دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
بوهای نوستالژیک
محققان میگویند بوها میتوانند موجب یادآوری خاطرات شوندتا به حال برایتان پیش آمده که یک بوی خاص، یک خاطره دور را در ذهنتان تداعی کند؟ تقریبا هر فردی چنین لحظاتی را تجربه کرده است. اتفاقات اغلب به طور کامل در ذهن ما نمیماند و حتی اگر بخواهیم اتفاقی را به طور کامل به یاد بیاوریم این کار برایمان چندان آسان نخواهد بود اما بررسیها نشان داده است که بوها میتوانند خاطرات دور را با جزییات کامل در ذهن افراد بازسازی کنند...
به نظر میرسد خاطرهها بو دارند و مغز علاوه بر ثبت اتفاقات، بوها را هم بایگانی میکند. به عنوان مثال ممکن است یک عطر شما را به یاد یک دوست قدیمی بیندازد یا بوی تند بنزین خاطره اولین موتورسواری دوران نوجوانیتان را در ذهن تداعی کند و یا بوی بخار کلر شما را به یاد استخرهای تابستانی بیندازد. شاید باور نکنید اما مولکولهای این بوهای ساده از طریق هوا میتوانند خاطرات را به طور واضح در ذهن شما زنده کنند.
دکتر آلان هیرچ، عصبشناس آمریکایی، با سالها سابقه درمان افرادی که حس بویایی و چشاییشان را از دست دادهاند، در این زمینه تحقیقاتی انجام داده که نتایج جالبی داشته است. تحقیقات هیرچ درباره یادآوری سریع خاطرات کودکی از طریق استشمام بوهای خاص وجود پدیدهای با عنوان به خاطر آوردن وابسته به حس بویایی را نشان داد. او معتقد است که به خاطر آوردن اتفاقات با بوهای نوستالژیک به اندازه احساسی که از طریق این خاطرات برانگیخته میشود، اهمیت ندارد اما ذهن ما با دریافت مجدد این بوها خاطرات را بازسازی میکند و به صورت پیغامی که بیشتر شامل لحظات خوب است شناسایی میکند.
دوران رویایی کودکی
نکته جالبی که در این تحقیقات مشاهده شد این بود که تجربههایی که چندان خوشایند نبودند هم در زمان بازسازی ذهن از آنچه که در واقعیت بودند، بهتر بود. شاید علت این موضوع این است که خاطرات کودکی مربوط به زمانی است که ما مسوولیت و نگرانیهای بزرگسالی را هنوز تجربه نکرده بودیم و به همین خاطر ممکن است ما در بزرگسالی همه خاطرات این دوران را به شکل ایدهآلی بازسازی کنیم حتی تجربههایی که در لحظه خودش برایمان واقعا ناخوشایند بوده است. نمونه چنین خاطراتی خاطره اولین روز مدرسه است که با همه دلشوره و نگرانیهایی که در زمان خودش برایمان داشته است اما یادآوری آن پس از سالها احساس خوبی را در ذهن ما تداعی میکند.
بوهای نوستالژیک
حال اگر علاقهمندید بدانید چه بوهایی برای بیشتر افراد بوهای نوستالژیک به حساب میآیند ادامه مطلب را بخوانید. هیرچ و همکارانش در تحقیقاتشان حدود هزار فرد اهل شیکاگو را مورد بررسی قرار داده و از آنها درباره بوهایی که خاطرات کودکی را به یادشان میآورد، سوال کردند. نتیجه جالب بود. به نظر میرسد بوی غذاها قدرت زیادی برای ثبت شدن در ذهن دارند. پخت غذاهایی مانند کیک و نان بزرگترین گروه بوهای نوستالژیک بود. بوی سایر غذاها مانند بوی گوشت و ماکارونی در رده بعدی قرار داشت. در این بررسی همچنین مشاهده شد که افرادی که قبل از ۱۹۹۳ متولد شده بودند، در مقایسه با افرادی که در دهه های اخیر متولد شده بودند، بیشتر بوهایی که با طبیعت ارتباط داشت را به عنوان بوهای نوستالژیک اعلام میکردند. به نظر میرسد این موضوع به گسترش شهرنشینی و اینکه این افراد در کودکیشان بیشتر در طبیعت بودهاند، ارتباط داشته باشد.
ارتباطات مغزی
شکی نیست که حس بویایی حسی قوی است. سیستم عصبی نیز وظیفه مهمی در حس بویایی دارد. مسیر مغزی بویایی با سیستم لیمبیک ارتباط نزدیک دارد. سیستم لیمبیک نیز شامل نواحی آمیگدال و هیپوکامپ مغز است که با احساس و توالی خاطرات ارتباط نزدیک دارد. انسانها به دیدن بیش از سایر احساسات اهمیت میدهند اما حس بویایی هم به اندازه کافی مهم است و در به یادآوری و ثبت خاطرات نقش دارد. کسی چه میداند شاید بوهای بد و ناشناسی که امروز تجربه کردهایم با خاطره اتفاقاتی که قرار است در آینده برایمان پیش بیاید ارتباط داشته باشد.
منبع: popularscience
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست