جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

نگینی در آب های خلیج فارس


نگینی در آب های خلیج فارس

اگر چه زمستان امسال چندان رنگ و بوی زمستانی نداشت و تقریبا همه جای کشور حال و هوای بهاری را تجربه کرد, اما اهالی مسافرت معمولا زمستان را برای سفر به مناطق جنوبی کشور انتخاب می کنند

اگر چه زمستان امسال چندان رنگ و بوی زمستانی نداشت و تقریبا همه جای کشور حال و هوای بهاری را تجربه کرد، اما اهالی مسافرت معمولا زمستان را برای سفر به مناطق جنوبی کشور انتخاب می‌کنند. این فصل همیشه و نه فقط امسال، در این بخش از کشور یک بهار واقعی است. آب و هوایی معتدل و کاملا مناسب برای چند روز استراحت و دیدار از اقلیم دیدنی این بخش از کشور ۴ فصل ایران.

در این گزارش می‌خواهیم شما را با گوشه‌ای از جاذبه‌های بسیار دیدنی و شگفت‌انگیز جزیره قشم آشنا کنیم. بسیارند کسانی که ممکن است بارها برای استفاده از مزایای مناطق آزاد و خرید اجناس و پوشاک به این منطقه سفر کرده‌ باشند، اما حتی یک بار هم به ذهنشان خطور نکرده که این جزیره ممکن است چه دیدنی‌های منحصر به فردی را در خود جای داده باشد.

● محلی برای اتراق

اگر از طریق هوا به منطقه سفر کنید، مستقیم وارد فرودگاه می‌شوید و فرصت یک سفر دریایی از بندرعباس تا جزیره را از دست می‌دهید؛ اما اگر از راه زمینی، حال چه با خودروی شخصی‌ یا با قطار و اتوبوس‌های بین شهری سفر کنید، باید فاصله بندرعباس تا جزیره را با لنج و قایق‌های اتوبوسی بروید. این سفر بسته به انتخاب شما بین ۲۰ دقیقه تا یک ساعت طول می‌کشد. برای اقامت در جزیره می‌توانید از هتل‌ها، هتل آپارتمان‌ها یا خانه‌ها و سوییت‌های شخصی که اهالی بومی منطقه به مسافران اجاره می‌دهند، استفاده کنید.

هزینه اقامت در هتل و مهمانپذیر، بسته به فصل متفاوت است. به طور معمول در فصل‌های پاییز و زمستان و اوایل بهار که بهترین زمان مسافرت به این منطقه است نرخ اتاق‌ها و سوییت‌ها گران‌تر و در تابستان ارزان‌تر است. هزینه یک شب اقامت در منازل شخصی برای یک خانواده ۴ نفره و در فصل رونق مسافر حدود ۶۰ تا ۷۰ هزار ریال است. مکان‌هایی نیز از سوی ستاد دائمی تسهیلات سفر برای نصب چادر در نظر گرفته شده است که معمولا در نزدیکی مساجد و پارک‌ها هستند، و مسافران می‌توانند از امکانات موجود استفاده کنند. در تعطیلات نوروزی درب مدارس نیز برای پذیرایی از مهمانان و مسافران باز هستند.

اگرچه سالن‌ها و مراکز غذا خوری کمابیش در سطح شهر پراکنده‌اند و شما می‌توانید از این مراکز برای صرف غذا استفاده کنید، اما بسیاری از مسافران به دلیل هزینه بالای سرو غذا در رستوران و نیز شلوغی بیش از حد و نیاز به ساعت‌ها انتظار و در نوبت ماندن ترجیح می‌دهند مواد غذایی مورد نیاز را به صورت خام یا کنسروی با خود همراه داشته باشند.

● جنگلی در میان آب شور دریا

جزیره قشم با نام جنگل‌های حرا گره خورده است. حرا گیاهی است که نام علمی آن به حکیم و فیلسوف ایرانی ابوعلی‌سینا منسوب است. این گیاه درختچه‌ای است در اندازه‌های متفاوت ۳ تا ۶ مترکه هنگام مد دریا تا گلوگاه در آب فرو می‌رود و با خاصیت تصفیه‌ای که در پوست آن تعبیه شده است، بخش شیرین آب دریا را جذب و نمک آن را دفع می‌کند. وسیع ترین جنگل‌های حرای کشور در حد فاصل قشم و سرزمین اصلی قرار گرفته است.

جنگل‌های حرای قشم از طرف سازمان ملل و چندین مرکز جهانی پرنده‌شناسی به عنوان میراث طبیعی جهانی ذخیره گاه زیست‌کره انتخاب شده است. بهترین زمان برای دیدن جنگل‌های حرا صبح زود و پیش از جزر دریاست. در این زمان شاخه‌های درختان را می‌ببینید که اینجا و آنجا از زیر آب سر برآورده‌اند. با قایق سواری در میان درختان نیمه شناور و مشاهده انواع پرندگان و حواصیل‌هایی که در گوشه و کنار یک پای خود را بالا گرفته و گردن کشیده‌اند، لحظات نابی را تجربه خواهید کرد.

اگر به جزیره قشم سفر کردید فرصت دیدار از جزیره هنگام را از دست ندهید. در طول مسیر از تماشای کوه‌های منطقه که شکل کاملا ویژه‌ای دارند و از لایه‌های رسوبی افقی و کاملا موازی تشکیل شده‌اند، غافل نشوید. تماشای گله‌های شتر که گاه و بیگاه در دشت‌های کویری منطقه دیده می‌شوند، خالی از لطف نیست.

پس از طی مسافتی چند کیلومتری به سمت روستای شیب دراز حتما از زلالی آب دریا حیرت خواهید کرد و نخواهید توانست در مقابل وسوسه قدم زدن درون آب مقاومت کنید. حال بد نیست قایقی کرایه کرده، به سمت جزیره هنگام حرکت کنید.

اگر به جزیره قشم سفر کردید فرصت دیداراز جزیره هنگام را از دست ندهید و در طول مسیر از تماشای کوه‌های منطقه که شکل کاملا ویژه‌ای دارند، لذت ببرید پس از حدود یک ساعت قایق سواری و مشاهده دلفین‌های بازیگوش که در گوشه و کنار از آب بیرون می‌پرند و توانایی هایشان را به رخ می‌کشند، پس از پیاده شدن در ساحل نقره‌ای و مشاهده ماسه‌های کبود رنگی که می‌درخشند، پس از عکس گرفتن با صخره‌های بسیار زیبا و با شکل‌های عجیب و غریب و نیز پس از تماشای سفره ماهیان، عروس‌های دریایی و دیگر ماهیان زیبای دریای جنوب تصدیق خواهید کرد که این همه ارزش هزینه‌های نسبتا زیادی که برای کرایه خودرو و قایق پرداخته‌اید، را داشت.

اما در کنار لذتی که از مشاهده همه این زیبایی‌ها برده‌اید لطفا ماسه‌های ساحل نقره‌ای را به حال خود بگذارید. مطمئن باشید آنچه در میان ماسه‌ها می‌درخشند اصلا نقره نیستند و باز مطمئن باشید این ماسه‌ها هر چقدر که زیبا باشند، اگر هم به منزل برسند که به گفته یکی از کارشناسان محلی اغلب در همان گوشه و کنار هتل‌ها و منازل و میدان‌های شهر رها می‌شوند حداکثر یک هفته مهمان خانه‌هایتان خواهد بود. پس لطفا بگذارید همان‌جا در منطقه بمانند تا آن طور که راهنمایان محلی می‌گویند، روز به روز از مقدارشان کاسته نشود.

هنگام بازگشت در روستای شیب دراز می‌توانید از روستاییان بخواهید با حنا نقشی به یادگار بر دستان شما حک کنند. بعضی روستاییان با انواع غذاهای بومی و غیربومی از شما پذیرایی می‌کنند. کمی پایین‌تر، بازارچه‌ای است که انواع پوشاکی را که با نقش‌های بومی و به دست روستاییان گلدوزی شده‌اند، ارائه می‌کند.

● صخره‌های رویایی در دره ستارگان

در سفر به قشم، به همت مدیر ژئوپارک قشم فرصت دیدار از دره ستارگان و خلیج لاک پشت‌ها را نیز پیدا می‌کنیم. برای دیدار از این منطقه لازم است ابتدا مسافتی را با خودرو طی کنید و بعد به شیوه فیلم‌های مستند مدتی در بیابان پیاده روی کنید. پس از آن، ناگهان گستره‌ای از آب‌های نیلگون خلیج فارس را از ارتفاعی حدود ۵۰ متر در مقابل خود می‌بینید. چشم‌انداز بقدری زیبا و هوا به اندازه‌ای لطیف است که تا مدتی از خود بی خود می‌شوید. سکوت منطقه برای کسانی که از هیاهوی شهر گریخته‌اند، رویایی است. از اینجا می‌توانید جزیره ناز را نیز ببینید که راه ارتباطی آن هنگام مد در زیر آب پنهان می‌شود. اگر چشم بچرخانید و پایین دره را نگاه کنید گاه و بیگاه لاک پشت‌های بزرگی را می‌بینید که برای نفسگیری به روی آب می‌آیند و سرشان را از آب بیرون می‌آورند.

تماشای گله‌های ماهی از این فاصله فرصتی است که کمتر ممکن است برای کسی پیش آید. اما اینجا هم از تاثیرات مخرب زباله‌های انسانی در امان نمانده است. بطری‌های پلاستیکی در گوشه و کنار و لابه‌لای صخره‌ها دیده می‌شود و آقای داخته از لاک پشت بیماری می‌گوید که به ساحل پناه آورده بود و در کالبد شکافی مشخص شد یکی از همین بطری‌ها که لاک پشت شاید با اشتها و به خیال عروس دریایی بلعیده بود، مجرای گوارشی او را مسدود کرده و باعث مرگش شده بود.

کمی آن سوتر، بازارچه‌ای است که صنایع دستی حاصل تلاش زنان و دختران محل را به نمایش گذاشته و در معرض فروش قرار داده است. خانم محمدی یکی از زنانی است که برای تاسیس این نمایشگاه و تشویق زنان روستا به ارائه محصولات خود و کمک به اقتصاد خانواده تلاش می‌کند. او معتقد است ایجاد چنین بازارچه‌هایی می‌تواند برای اقتصاد مردم روستا مفید باشد، چرا که آنها سرمایه چندانی برای تجارت و بهره‌برداری از سفره‌ای به نام منطقه آزاد که در جزیره ایجاد شده است ندارند. پس از دیدار از این بازارچه، به سمت شمال روستا حرکت کنید.

در شمال این روستا، یکی از زیباترین جلوه های فرسایش در جزیره قابل مشاهده است. اهالی منطقه به این بخش استاره کفته (گاهی هم استار افتیده) می‌گویند. اما نام دره ستاره‌ها برای این پدیده کم نظیر زمین‌شناسی جا افتاده است. برخی اهالی معتقدند این شکل‌های عجیب و غریب ناشی از برخورد شهاب سنگ‌ها به زمین است.

جزیره قشم جاذبه‌های دیدنی دیگری نیز دارد که ما موفق به دیدن آنها نشدیم. اما همین دیدار کوتاه کافی بود تا ما و همراهان را مجذوب این جزیره زیبا و مردم دوست داشتنی آن با نژادهایی از سفید سفید تا سیاه سیاه کند.

● پایان سفر

منطقه آزاد قشم از لحاظ تجاری نیز قابل اهمیت است. اغلب مسافران حاضر نیستند فرصت خرید در بازارهای سنتی و پاساژهای منطقه را از دست بدهند. در مسیر بازگشت و در اسکله شهید ذاکری، انبوه ساک‌ها و چمدان‌ها و لبخندهای مسافران حکایت از این دارد که از خرید و مسافرت خود، راضی‌اند. ظاهرا تا اینجا همه چیز بخوبی پیش رفته است. مسافرانی که با خودروی شخصی یا قطار آمده‌اند، از ادامه سفر نیز شکایتی ندارند. اما ظاهرا در پایانه مسافربری اتوبوسرانی بندرعباس اوضاع به این خوبی‌ها نیست. مسافران از حق باربری بی‌حد و حسابی که رانندگان بدون هیچ‌گونه حق قانونی می‌گیرند، بشدت شاکی هستند. عده‌ای از مسافران عنوان می‌کنند که رانندگان در توجیه مبالغ نجومی کرایه‌بار به حق و حسابی اشاره می‌کنند که مجبورند برای جلوگیری از بازرسی‌های مکرر در پاسگاه‌های بین راه به پلیس بپردازند.

برخی رانندگان از سوار کردن مسافرانی که بار ندارند، امتناع می‌کنند، ظاهرا انتقال این مسافران برای آنان ارزش و صرفه اقتصادی ندارد. در این پایانه گاه درگیری‌هایی بین رانندگان و مسافران رخ می‌دهد که کام شیرین سفر را در آخرین لحظات برای آنان تلخ می‌کند. امید که چاره‌ای اندیشیده شود.

سعیده کافی

گروه جامعه