دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

صف فشرده رایانه های یک وجبی


صف فشرده رایانه های یک وجبی

به بهانه رونمایی تبلت لمسی بلک بری

سال ۲۰۱۰ میلادی از نظر بسیاری از کارشناسان سال رقابت تبلت‌ها یا همان رایانه‌های لوحی است در میان غول‌های تولید کننده تلفن همراه و رایانه‌های خانگی. این قضیه از زمانی آب می‌خورد که گوگل در صدد رو کردن اولین رایانه لوحی برآمد و حدود دو سالی را روی آن وقت گذاشت. در همین اثنا، استیو جابز مالک اپل، غول تولیدکننده لوازم دیجیتالی هم اعلام کرد که به زودی رایانه لوحی این شرکت با نام آی‌پد(iPad) وارد بازار می‌شود. گمانه زنی‌ها در مورد این دو تبلت بسیار بالا گرفت. در واقع همه می‌دانستند که با دستگاهی روبه‌رو هستند که بر روی آنچه می‌خوانند، می‌شنوند یا تماشا می‌کنند تمرکز دارد. بعد از رونمایی این دو دستگاه در اوایل سال ۲۰۱۰ بسیاری از شرکت‌های مطرح در زمینه ساخت قطعات PC و موبایل دست به تولید تبلت با قابلیت‌های بعضا بهتر برای خودی نشان دادن کردند. از سامسونگ گرفته تا Dell و ایسوس و HP و... و تا این آواخر هم بلک بری. در واقع ۲۰۱۰ سال پر تبلتی برای بازار یارانه‌های خانگی است که این نگرانی را برای بازار لپ‌تاپ‌ها ایجاد کرده که دیگر حتی آنها هم باید خانه نشین شوند.

هر چه نباشد تبلت‌ها دارای بیشتر امکانات لپ‌تاپ‌ها البته به صورت جمع و جورتری هستند که امکان حمل راحت‌تری دارند. در میان غوغای طراحی تبلت‌های مختلف، هر شرکتی با شعبده‌ای جدید و رو کردن یک گزینه مخفی وارد بازار می‌شد و هر کدام یک شانتاژ تبلیغاتی خاص برای خود داشتند. خلاصه شهر آشوبی است امسال. حالا باید منتظر بود و دید آیا از شرکتی مثل گیگابایت و سونی هم تبلتی خارج می‌شود یا نه! Tablet PCهای ارائه شده گاهی دارای تفاوتهای فاحشی با هم هستند که یکی را از دیگری بهتر و منحصر به فردتر نشان می‌دهد. تبلت کار دست استیو جابز به دلیلی شانتاژهای شدید تبلیغاتی بیشتر مورد اقبال عمومی قرار گرفت ولی چیزی که در مورد آی پد گفته شده این است: «نخریدنش به ز خریدنش!» و در نقطه مقابل تبلت تازه متولد بلک بری با قابلیت‌های ذکر شده در موردش، یکی از بهترینهاست. بد نیست یک اتوبیوگرافی(!) مختصر از همه این تبلت‌ها داشته باشید. در این میان کار دست استیو جابز با اقبال بیشتری از سوی مردم مواجه شد. خیلی هیجان زده نشوید! بعد از اینکه ۳ میلیون نسخه از این دستگاه به فروش رسید اکثر خریدارها از کرده خود پشیمان شدند.

● آی پد(iPad)

آی.پد از یک صفحه نمایشگر ۹.۷ اینچی رنگی، ریزپردازنده ۱ گیگا هرتزی و فلش مموری ۱۶ تا ۶۴ گیگابایتی بهره می‌برد و ارتباطات Wi-Fi و شبکه ارتباطات همراه نسل سوم ۳G را نیز پشتیبانی می‌کند. این دستگاه دارای وزنی در حدود ۶۸۰گرم است. باتری ۲۵ وات لیتیوم-پلیمری فوق‌العاده‌ای دارد با تونایی شارژ دهی بیش از ۱۰ ساعت. دیگر قابلیت‌های آن عبارتند از: توانایی شگفت انگیز در اجرای انواع ویدئو و بازی‌های گرافیکی و پشتیبانی از HTML۵. ولی نقاط ضعف آن نداشتن پورت USB و وب کم است. این محصول اواسط ماه مارس میلادی وارد بازار شد.

● تبلت آلمانی در مقابل تبلت آمریکایی!

اوایل فروردین امسال بود که شرکت آلمانی Neofonie یک تبلت روانه بازار کرد. این تبلت که WePad نام دارد دارای صفحه نمایش بزرگ‌تر از‌ آی پد به همراه وب کم و دو پورت USB برای ارتباط با کامپیوتر و دیگر وسایل نیز هست. دیگر مشخصات فنی این تبلت: پردازنده ۱.۶۶ گیگاهرتزی اینتل اتم NT۴۵۰، صفحه نمایش ۱۱.۶ اینچی با رزولیشن ۷۶۸×۱۳۶۶ پیکسل، کارت گرافیکی GMA ۳۱۵۰ و کارت خوان چند منظوره است. این تبلت که دارای قیمتی در حدود ۴۵۰ یورو است دارای عمر باتری در حدود ۶ ساعت نیز هست. شاید بتوان عرضه این تبلت را به نوعی جنگ تبلت اروپایی با تابلت آمریکایی iPad دانست!

● HP Slate

در نمایشگاه CES امسال یعنی اواخر دی‌ماه، استیو بالمر مدیرعامل مایکروسافت یک تبلت ساخت شرکت HP را به دست گرفت و آن را با سیستم عامل ویندوز هفت معرفی کرد. نمایشگر HP Slate در سایز ۸.۹ اینچ است و مولتی تاچ با رزولیشن۱۰۲۴×۶۰۰ پیکسل است. در دو مدل ۳۲ و ۶۴ گیگابایتی عرضه شده. هر دو مدل دارای ورودی‌های کارت حافظه SDHC هستند و پورت USB و دو دوربین دارند. یکی در پشت با کیفیت ۳ مگاپیکسل و یکی در جلو برای تماس‌های ویدئویی با کیفیت VGA. این تبلت همچنین دارای WiFi، بلوتوث و جی‌پی‌اس است و می‌تواند ویدئو‌های با کیفیت ۱۰۸۰p را پخش کند. به همراه آن یک کانکتور برای اتصال صوتی و خروجی HDMI برای تلویزیون هم دارد. البته ۳G هم دارد و از سیستم عامل ویندوز ۷ مدل Home Premium استفاده می‌کند و عمر باتری آن ۵ساعت است. اول قرار بود ماه ژوئن ارائه شود ولی الان اکتبر است و هنوز خبری از آن نیست.‏

● Streak ۱۰ Dell و Streak ۷

اواخر فروردین بود که تصاویری به صورت مخفیانه از تبلت‌های Dell در اینترنت منتشرشد.این محصول «Streak» نام دارد و در دو مدل مختلف با نمایشگرهای ۷ و ۱۰ اینچی ‌ساخته شده است که شامل نمایشگر لمسی با کیفیت WVGA است که ضد ضربه قوی یعنی اگر با خودکار محکم به آن بزنید خم به ابرو نمی‌آورد، پردازنده یک گیگاهرتزی Snapdragon دارد، ۲ گیگابایت حافظه داخلی و ۳۲گیگابایت حافظه خارجی جامد، دوربین دیجیتالی ۵مگاپیکسلی همراه با فلش LED و دوربین مجزا در بالای صفحه اصلی برای برقراری تماس‌های تصویری در نظر گرفته شده است. این محصول همچنین قابلیت پشتیبانی از نسل سوم فن‌آوری‌های ارتباطی موسوم به ۳G و شبکه بی‌سیم Wi-Fi را نیز دارد. این محصول قرار بود همین تابستان وارد بازار شود.

● Asus Eee Pad

شرکت Asus درنمایشگاه Computex ۲۰۱۰ اعلام کرد قصد دارد از خانواده Eee یک تبلت پی سی به سبک مسطح با نام Eee Pad عرضه کند. این خبر اواخر خرداد پخش شد. دو مدل از این محصول، از جمله مدل Eee Pad EP۱۲۱ با صفحه نمایش ۱۲اینچی و EP۱۰۱TC با صفحه ۱۰ اینچی پیش از بقیه مدل‌های ‌آی پد توسط ایسوس عرضه خواهد شد.EP۱۲۱ مجهز به صفحه نمایش ۱۲ اینچی پردازنده اینتل CULV Core ۲ Duo و سیستم عامل ویندوز ۷ نسخه خانگی(Home Premium) می‌باشد. از این تبلت می‌توان به به عنوان یک دستگاه پخش چندرسانه‌ای(تصاویر و ویدئو و موسیقی)، کتابخوان الکترونیکی، ویک رایانه جمع و جور ویژه استفاده از اینترنت استفاده نمود. این تبلت برای ورود حروف الفبا دارای ۲ حالت مناسب است: صفحه کلید مجازی تعبیه شده روی صفحه نمایش، و پایه خاص صفحه کلید که به تبلت متصل شده و اجازه تایپ را با استفاده از یک صفحه کلید معمولی داده و امکان بیش از ۱۰ ساعت استفاده را برای کاربر فراهم می‌کند.

● Galaxy سامسونگ

در طراحی این تبلت از گوشی جدید «گالکسی‌اس» سامسونگ الهام زیادی گرفته شده. این دستگاه دارای یک صفحه لمسی هفت اینچی است و جدیدترین نسخه سیستم عامل آندروید گوگل در آن اجرا می‌شود و شامل پردازنده ۲/ ۱ گیگاهرتزی A۸ است. همچنین دارای یک نمایشگر AMOLED برای نمایش رنگ‌های روشن و زنده، ۱۶ گیگابایت ظرفیت ذخیره‌سازی قابل توسعه تا ۳۲ گیگابایت با استفاده از کارت حافظه و پردازنده پرسرعت A۸ برای وبگردی سریع است. این محصول اواخر سپتامبر وارد بازار شد.

● BlackBerry

تبلت BlackBerry دارای یک صفحه لمسی ۷ اینچی و یک یا دو دوربین درون ساختاری خواهد بود. به گفته وال‌استریت‌ژورنال این تبلیت با امکان اتصال پهنای باند و احتمالا با تکیه بر فن‌آوری Wi-Fi خواهد بود. این تبلت جدید به جای استفاده از سیستم عامل BlackBerry ۶ از نرم افزار جدیدی که توسط ONX Software Systems- شرکتی که توسط RIM در ابتدای سال جاری خریداری شد- توسعه یافته است، اجرا می‌شود. تبلت از انواع فرمت‌های h۲۶۴ و WMA و DivX و MPEG پشتیبانی می‌کند و یک خروجی برای ویدئو‌ها از نوع mini HDMI دارد به علاوه دارای پورت استاندارد micro USB هم هست. پردازشگر پلی بوک Dual-core ۱GHz است و با یک گیگابایت رم کار می‌کند. بنابراین به خوبی از عهده مولتی تسک بر می‌آید و می‌تواند ویدئوی ۱۰۸۰p پخش کند. به گفته ریم این تبلت مولتی تسک واقعی دارد و با این کار در واقع به اپل کنایه زده که هنوز مولتی تسک در آن دارای محدودیت‌هایی است. شایعاتی در این چند ماهه اخیر گسترش یافته است که از رقابت تبلت BlackBerry با iPad اپل حکایت می‌کند. این تبلت تا آخر مهر به بازار عرضه می‌شود. شارپ هم گفته است قرار است از تبلت جدیدش رونمایی کند اما هنوز اطلاعاتی از آن در دسترس نیست.

محبوبه شعاعی