شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مسمومیت با انسولین
افت شدید قند خون یکی از مخاطرهآمیزترین عوارض دارو بوده که با تشخیص به موقع و سریع به راحتی قابل درمان است. افت قند خون به زمانی اطلاق میشود که قند خون به کمتر از ۶۰ ـ۵۰ میلیگرم در دسی لیتر رسیده و ایجاد علائم کند که به تجویز قند پاسخ میدهد. بدن در پاسخ به افت قند شروع به ترشح موادی در خون میکند که موجب ایجاد علایمی همچون تعریق، اضطراب، تهوع و تپش قلب میشود. چون مغز، فقط از قند خون برای تامین انرژی خود استفاده میکند، یافتههای بالینی متعاقب افت قند خون بیشتر علائم مغزی همچون سیاهی رفتن چشمها، کاهش قدرت تمرکز، سردرد، دو بینی، گیجی، اختلال کلام، تشنج، کما و حتی تقلید از علائم سکته مغزی است.
اگر احتمال افت قند خون وجود دارد و بیمار توانایی و تحمل خوردن دارد، خوراندن مواد قندی (شربت، آب قند) شروع میشود. در بیماران با هوشیاری پایین نباید جبران افت قند را با مواد خوراکی کرد، چراکه ممکن است وارد راههای هوایی شده و بیمار در معرض خفگی قرار گیرد.
یکی از درمانهای کاربردی در بیماران مبتلا به دیابت نوع۱ استفاده از گلوکاگن است. گلوکاگن مخصوصا برای بیمارانی که نمیتوان از آنها رگگیری کرد بسیار کارآمد و عملی است. دقت شود که این دارو در شرایط خاص و طبق نظر پزشک بسته به شرایط بیمار کاربردی است و نباید خودسرانه استفاده شود.
نکات کاربردی در بیماران
ـ بیماران نباید نوع، میزان و شرکت سازنده انسولین مصرفی خود را تغییر دهند. برای هرگونه تغییر باید با پزشک مسوول مشورت کرد.
ـ موارد مورد نیاز برای مراجعه به پزشک شامل عفونتی که بهبود نمییابد، مشکل در بینایی، افزایش ادرار و تشنگی بیش از حد است. ممکن است لازم باشد که میزان مصرف دارو تغییر داده شود.
ـ دارو را باید زمانی مصرف کرد که بتوان غذا خورد وگرنه افت قند خون بروز میکند.
ـ با مشاهده علائمی از لرزش اندامها، تپش قلب، سیاهی رفتن چشمها، کاهش قدرت تمرکز، سردرد، دوبینی، گیجی، اختلال کلام، تشنج، افت هوشیاری یا علائم سکته مغزی، لازم است که قند خون بیمار مورد سنجش قرار گیرد و در صورتی که قند خون کمتر از ۶۰ (میلیگرم در دسیلیتر) باشد، مواد قندی مصرف کرده و به اورژانس ۱۱۵ اطلاع بدهند. اغلب بیماران با علائم آشنا بوده و در مراحل اولیه افت قند خون سریعا اقدام به مصرف قند میکنند. اگر امکان انجام این کار وجود ندارد بهتر است مواد قندی به بیمار داده شود و سریعا به بیمارستان منتقل شود.
ـ بیماران باید مواد قندی با خود داشته باشند.
دکتر بهروز هاشمی
متخصص طب اورژانس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست