شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

نگاه فراگیر رسانه یی


نگاه فراگیر رسانه یی

مجموعه عملکرد صدا و سیما را در دوره ریاست آقای ضرغامی می توان مثبت ارزیابی کرد البته در بخش های مختلف ضعف ها و نواقصی در عملکرد صدا و سیما دیده شد که امید است با تذکر مقام معظم رهبری برطرف شود در مدیریت هر فردی در هر ارگان یا سازمانی ممکن است ضعف ها و نواقصی در کنار اقدامات مثبت وجود داشته باشد

مجموعه عملکرد صدا و سیما را در دوره ریاست آقای ضرغامی می توان مثبت ارزیابی کرد. البته در بخش های مختلف ضعف ها و نواقصی در عملکرد صدا و سیما دیده شد که امید است با تذکر مقام معظم رهبری برطرف شود. در مدیریت هر فردی در هر ارگان یا سازمانی ممکن است ضعف ها و نواقصی در کنار اقدامات مثبت وجود داشته باشد. بنابراین با توجه به این نکته می توان گفت در دوران ریاست ایشان نیز وجود ضعف یا نواقص که آن هم انگشت شمار است، طبیعی به نظر می رسد. اما برطرف کردن نواقص و مشکلات موجود در دوره گذشته ریاست ایشان در سازمان صدا و سیما مسلماً به بهتر شدن مدیریت شان در این سازمان و جلب رضایت همگان تاثیر بسزایی خواهد داشت. از این رو عمل به فرمایشات مقام معظم رهبری و قرار دادن فرمایشات ایشان در راس اقدامات به عملکرد بهتر صدا و سیما کمک خواهد کرد.

از جمله نواقصی که در دوره گذشته مخصوصاً در بخش صدا به چشم خورد مساله موسیقی بود. پخش برخی موسیقی ها مخصوصاً در بخش صدا از اشکالات فراوانی برخوردار است که امید است آقای ضرغامی در دوره جدید در رفع این مشکل تلاش کنند. نکته بعدی که می توان به آن پرداخت جهت گیری در فیلم ها و سریال ها است. به عقیده من برخی از فیلم ها و سریال هایی که در سیما پخش می شود از جنبه بدآموزی زیادی برخوردار است. این بدآموزی در مسائل اجتماعی به وضوح دیده می شود و از سوی دیگر با برخی فرمایشات مقام معظم رهبری مطابقت ندارد. مثلاً مقام معظم رهبری امسال را سال «اصلاح الگوی مصرف» نامیدند در صورتی که در برخی از فیلم ها یا سریال ها نه تنها رعایت این شعار به چشم نمی آید بلکه گاهی مغایرت آن بیشتر به چشم می خورد. مشکل یا نقص سوم در برنامه های صدا و سیما تهیه و پخش برنامه های سیاسی است.

ساخت و پخش برنامه های سیاسی اشکالی ندارد البته در صورتی که از دقت لازم برخوردار باشد اما آنچه در برنامه های سیاسی پخش شده از صدا و سیما مشاهده می شود خلاف این مطلب را می رساند. به این معنی که برنامه های سیاسی تا حدودی دقت و علم لازم را ندارد، در صورتی که می توان از دقت بیشتری در تهیه، ساخت و پخش این برنامه ها استفاده کرد. البته رهبر معظم انقلاب نیز به نواقص این برنامه ها اشاره داشته اند. در زمینه میزگردهای سیاسی صدا و سیما نیز باید به این نکته توجه کرد که با توجه به نقش صدا و سیما در تنویر افکار عمومی و تبیین موضوعات مختلف اجتماعی، کرسی های نظریه پردازی و مناظره توسط افرادی که از وجاهت لازم و علم کافی برخوردار باشند نیز می توانست بیشتر باشد که به عقیده من به این مساله در حد کافی پرداخته نشده است. آخرین نکته یی که در زمینه ضعف ها یا نواقص صدا و سیما باید به آن توجه کرد، در رابطه با تبلیغ و انعکاس خدمات مثبت نظام جمهوری اسلامی ایران به کشور و مردم جامعه است. به نظر من در این راستا به اندازه کافی برای مردم تبلیغ نشده است تا مردم نقاط قوت و مثبت نظام جمهوری اسلامی ایران را درک کنند چرا که در حال حاضر این طور به نظر می رسد که در زمینه خدمات نظام برای مردم اطلاع رسانی به طور کامل و صحیح نمی شود.

در صورتی که همان طور که در مطلب فوق اشاره شد، صدا و سیما یکی از نهادهای اصلی و تاثیرگذار در تنویر افکار عمومی است و اگر در حال حاضر با توجه به شرایط کنونی این طور به نظر می رسد که مردم از خدمات مثبت نظام آگاهی لازم را ندارند به این معنی است که صدا و سیما نتوانسته نقش پررنگی در این زمینه ایفا کند. شاید با توجه به نقش صدا و سیما انتظار بیشتری در توجه به این نکته می رفت. از سوی دیگر گذشته از برخی کاستی های موجود بد نیست در اینجا به یکی از ابتکارات صدا و سیما نیز اشاره شود. مناظره های تلویزیونی که بین کاندیداهای ریاست جمهوری از صدا و سیما پخش شد ابتکار بسیار جدید و جالب توجهی بود و حتی شاید بتوان آن را جزء یکی از ابتکارات کم نظیر صدا و سیما که تاکنون رخ داده، دانست. برنامه های انتخاباتی صدا و سیما به لحاظ اجرا طبق آیین نامه صدا و سیما بسیار خوب عمل کرد اما در رعایت برخی اصول و چارچوب ها از سوی نامزدهای انتخاباتی ضمانت اجرایی نداشت و البته این نقص به صداوسیما وارد نیست بلکه به نامزدهای انتخاباتی وارد است چراکه اگر آنها نیز خود را متعهد به رعایت اصول و چارچوب های جامعه می کردند، تاثیرات و تبعات بهتری را در جامعه شاهد بودیم. به هر حال امید است در برنامه های آتی که در خصوص انتخابات آینده در نظر گرفته می شود صداوسیما به این نکته نیز توجه کند و چاره یی برای آن بیندیشد. ضمن اینکه کاندیداهای انتخاباتی نیز خود را ملزم به رعایت اصول و چارچوب بدانند. در پایان نیز باید به این سوال که صداوسیما به حمایت از دولت می پردازد و دارای جهت گیری خاصی نسبت به دولت است این گونه پاسخ داد که با توجه به اینکه در برخی مناظرات که در صدا و سیما صورت می گرفت، من نیز حضور داشتم باید گفت صدا و سیما نه تنها حامی دولت نیست بلکه در بیشتر موارد میزان تخریب دولت بیشتر از حمایت از آن به چشم می آید.

این مطلب در خصوص برخی برنامه های تبلیغاتی نیز صدق می کند. بنابراین می توان ادعای برخی را در خصوص حمایت صدا و سیما از دولت نادرست دانست چرا که میزان نقد دولت از سوی صدا و سیما بیشتر به نظر می رسد.

به هر حال امید است صدا و سیما با توجه به حکم رهبری، فرمایشات ایشان را در راس اقدامات و برنامه های آتی خود قرار دهد تا نواقص موجود کنونی در برنامه های آینده صدا و سیما دیده نشود. باید گفت با توجه به امکاناتی که در صدا و سیما وجود دارد پتانسیل بالایی برای بهبود برنامه ها و رویکردهای این سازمان دیده می شود که باید به کار گرفته شود. اگر هم نقدی به صدا و سیما صورت می گیرد به دلیل وجود همین پتانسیل و حوزه نفوذ این رسانه در جامعه است.

حمیدرضا ترقی

عضو شورای مرکزی حزب موتلفه