههای مردم در دلهای بندگان امانت است، هر کس آن را پنهان دارد برای او عبادت نـوشـتـه میشـود و کـسـی کـه آن را آشـکـار کـند، باید شنوندگان او را یاری کنند.
● رسیدگی به محرومان
امـام عـلی علیهالسلام رسـیـدگـی بـه مـحـرومـان را تـنـهـا بـا دستورالعمل و فرمان انجام نمیداد، بلکه شخصا به رفع مشکلات مردم میپرداخت. نـان و خـرمـا را درون زنـبـیـل میگـذاشـت و بـا دوش مـبـارک حمل میکرد و به فقرا میرساند. اصحاب و یاران میگفتند: یا اَمیرالمومِنین، نَحنُ نَحمِلَهُ (یا امیرالمومنین ما این بار را برمیداریم.) حضرت پاسخ میداد که: رَبُّ العَیالِ اَحَقُّ بِحَملِهِ. (رهبر امّت سزاوارتر است که بردارد) (کوکب درّی ج ۲ ص ۱۳۲) بـرخـی در روابـط اجتماعی، ادب و احترام را رعایت نمیکنند که هماکنون در بسیاری از کشورهای غربی و شرقی مردم در روابط اجتماعی خود بدون (سلام کردن) از کنار هم رد میشوند. در مـقـابـل، بعضی دیگر در سلام کردن دچار افراط شده و به مرز چاپلوسی نزدیک میشوند.
● سه شرط پذیرش میهمانی
شخصی امام علی علیهالسلام را به میهمانی دعوت کرد، امیرالمومنین فرمودند: سه شرط دارد اگر قبول میکنی میپذیرم، آن شخص گفت شرائط کدامند؟امام علی علیهالسلام فرمودند: ۱ از بیرون چیزی تهیّه ننمایی، هر چه هست بیاوری. ۲ آنچه در منزل داری از ما دریغ نکنی. ۳ به زن و بچههایت سخت نگیری. آن شخص گفت: هر سه شرط را قبول دارم. و امام نیز میهمانی او را پذیرفت. (خصال ج ۱ ص ۱۸۸).
● روش برخورد با نیازمند
حارث همدانی حاجتی داشت، به منزل حضرت امیرالمومنین علی علیهالسّلام رفت، امام علی علیهالسلام پس از سلام و احوال پرسی ،فرمودند: آیا خواسته ای داری ؟ حارث گفت: آری. حضرت بلند شدند و چراغ را خاموش کردند و فرمودند: ای حارث ! چراغ را خاموش کردم که در برابر خواسته ات دچار ذلّت و خواری نشوی. حال هر چه میخواهی بگو! زیرا از پیامبر خدا شنیدم: «خواستههای مردم در دلهای بندگان امانت است، هرکس آن را پنهان دارد برای او عبادت نـوشـتـه مـیشـود و کـسـی کـه آن را آشـکـار کـند، باید شنوندگان او را یاری کنند». (بهج الصّباغه ج ۱۲ ص ۲۱۲).
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست