سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

ثبت روزانه ۲ زلزله خفیف در تهران


ثبت روزانه ۲ زلزله خفیف در تهران

وقوع روزانه ۲ تا ۳ زلزله خفیف در تهران آن هم به استناد دستگاه های مرکز لرزه نگاری کافی است برای این که بدانیم خطر همان زلزله بالای ۷ ریشتری که طی سال های اخیر بسیاری از کارشناسان و مسوولان شهری نسبت به احتمال وقوع آن هشدار داده اند تا چه حد جدی است

پیش‌بینی مرگ ۶۰ درصد شهروندان زیر آوار مانده در همان ۲ ساعت اولیه وقوع زلزله هرچند دردناک، اما شاید حداقل برای شهروندان تهرانی عادی شده باشد، اما آنچه در این میان بر نگرانی‌ها می‌افزاید، اظهارنظر رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران است که بصراحت اعلام می‌کند پایتخت هنوز برای رویارویی با زلزله احتمالی آماده نیست.

به گزارش «جام‌جم»، عزیزالله رجب‌زاده در نشست خبری روز گذشته خود در جمع خبرنگاران که به مناسبت فرارسیدن هفته بلایای طبیعی (۱۸ تا ۲۴ مهر) برگزار شده بود درحالی‌که از تجهیز پارک‌های تهران برای اسکان اضطراری زلزله‌زدگان، آموزش شهروندان تهرانی در محلات، نصب کانکس‌های امدادی در محلات، مقاوم‌سازی پل‌های فلزی شهر تهران و ایمن‌سازی ۱۱ هزار کیلومتر از لوله‌های گاز و آب و فاضلاب پایتخت با همکاری سازمان‌های مربوط خبر داد، این را هم گفت که با وجود تمام این اقدامات هنوز هم تهران آمادگی لازم را برای خطر وقوع زلزله ندارد.

نکته مهمی که این مقام مسوول در سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران به آن اشاره می‌کند این است که این سازمان نمی‌تواند به تنهایی شهر تهران و شهروندانش را برای آمادگی در شرایط بحران تجهیز کند و به‌عنوان مثال مسوول اصلی اسکان و تغذیه زلزله‌زدگان با سازمان هلال‌احمر است و همین موضوع کافی است برای این‌که بدانیم افزایش آمادگی به منظور مقابله با شرایط بحران تنها با همکاری و تعامل تمام سازمان‌های متولی امکان‌پذیر است.

● تجهیز ۱۲ پارک تهران برای اسکان اضطراری

اسکان اضطراری شهروندانی که جان سالم از زلزله به‌در برده‌اند همواره از دغدغه‌های اصلی مسوولان شهری بوده است. بر این اساس به گفته رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران ۱۲ پارک بزرگ شهر تهران برای اسکان اضطراری شهروندان پس از وقوع زلزله در حال آماده‌سازی هستند.

ساخت سکوهای برپایی چادر برای اسکان زلزله‌زدگان و تعبیه تجهیزات آب، برق، سرویس‌های بهداشتی، حمام، سکوهای ظرفشویی و... از جمله امکانات و تجهیزاتی است که برای اسکان اضطراری شهروندان تهرانی در این پارک‌ها در حال آماده‌سازی است. همچنین برای مرحله اسکان موقت زلزله‌زدگان تهرانی نیز در پارک چیتگر اقداماتی در حال انجام است که احداث بیمارستانی مجهز، نصب تجهیزات و امکانات اولیه زندگی مانند آب، برق و انبار، سردخانه، نانوایی و... از‌جمله این موارد است.

اما نکته مهم، این که به گفته رجب‌زاده آماده‌سازی کامل این پارک‌ها و نصب تمام این تجهیزات حداقل تا ۳ ماه دیگر زمان می‌برد پس به نظر می‌رسد در چنین شرایطی چاره‌ای نداریم جز این‌که دست به دعا برداریم که اگر هم قرار است زلزله‌ای در تهران بیاید حداقل تا ۳ ماه آینده نباشد، چرا که هنوز این پارک‌ها از آمادگی لازم برای اسکان اضطراری زلزله‌زدگان تهرانی برخوردار نیستند.

● امکان اسکان فقط برای ۱۰۰ هزار نفر

دعا کنید هنگام آمدن زلزله شما و خانواده‌تان جزو آن دسته از شهروندان خوش‌شانسی باشید که محل زندگی‌تان حداقل به یکی از این ۱۲ پارک بزرگ شهر نزدیک باشد تا بتوانید در همان ساعات اولیه خودتان را به آنجا برسانید، زیرا این‌طور که رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران می‌گوید حتی اگر کار تجهیز و آماده‌سازی ۱۲ پارک بزرگ پایتخت بخوبی پیش برود این پارک‌ها تنها ظرفیت اسکان ۱۵ هزار نفر را خواهند داشت.

هرچند رجب‌زاده توضیح می‌دهد که در صورت تعبیه امکانات و تجهیزات بیشتر می‌توان ظرفیت اسکان زلزله‌زدگان تهرانی در این پارک‌ها را تا ۱۰۰ هزار نفر هم افزایش داد، اما پرسش اینجاست که با احتساب جمعیت حدود ۱۲ میلیونی ثابت و سیار پایتخت و با درنظر گرفتن این واقعیت که در حالتی خوشبینانه پارک‌های شهرمان فقط ظرفیت حضور ۱۰۰ هزار نفر را دارند پس در این میان تکلیف چند‌میلیون شهروند زلزله‌زده‌ای که شانس اسکان در این پارک‌ها را پیدا نمی‌کنند، چه خواهد شد؟

● نصب کانکس‌های امدادی در ۳۷۴ محله

انگار همین دیروز بود که رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در نشستی خبری در جمع خبرنگاران از آماده‌سازی ۶ محله از ۳۷۴ محله شهر تهران در مقابل زلزله خبر داده و گفت که بقیه این محلات هم تا پایان سال باید برای اسکان اضطراری زلزله‌زدگان آماده شوند.

حالا با گذشت یک سال از آن روز وقتی وضعیت آماده‌سازی بقیه محلات شهر تهران در برابر زلزله را از جانشین شهردار تهران در ستاد مدیریت پایتخت جویا شدیم باز هم این جواب را شنیدیم که تاکنون ۳۰۰ محله برای اسکان اضطراری شهروندان تهرانی شناسایی شده است، اما تجهیز این محلات به امکانات لازم حداقل ۶ ماه دیگر زمان می‌برد.

رجب‌زاده می‌گوید که از هم‌اکنون قرارداد خرید ۱۰ هزار بسته ویژه که شامل تجهیزات امدادی، وسایل گرمایشی، چادر، پتو و امکانات اولیه برای زندگی هستند، منعقد شده است که بتدریج بین شهروندان در سطح محلات توزیع خواهد شد.

● آموزش ۳۰۰ گروه داوطلب محله

این‌طور که رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران می‌گوید، امکان اعزام نیرو از خارج تهران برای امدادرسانی و آواربرداری در ۲ ساعت ابتدایی وقوع زلزله تقریبا ناممکن است و به همین دلیل است که مسوولان شهری به این نتیجه رسیده‌اند که با بهره‌گیری از تجربه سونامی ژاپن، برای آمادگی به منظور امدادرسانی هنگام زلزله احتمالی چاره‌ای جز آموزش به شهروندان برای این‌که در چنین شرایطی بتوانند جان خود و سایر اعضای خانواده را نجات دهند، وجود ندارد.

به گفته رجب‌زاده، تاکنون به ۳۰۰ گروه داوطلب محله در قالب گروه‌های ۵۵ نفری متشکل از اهالی محل در رده‌های مختلف سنی ، جنسی و شغلی آموزش‌های لازم با هدف آمادگی برای امدادرسانی هنگام زلزله داده شده است.

قرار است ۲۰ مهر با حضور ۱۲ هزار گروه داوطلب مردمی در استادیوم ۱۲ هزار نفری آزادی مانور بزرگ گروه‌های داوطلب واکنش اضطراری محلات با حضور شهردار تهران برگزار شود.

رجب‌زاده هدف از برگزاری این مانور را آشنایی با روش فراخوان گروه‌های دوام، پایدارسازی گروه‌های مردمی، تمرین عملی، افزایش آگاهی، ایجاد هماهنگی و تعامل هرچه بیشتر بین سازمان‌های مسوول و متولی در بحث زلزله عنوان می‌کند.

● بلندمرتبه‌سازی روی گسل‌ها ممنوع

رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران از بررسی آیین‌نامه‌ای در شورای شهر با عنوان ضوابط دقیق ساخت و ساز در پهنه‌های گسل شهر تهران خبر داده و می‌گوید: تصویب این آیین‌نامه به آن معنی نیست که دیگر ساخت و‌ساز روی این گسل‌ها ممنوع ‌شود، بلکه از بلندمرتبه‌سازی و برج‌سازی روی گسل‌ها جلوگیری خواهد شد.

پوران محمدی