چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

مصرف داروی دیابت در بارداری، تاثیر بر جنین


«تحقیقات ما نشان می‌دهد کودکانی که مادرانشان مبتلا به دیابت بارداری یا دیابت نوع 2 بوده و نیاز به مصرف داروهای ضددیابت در دوران بارداری داشته‌اند، در مقایسه با دیگر کودکانی که در معرض داروهای ضددیابت نبوده‌اند، در معرض خطر بیشتر ابتلا به ADHD هستند.
 
نتایج این مطالعه اخیرا در نشست سالانه 2016 انجمن مطالعات دیابت اروپا ارایه شد. محقق ارشد و ارایه دهنده این مطالعه معتقد است: «بزرگی این ارتباط به نظر می‌رسد با افزایش زمان استفاده از داروهای ضددیابت دردوران بارداری بیشتر خواهد شد. در کودکانی که مادرانشان به مدت بیش از 60 روز از داروهای ضددیابت دردوران بارداری استفاده کرده‌اند، پس از تعدیل چندمتغیره، دریافتیم که با افزایش 23 درصدی در بروز ADHD مواجه هستند (نسبت خطر: 23/1) که از نظر آماری قابل‌توجه و معنی‌دار است.»

       البته کامنت دیگری که روی این مطالعه گذاشته شد، آن بود که 85 درصد زنان این مطالعه در واقع روی انسولین‌درمانی بودند. نتایج بسیار جالب‌توجه هستند اما نمی‌توان گفت انسولین تاثیر منفی بر نوزادان خواهد داشت. شاید بهتر بود در مورد وضعیت هیپرگلیسمی بیماران نیز اطلاعاتی داده می‌شد. در این مورد بحث خاصی صورت نگرفته، اما ممکن است با پیامدها درارتباط باشند. این مطالعه، از آن جهت اهمیت زیادی دارد که تاکنون در این زمینه پژوهش‌های زیادی انجام نشده و همچنین درمان با انسولین در زنان باردار مبتلا به دیابت نوع 2 امری رایج است. البته ذکر این نکته الزامی است که در حال حاضر از نتایج این مطالعه نمی‌توان نتیجه‌گیری کرد داروهای ضددیابت خطرناک هستند. بلکه نیاز به تعریف فنوتیپیکال جزئیات از جمعیت مورد مطالعه هست و مخدوش‌کننده‌های اندازه‌گیری نشده هم ارزیابی شوند.