یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
به گوش های خود رحم کنید
بهطور کلی امروزه سبک زندگی در حال تغییر است و بهتدریج نقش ماشین در زندگی ما پررنگتر میشود. این زندگی ماشینی مشکلاتی را نیز بر ما تحمیل میکند که افزایش سروصدای محیط و اثرات مضر این افزایش صدای محیط روی شنوایی ما از آن جمله است. بدیهی است که ما نمیتوانیم از زندگی ماشینی و افزایش صدای محیط بهطور کامل دوری کنیم اما حداقل میتوانیم از تحمیل کردن صداهای اضافی دیگر به گوش خودمان خودداری کنیم.
در سالهای اخیر قابلیتهای دستگاههای پخشکننده فایلهای صوتی به میزان زیادی بالا رفته است به طوریکه هر فرد میتواند مجموعه سیدیهای مورد علاقه خود را روی گوشی موبایل یا سایر پخشکنندههای صوتی دیگر داشته باشد و در شرایط مختلف و با صدای دلخواه خود به آنها گوش دهد. طبق آمارهای رسمی؛ در سالهای اخیر فروش دستگاههای پخشکننده فایلهای صوتی مثل امپیتریپلیر بهطور قابلتوجهی افزایش یافته است. این امر بهاین معناست که باید انتظار داشته باشیم تعداد و درصد افرادی که در آینده از کاهش شنوایی رنج خواهند برد نیز افزایش یابد، زیرا بلند بودن صدای هدفون میتواند به شنوایی ما آسیب دایمی وارد کند. لازم به ذکر است که سازمان بهداشتجهانی هشدار داده که گوش کردن به موسیقی از طریق گوشی با صدای بلند (بالاتر از ۸۵دسیبل) به مدت بیش از یک ساعت مداوم میتواند به آسیب جبرانناپذیر شنوایی منجر شود. اگر دکمه تنظیم صدای این دستگاهها را روی حداکثر قرار دهیم، این دستگاهها میتوانند صدایی به بلندی ۱۰۴ دسیبل را به گوش برسانند. در این حالت شدت بلندی صوت مثل وقتی است که گوش در مجاورت دستگاههایی قرار بگیرد که برای کندن آسفالت به کار میروند. بر اساس یک بررسی بینالمللی؛ متاسفانه مشخص شده است که بیش از دوسوم افراد بین ۱۸ تا ۳۰ سال، با صدای بسیار بلند به پخشکنندههای صوتی خود گوش میکنند و اکثر آنها نیز از خطرات این کار، آگاه نیستند.
● چگونه صدای بلند باعث آسیب شنوایی میشود؟
بهطور طبیعی سلولهای حساس بسیار ظریفی درون گوش داخلی قرار دارد که وظیفه آنها تبدیل موج صوتی (صدا) به امواج الکتریکی است، بهگونهای که این امواج الکتریکی برای مغز قابل درک باشند. این سلولها زایدههای مژکمانندی دارند و به همین دلیل بهنام «سلولهای مویی» نامیده میشوند. بلندی بیش از حد صوت باعث ارتعاشات شدید این مژکها شده و به آنها آسیب میرساند. اگر شدت صدا بسیار بلند نباشد و مدتی هم که گوش در معرض صدا قرار میگیرد، خیلی طولانی نباشد سلولهای مویی میتوانند خود را ترمیم کنند و شنوایی به حالت اولیه برگردد. تغذیه مناسب احتمال ترمیم این سلولها را افزایش میدهد ولی کشیدن سیگار احتمال ترمیم آسیب سلولهای مویی را کاهش میدهد. اگر شما هم در مراسمی در مجاورت بلندگوها قرار گرفته باشید تا یکی، دو روز صدای اضافی گوش (وزوز) و افت شنوایی موقتی را تجربه کردهاید که این علایم نشاندهنده آسیب موقتی سلولهای مویی گوش داخلی شماست و باید آن را بهعنوان زنگ خطر تلقی کرد چرا که اگر همچنان گوش خود را در معرض صدای بلند قرار دهید آسیب وارده به سلولهای مویی دایمی خواهد شد و در نتیجه حس شنوایی شما برای همیشه آسیب خواهد دید.
● چگونه میتوان با خیال راحت به این دستگاهها گوش کرد؟
نکته اصلی این است که تعریف واضحی از میزان بلندی صوتی که باعث آسیب دیدن گوش میشود، داشته باشیم. بهعنوان یک راهکار عملی توصیه میکنیم وقتی کسی از هدفون استفاده میکند صدای دستگاه باید در حدی باشد که اگر فرد دیگری کنار او بایستد نتواند صدایی را که از هدفون پخش میشود، بشنود. این میزان بلندی صوت، مشکلی را برای گوش شما ایجاد نخواهد کرد. نکته دیگری که رعایت کردن آن مانع آسیب شنوایی شما میشود این است که بهتر است بعد از یک ساعت استفاده از هدفون حداقل به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه به گوش خود استراحت دهید. محلی که فرد در حال استفاده کردن از پخشکننده صوتی خود هست نیز مهم است. اگر در محیط آرامی در حال گوش دادن است احتمالا صدای دستگاه نیز زیاد نخواهد بود اما در محیطهای پر سروصدا احتمال بلندتر کردن صدای دستگاه بیشتر شده و احتمال آسیب گوش نیز افزایش مییابد.
نوع هدفون هم مهم است. هدفونهایی که نمیگذارند سر و صدای محیط به گوش برسند هدفونهای مناسبی هستند چرا که در این حالت نیازی نیست که فرد برای اینکه بهتر بشنود، صدای دستگاه خود را بلند کند.
روی بعضی از پخشکنندههای صوتی نرمافزاری نصب میشود که چنانچه بلندی صدا به حد غیرمجاز برسد یا مدتی که فرد بهطور مداوم از هدفون استفاده میکند، از حد استاندارد بالاتر رود، این نرمافزار به فرد هشدار میدهد. حتی بعضی از آنها بسته به شدت صدای محیط بهطور اتوماتیک بلندی دستگاه را کم یا زیاد میکنند تا ضمن اینکه فرد به راحتی به فایل صوتی خود گوش میدهد آسیب وارده به گوشش نیز به حداقل برسد.
با این وجود باید توجه داشته باشیم که آنچه از نوع هدفون و سایر شرایطی که ذکر کردیم، مهمتر است نحوه استفاده کردن از هدفون است. محققان حد مجاز گوش کردن به آیپاد با هدفون خودش را چهار ساعت و نیم در روز میدانند، به شرط اینکه بلندی صدای آن روی ۷۰ درصد باشد. اگر چنانچه بلندی صدا روی صد درصد باشد، مدت مجاز روزانه به پنج دقیقه میرسد.
دکتر محمدحسن عامری
متخصص گوش، حلق و بینی و جراحی سر و گردن
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست