چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

مراقبت‌های ۱۴ گانه بعد از جراحی زیبایی بینی


مراقبت‌های ۱۴ گانه بعد از جراحی زیبایی بینی

یکی از دغدغه‌های داوطلبان جراحی زیبایی بینی، مراقبت‌های پزشکی بعد از عمل است. با خواندن ۱۴ نکته زیر می‌توانید اطلاعات مفیدی درباره مراقبت‌های بعد از رینوپلاستی به‌دست …

یکی از دغدغه‌های داوطلبان جراحی زیبایی بینی، مراقبت‌های پزشکی بعد از عمل است. با خواندن ۱۴ نکته زیر می‌توانید اطلاعات مفیدی درباره مراقبت‌های بعد از رینوپلاستی به‌دست آورید تا با شرایط جدید راحت‌تر کنار بیایید...

۱) در انتهای عمل جراحی روی بینی بیمار قالبی از جنس پلیمر سبک (به جای گچ که سابقا استفاده می‌شد) گذاشته می‌شود. این قالب بین روز چهارم تا هفتم توسط جراح از روی بینی برداشته می‌شود. در طی این مدت لازم است از وارد شدن هر ضربه و نیز از دست زدن به آن اجتناب شود. در همان روز برداشتن قالب. بیمار می‌تواند قبل از مراجعه به مطب به طور کامل به حمام برود و سر و صورت خود را بشوید. در این حالت چسب‌ها شل می‌شود و برداشتن قالب را تسهیل می‌کند.

۲) معمولا هیچ برش و یا بخیه‌ای روی پوست بینی وجود ندارد. در تعدادی از بیماران که بخیه دارند، بین روز چهارم تا هفتم بخیه بینی توسط جراح برداشته می‌شود.

۳) پس از برداشتن قالب، با استفاده از چسب‌های ضدحساسیت روی بینی، سعی می‌شود تا ثبات بیشتری برای بینی در روند ترمیمی تامین گردد. مدت زمان استفاده از این چسب‌ها در بیماران مختلف متفاوت است.

۴) در مواردی که توام با جراحی پلاستیک بینی، جراحی انحراف تیغه بینی نیز انجام شده باشد، در بسیاری از این موارد ورقه‌هایی از جنس سیلیکون به طور موقت در دو طرف تیغه بینی قرار داده می‌شود تا از چسبندگی و عود انحراف جلوگیری شود. این ورقه‌ها معمولا بین هفته اول تا سوم توسط جراح از داخل بینی بیرون آورده می‌شوند.

۵) در طی این چند هفته پس از عمل به علت جمع شدن و خشک شدن ترشحات در داخل بینی ممکن است تنفس مشکل شود. برای رفع این مساله بیمار می‌تواند روزانه در چند نوبت محلول سرم نمکی نرمال را با استفاده از یک سرنگ ۲۰ سی سی بدون سوزن در حالی که در دست‌شویی ایستاده است، در بینی خود بریزد، به طوری که بدون خیس شدن چسب‌ها، مقداری از ترشحات بینی شستشو داده شود و خارج گردد.

۶) تا دو هفته پس از عمل سعی شود از تخلیه ترشحات بینی با فشار خودداری شود.

۷) در بعضی از بیماران در هفته‌های اول پس از عمل ممکن است لب بالا مقداری بی‌حس باشد. این حالت ظرف چند هفته از بین می‌رود.

۸) در طی روزهای اول پس از عمل باید از هر گونه ضربه به بینی پرهیز شود. به عنوان مثال در هنگام خواب باید طاق باز خوابید و در هنگام پوشیدن و درآوردن لباس از لباس‌های دگمه‌دار یا زیپ دار استفاده کرد تا ضربه‌ای به بینی وارد نشود.

۹) در هنگام خوابیدن سعی شود نیم تنه بالاتر از پاها قرار گیرد تا ورم کمتری در ناحیه صورت ایجاد شود. می‌توان در منزل با گذاشتن بالش‌هایی در زیر تشک، شیب حدود ۳۰ درجه را ایجاد کرد. نشستن یا ایستاده بودن در روز اول نه تنها مانعی ندارد بلکه بهتر از این است که بیمار درازکش باشد چرا که این حالت عمودی به کاهش ورم کمک می‌کند.

۱۰) در هفته‌های اول پس از عمل لازم است از فعالیت‌های بدنی شدید و ورزش‌های سنگین اجتناب شود، به ویژه ورزش‌هایی که موجب برافروخته شدن صورت می‌شوند. از ورزش‌های رزمی و یا ورزش‌هایی که با احتمال ضربات توپ به بینی همراه‌اند مدت زمان بیشتری باید اجتناب شود.

۱۱) هیچ محدودیت غذایی وجود ندارد به جز آنکه از خوردن غذاهایی که به جویدن طولانی نیاز دارند، مانند استیک، کباب برگ، ساندویچ و امثال آنها در هفته‌های اول باید پرهیز شود. در طی روزهای اول پس از جراحی بهتر است گوشت و مواد مغذی دیگر ابتدا در مخلوط کن نرم شود تا جویدن کمتری لازم باشد. همچنین از خوردن چای و قهوه داغ در این روزها اجتناب شود. نوشیدن مایعات کافی مانند آب میوه و سوپ به رفع خشکی دهان کمک می‌کند.

۱۲) در هفته اول پس از عمل سعی شود عطسه با دهان باز انجام شود و از حرکات شدید صورت در هنگام خنده و و نیز ازگریه اجتناب شود.

۱۳) از گذاشتن عینک طبی یا آفتابی به مدت یک ماه خودداری شود. در صورتی که با استفاده از چسب ضد حساسیت عینک به پیشانی متصل شود، از همان روز اول می‌توان از عینک استفاده نمود.

۱۴) به علت چسب‌هایی که پس از عمل روی بینی زده می‌شود، ممکن است در ماه‌های اول پس از عمل پوست بینی چرب تر باشد و نیز در افراد مستعد جوش‌های صورت بیشتر شود که در این موارد داروهای مناسب توسط پزشک تجویز می‌شود.

دکتر محسن نراقی

متخصص گوش و حلق و بینی و عضو هیات علمی دانشگاه تهران