سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

تست ساختارمند قندخون


تست ساختارمند قندخون

در دیدگاه امروزی نسبت به دیابت که ناشی از انتظار مستمر جامعه بشری برای جستجوی راهی مطمئن برای حمایت از بیماران دیابتی است، اقدام درمانی در خصوص این بیماری مزمن، پیشرونده …

در دیدگاه امروزی نسبت به دیابت که ناشی از انتظار مستمر جامعه بشری برای جستجوی راهی مطمئن برای حمایت از بیماران دیابتی است، اقدام درمانی در خصوص این بیماری مزمن، پیشرونده و درعین‌حال خاموش و ساکت فقط بر عهده پزشک و کادر درمانی نیست...

در راهکار جدید کنترل این بیماری و درامان نگه‌داشتن فرد از ابتلا به عوارض ناخوشایند آن، در یک فرآیند تیمی تعریف می‌شود که در آن بیمار نقش کلیدی و محوری را ایفا می‌کند چراکه پس از آموزش فرد دیابتی، بخش مهمی از کنترل بیماری به خود فرد بیمار محول می‌شود به این صورت که کنترل مناسب بیماری، به‌صورت چرخه‌ای از عوامل تصور می‌شود که شامل این موارد است: آموزش بیمار و توانمند‌سازی وی، کنترل سطح گلوکز خون با دستگاه توسط بیمار و تنظیم مناسب داروها، انسولین، رژیم غذایی و ورزش براساس این اطلاعات. در واقع پیشگیری از عوارض جبران‌ناپذیر دیابت و تامین زندگی شایسته برای بیمار فقط از طریق پایش مستمر قندخون و واکنش مناسب و سنجیده در قبال نوسانات قندخون امکان‌پذیر است که این وظیفه در همه جای دنیا بر عهده بیمار گذاشته می‌شود.

از آنجا که روش و زمان صحیح انجام آزمایش قندخون با استفاده از دستگاه گلوکومتر از جمله مواردی است که فرد دیابتی به‌طور روزانه با آن مواجه است شناسایی زمان مناسب و آموختن چگونگی انجام صحیح آن و ایجاد عادت و ملکه برای انجام مستمر آن نیاز به یک برنامه کاربردی و هدفمند و یک دستورالعمل جامع‌نگر و مشخص دارد که ما از آن به‌عنوان «تست قندخون ساختارمند» یاد می‌کنیم. در واقع تست قندخون ساختارمند پاسخ به سوالی است که از گذشته‌ها مطرح بوده که بیمار در چه مواقعی از طول شبانه‌روز و براساس کدام برنامه از پیش تعیین‌شده باید اقدام به تست قندخون کند و چگونه می‌تواند اعداد حاصله را به یک واکنش صحیح ترجمه کند.

شاید بتوان کنترل دیابت بدون «اندازه‌گیری ساختارمند قندخون» را به رانندگی در کوهستان با چشمان بسته تشبیه کرد. امروزه براساس جدیدترین یافته‌های بالینی یکی از مباحثی که در خصوص شیوه‌های موفقیت در کنترل دیابت مطرح است بحث کنترل ساختارمند قندخون و نگاه همه‌جانبه به فرآیند تست قندخون بیماران دیابتی است. این رویکرد جدید به پزشکان و بیماران کمک می‌کند تا براساس اعداد حاصل از اندازه‌گیری قندخون، تصمیم صحیح‌تر و موثرتری را برای کنترل بگیرند چرا که از این طریق می‌توانند از زوایای مختلف نمایی کلی و فراگیر از نوسانات قندخون در اختیار داشته باشند. مطالب را به این صورت می‌توان جمع‌بندی کرد که در واقع عدد نمایش داده‌شده از سوی دستگاه تست قندخون فقط یک عدد ساده و ریاضی نیست بلکه نیاز به تفسیر و تحلیل دارد و بهترین بستر برای این تفسیر زمانی در اختیار بیمار و پزشک قرار می‌گیرد که فرآیند تست قندخون در قالب یک ساختار مشخص و معین‌ پذیرفته شده باشد.

دکتر علیرضا استقامتی

فوق تخصص غدد

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران



همچنین مشاهده کنید