چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

روز بین المللی صلح


روز بین المللی صلح

بی شک عید نوروز پیام آور بهار و زیبایی و حیات دوباره طبیعت و انسان محسو ب می شود.حیات دوباره ای که انسان آن را با تمام وجود خود درک می نماید.جهان نیز پیام صلح و دوستی نهفته در عید …

بی شک عید نوروز پیام آور بهار و زیبایی و حیات دوباره طبیعت و انسان محسو ب می شود.حیات دوباره ای که انسان آن را با تمام وجود خود درک می نماید.جهان نیز پیام صلح و دوستی نهفته در عید نوروز ما ایرانیان را درک نموده است.خبرگزاری غیرمتعهدها با اشاره به تصویب قطعنامه در خصوص نامگذاری عید نوروز به عنوان روز بین المللی صلح، اعلام نموده است که نوروز ایرانیان به عنوان روز بین المللی صلح انتخاب شد.

پس از نزدیک به۶ ماه تلاش مستمر از سوی نمایندگان جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل، عید باستانی ایران با اجماع اعضای این سازمان به عنوان یک مناسبت بین المللی به رسمیت شناخته شد.این قطعنامه در۱۷ بند مقدماتی و۵ بند اجرایی تنظیم شده است که در بندهای نخست و دوم اجرایی آن، علاوه بر شناسایی روز اول فروردین ۲۱( مارس) به عنوان روز بین المللی نوروز، از کشورهایی که نوروز را گرامی داشته و جهت حفظ و توسعه فرهنگ و سنت های نوروزی تلاش می کنند، استقبال شده است.

این قطعنامه با تلاش های مشترک نمایندگان دائم کشورهای آذربایجان، افغانستان، تاجیکستان، ترکیه، ترکمنستان، قزاقستان، قرقیزستان و ایران برای بررسی و تصویب در صحن سازمان ملل متحد آماده شده بود. پیش از آغاز رای گیری کشورهای هند، آلبانی و مقدونیه نیز به عنوان حامیان قطعنامه به آن پیوستند. به عقیده کشورهای پیشنهاددهنده این قطعنامه نوروز در واقع زنده کردن یکی از اهداف قدیمی و فراموش شده در سازمان ملل یعنی تقویت صلح جهانی از طریق زنده نگه داشتن فرهنگ های ملی کشورهای مختلف است. در حال حاضر بیش از۳۰۰ میلیون نفر در جهان هر ساله عید نوروز را جشن می گیرند. مبدا نوروز از سرزمین پارس در ایران بوده که به تدریج در بین کشورهای منطقه نیز مقبولیت یافته است.

وزارت فرهنگ افغانستان نیز از معرفی شدن نوروز به عنوان یک روز جهانی استقبال کرده است. معاون وزارت فرهنگ افغانستان اعلام کرده است که دولت این کشور برای تجلیل از جشن نوروز برنامه های گسترده ای را اتخاذ کرده است.این وزارت کمیسیون ویژه ای را برای برگزاری جشن نوروز تشکیل داده است و اعضای آن از میان پانزده نهاد دولتی انتخاب شده اند.تجلیل از جشن نوروز در افغانستان حدود پنج هزار سال قدمت دارد.بزرگترین و مهمترین مراسم جشن نوروز افغانستان هرسال در شهر “ مزارشریف“ برگزار می شود.دراین مراسم پرچم بزرگی که به یاد “حضرت علی ( ع ) “ به رنگ سبز آذین بندی می شود ، درمیان هزاران نفر از حاضران در جشن به اهتزاز درمی آید.سالانه بیش از یک میلیون افغان در مراسم جشن نوروز مزارشریف شرکت می کنند.

نوروز یکی از کهن ترین جشن های به جا مانده از دوران باستان است. خاستگاه نوروز در ایران باستان است و هنوز مردم مناطق مختلف فلات ایران نوروز را جشن می گیرند. زمان برگزاری نوروز، در آغاز فصل بهار است. نوروز در ایران و افغانستان آغاز سال نو محسوب می شود و در برخی دیگر از کشورها تعطیل رسمی است.جشن نوروز از لحظه اعتدال بهاری آغاز می شود. در دانش ستاره شناسی، اعتدال بهاری یا اعتدال ربیعی در نیم کره شمالی زمین به لحظه ای گفته می شود که خورشید از صفحه استوای زمین می گذرد و به سوی شمال آسمان می رود. این لحظه، لحظه اول برج حمل نامیده می شود و در تقویم هجری خورشیدی با نخستین روز (هرمز روز یا اورمزد روز) از ماه فروردین برابر است.

نوروز به عنوان یک میراث فرهنگی در دوران معاصر همواره مورد توجه مردم قرار داشته و هر ساله برگزار می شود. منطقه ای که در آن جشن نوروز برگزار می شد، امروزه شامل چند کشور می شود. نوروز همچنان در این کشورها جشن گرفته می شود. با وجودی که بسیاری از آیین های نوروزی در این کشورها به صورت مشابه در این کشورها برگزار می شود، اما برخی آیین های نوروز در این کشورها دارای تفاوت هایی با یکدیگر هستند.سفره های نوروزی یکی از آیین های مشترک در مراسم نوروز در بین مردمی است که نوروز را جشن می گیرند. در بسیاری از نقاط ایران و برخی از نقاط افغانستان، سفره هفت سین پهن می شود. در این سفره هفت چیز قرار می گیرد که با حرف سین آغاز شده باشد.دید و بازدید عید یا عید دیدنی یکی از سنت های نوروزی است که در بیشتر کشورهایی که آن را جشن می گیرند، متداول است. در برخی از مناطق، یاد کردن از گذشتگان و حاضر شدن بر مزار آنان در نوروز نیز رایج است.

فاطمه روشنی