یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

فضاهای کتابخانه عمومی


فضاهای کتابخانه عمومی

کتابخانه ها یکی از مراکز فرهنگی و اطلاع رسانی در جوامع محسوب می شوند و از این میان کتابخانه های عمومی با توجه به کثرت مراجعین و نوع ارائه خدمات بیشتر مورد توجه قرار میگیرند

کتابخانه ها یکی از مراکز فرهنگی و اطلاع رسانی در جوامع محسوب می شوند و از این میان کتابخانه های عمومی با توجه به کثرت مراجعین و نوع ارائه خدمات بیشتر مورد توجه قرار میگیرند.

فلسفه وجودی کتابخانه های عمومی ارائه خدمات برای همه افراد یک جامعه است، ارائه خدماتی که زمینه های فرهنگی ، آموزشی، علمی، تفریحی و سرگرمی را شامل می شود. این رسالت با دسترس پذیر ساختن دانش برای همه گروههای جامعه به کمک برنامه ها، امکانات و نیروهای انسانی کارآمد میسر می شود. بدیهی است کتابخانه های عمومی باید وظیفه خود را که همانا رفع نیازهای عمومی یک جامعه است را به وضوح بیان نموده و همچنین به آن عمل نماید.

کتابخانه عمومی موظف به ارائه خدمات فرهنگی به تمام اقشار جامعه است ازجمله این خدمات می توان به برآوردن تسهیلات لازم به منظور استفاده محققین، تامین احتیاجات جامعه در زمینه کتب، نشریات، جمع آوری، طبقه بندی و نگهداری منابع و ایجاد امکانات نمایش فیلم، برگزاری جلسات سخنرانی و غیره اشاره نمود.

● معرفی فضاهای کتابخانه و عملکرد آنها به تفکیک

۱) فضای اداری:

در این قسمت تعداد کارکنان بخش اداری طبق چارت سازمانی مصوب تعیین می گردد.

۲) فضاهای فنی و کارگاهی:

الف) کارگاه تعمیر و صحافی

ب) کارگاه مرمت: ترمیم و مرمت کتب و اسناد با ارزش قدیمی که دچار فرسودگی می شوند.

ج) آتلیه عکاسی: مختص کتابخانه هایی است که حاوی مقادیر زیادی اسناد ارزشمند می باشند تولید مجموعه میکروفیلم، تهیه کپی از اسناد و متون مورد نیاز مراجعین و تهیه عکسهایی مستند از آثار تاریخی اشیاء و غیره .

د) چاپخانه: چاپ بروشور افست و لیتوگرافی

ه) انتخاب و سفارش: خرید کتاب

و) فهرست نویسی و رده بندی

چ) آماده سازی فیزیکی

۳) فضاهای عمومی کتابخانه:

این فضاها در ارتباط با استفاده کنندگان از کتابخانه بوده و خدماتی را اعم از:

الف) محل نگهداری کتاب: بسته یا باز

ب) فضای مطالعه

ج) فضای امانت

د) بخش مرجع

ه) بخش نشریات

و) بخش تکثیر: بواسطه محدودیت در امانت برخی از منابع

چ) بخش استراحت: به منظور استقرار مراجعین در آرامش و محیطی غیر رسمی جهت استراحت و بازیابی قوای ذهنی پیش بینی شده است و معمولاً در روبروی قسمت ورودی کتابخانه قرار گرفته و آخرین نشریات و روزنامه های عمومی بر روی قفسه خاصی در معرض دید هستند.

ح) سالن اجتماعات

ف) فضای نمایشگاه

ق) بخش سمعی و بصری: با استفاده از وسایلی خاص اطلاعاتی را به صورت شنود و مشاهده در اختیار استفاده کنندگان قرار می دهند.

۴) فضاهای پشتیبانی:

به منظور ارائه یکسری خدمات از قبیل حفظ و نگهداری و ابنیه، تاسیسات ، تجهیزات و امور رفاهی اعم از نمازخانه، بوفه و رستوران و رختکن و آبدارخانه و پارکینگ و غیره.

۵) فضاهای گردش:

فضاهایی هستند برای ارتباط بین فضاهای یاد شده و سطوح ساخت ( دیوارها و ستونها) پیش بینی می شوند و عبارتند از گردش افقی و گردش عمودی بین طبقات.

مولف: فریدالدین محمد شیخ عطار

کارشناس ارشد رشته کتابداری و اطلاع رسانی

مسعود بهمن آبادی