شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

خانه ای بدون استرس با نور پردازی مناسب


خانه ای بدون استرس با نور پردازی مناسب

در یك فضا, عوامل مختلفی همچون رنگ, نور, لوازم موجود, تعداد و نحوه چیدمان آنها و بسیاری موارد دیگر وجود دارند كه روی روحیه افراد خانواده تاثیر مستقیمی می گذارند

در یك فضا، عوامل مختلفی همچون رنگ، نور، لوازم موجود، تعداد و نحوه چیدمان آنها و بسیاری موارد دیگر وجود دارند كه روی روحیه افراد خانواده تاثیر مستقیمی می‌گذارند.

در نتیجه با قصد ایجاد خانه‌ای بدون استرس می‌بایست همه این موارد و تاثیرات ناشی از آنها به‌صورت كامل مورد توجه قرار گیرند كه در اینجا به تك‌تك آنها به‌صورت گذرا خواهیم پرداخت.

▪ رنگ:

از آنجا كه هر یك از رنگ‌ها تاثیر خاصی را روی روح و روان ما می‌گذارند، هنگام انتخاب رنگی برای یك فضا به نوع كاربرد آن محیط، خصوصیات افراد ساكن و همچنین تاثیرات ناشی از آن بسیار توجه كنید. از میان رنگ‌ها معمولاً رنگ‌های سرد آرام‌بخش‌تر از رنگ‌های گرم هستند ولی تاثیر شادی‌آفرینی و انرژی‌بخش رنگ‌های گرم نیز از جایگاه ویژه‌ای برای دوری از استرس برخوردار است.

▪ نور:

برای فضای خانه‌تان نور كافی در نظر بگیرید. میزان نور و همچنین كیفیت آن تاثیر مستقیمی روی جسم و روح انسان می‌گذارد. معمولاً افرادی كه در نور كم زندگی و كار می‌كنند، انسان‌های افسرده و پریشانی هستند حال آنكه نور زیاد به‌خصوص بهره‌مندی از نور خورشید، انرژی مضاعفی را ایجاد كرده و خمودگی و كسلی را از بین می‌برد.

از آنجا كه نورها نیز رنگ دارند، همان تاثیرات رنگ مورد نظر را به‌همراه خواهند داشت لذا در انتخاب منابع نور‌زا برای فضای خانه‌تان توجه بیشتری كنید. به‌عنوان مثال انتخاب نور سفید حاصل از لامپ مهتابی به تنهایی فضای دلگیر و افسرده‌كننده را سبب می‌شود ولی اگر با نور زرد جایگزین شده و یا لااقل تلفیق شود، چنین نتایجی را نخواهد داشت.

● لوازم دكوراسیونی:

لوازم دكوراسیونی و كاربردی خانه از چند جنبه روی روح و جسم افراد خانواده تاثیر می‌گذارند:

۱) فرم و مدل: هنگامی كه به قصد خرید یكی از لوازم دكوراسیونی و كاربردی مانند مبلمان، صندلی، تختخواب، میز پذیرایی، میز غذاخوری و غیره به فروشگاه‌های مربوطه مراجعه می‌كنید، بیش از شرایط ظاهری آن و جنبه زیبایی‌شناسی، به نحوه كاربرد و تامین راحتی و آرامش مورد نیازتان اهمیت دهید. خستگی جسم و تنش‌های روح، پس از برگشت به خانه، با نشستن روی مبلی هرچند زیبا و گرانقیمت ولی نامناسب اگرچه دیگر تسهیلات لازم فراهم شده باشد، از بین نخواهد رفت.

۲) نحوه چیدمان: به‌طور قطع شما نیز تجربه ورود به فضایی پر از لوازم دكوراسیونی و كاربردی و همچنین خرده‌ریزهای تزئینی را در مكانی نامتناسب به لحاظ وسعت آن هم با این انبوه لوازم داشته‌اید، در چنین محیطی اگرچه نهایت سعی بر انتخاب بهترین و زیباترین لوازم شده است ولی میزان تراكم آنها در محیط، سبب ایجاد كلافگی و ناآرامی در شما خواهد شد. در خانه بدون استرس می‌بایست فضای كافی برای حركت‌های آزاد و راحت افراد خانواده با هر نوع وضعیت جسمانی فراهم شود. لازمه این مساله حفظ فضای خالی در میان لوازم و همچنین در نظر گرفتن مسیرهای پر‌تردد است.

۳) گل و گیاه: در خانه بدون استرس گل‌ها و گیاهان طبیعی بسیاری را می‌بینید. حضور طبیعت در فضای خانه به همراه شادابی و لطافت بی‌مثالش، عامل مهمی برای ایجاد آرامش و دوری از اضطراب و ناراحتی‌های روحی است.

۴) تابش نور و جریان هوا: در چنین خانه‌هایی، تعداد پنجره‌ها زیاد بوده و امكان ورود نور خورشید به داخل و همچنین جریان هوای تازه به خصوص در فصل بهار بسیار وجود دارد.

۵) صدا: از آنجا كه وجود سروصداهای ناهنجار بیرونی سبب سلب آسایش و حتی ایجاد استرس می‌شود، فراهم كردن تمهیداتی برای جلوگیری از ورود آنها از طریق پنجره‌ها، دیوارها و سقف الزامی است. در ضمن در خانه بدون استرس، می‌بایست هرگونه صدای ناراحت كننده از بین برود. به عنوان مثال به جیرجیر درهای اتاق‌ها و یا كمدها هنگام باز و بسته شدن، صدای ناهنجار حاصل از درست كار‌نكردن هواكش‌ها و یا موتور یخچال و فریزر و موارد دیگری مانند اینها كه ممكن است در هر مكان با توجه به موقعیت آن وجود داشته باشد می‌توان اشاره كرد. به این ترتیب با حذف كلیه صداهای آزاردهنده در حد امكان، صداهای گوش‌نواز و روحیه‌بخش را جایگزین كنید. گوش‌دادن به موسیقی هنگام استراحت و همچنین صرف وعده‌های غذایی راهكار دیگری برای ایجاد آرامش است.

۶) دمای هوا: مناسب بودن درجه هوای موجود در خانه در كلیه فصول سال، از جمله مشخصات یك خانه بدون استرس است.

● چطور نورپردازی خوب در خانه داشته باشیم؟

مبانی نورپردازی در داخل اتاق‌ها، نور خوب، نور طبیعی و نور در اتاق بزرگسالان، یكی از اصولی است كه در چیدمان خانه باید به آن اهمیت داده شود.

● نورپردازی مناسب

شاید تشخیص این موضوع كه آیا در اتاق خواب‌تان نورپردازی درست و اصولی وجود دارد یا نه، در وهله اول، كار چندان راحتی نباشد اما به‌راحتی از تبعات آن می‌توان به این مطلب پی برد. اگر صبح‌ها با سردرد از خواب بیدار می‌شوید، چشم‌هایتان می‌سوزد، ‌هاله‌ای قرمز‌رنگ اطراف مردمك چشم‌هایتان دیده می‌شود یا اگر از همان اولین ساعات شروع روز، عادت به بدخلقی و پرخاشگری دارید، همه و همه نشانگر جای خالی نورپردازی مناسب در اتاق‌تان است؛ چرا كه نورپردازی خوب موجب می‌شود در خانه خود احساس آرامش و امنیت داشته باشید.

راه‌حل تمامی ‌این مشكلات، ایجاد یك شمای انعطاف‌پذیر نوری است به نحوی كه برای تمامی‌ ساعات روز مناسب باشد و به اتاق‌های شما در هر لحظه از شبانه‌روز، حالتی خوشایند ببخشد. نورپردازی باید به‌گونه‌ای طراحی شده باشد كه با فشاردادن یك كلید ساده، به‌راحتی بتوانید نور اتاق را زیاد یا كم كنید.

● نور طبیعی

نور طبیعی، یكی از ویژگی‌های مثبتی است كه یك خانه می‌تواند داشته باشد اما كیفیت نور در هر قسمت خانه متفاوت است و بستگی به جهت اتاق‌ها دارد. شاید بد نباشد نگاهی به نحوه نور اتاق‌ها با توجه به جهت قرارگرفتن‌شان در عرض و طول جغرافیایی بیندازیم.

▪ اتاق‌های رو به شمال:

این اتاق‌ها سرد هستند، نور زننده‌ای دارند و نور مستقیم خورشید به آنها نمی‌تابد. هنرمندان نقاش معمولاً اتاق كار خود را رو به شمال انتخاب می‌كنند تا در نور آن، بهتر بتوانند رنگ‌ها و طیف‌های مختلف را تشخیص بدهند.

▪ اتاق‌های رو به شرق:

اولین اتاق‌هایی كه با طلوع خورشید روشن می‌شوند، اتاق‌های رو به شرق هستند اما بعد از گذشت چند ساعت از زمان طلوع، سایه‌ای بلند و طولانی‌مدت بر این اتاق‌ها سایه می‌افكند و طی روز دیگر خبری از نور خورشید در این اتاق‌ها نیست. بهتر است برای تعدیل‌ نور شدید و خیره‌كننده آفتاب در زمان طلوع، در این اتاق‌ها از نور مصنوعی استفاده شود. با این كار می‌توان در اواسط روز نیز تا حد ممكن، نور طبیعی روز را به نوعی در این اتاق‌ها ایجاد كرد. این تمهید برای اتاق‌های رو به شمال هم كارآیی دارد.

▪ اتاق‌های رو به جنوب:

نور و گرمای خورشید در تمام مدت روز در این اتاق‌ها وجود دارد؛ البته ممكن است طی روز و در فصل‌های مختلف، كیفیت و میزان آن اندكی تغییر كند. بهتر است آشپزخانه، اتاق نشیمن و هر جایی كه معمولا مدت زمان زیادی را طی روز در آنجا می‌گذرانید، رو به جنوب باشد.

▪ اتاق‌های رو به غرب:

در گرم‌ترین ساعات روز، نور خورشید به این اتاق‌ها می‌تابد و زمانی كه نور شدید است، چشم را آزار می‌دهد. بعدازظهرها در این اتاق‌ها سایه می‌افتد و نور خورشید، ملایم‌تر می‌شود.

▪ نور اتاق خواب بزرگسالان

نور خوب در اتاق خواب، به شما این امكان را می‌دهد كــه بعد از یــك روز سخــت كاری، خوابـــی راحــت داشته باشید. البته این را فراموش نكنید كه منظورمان این نیست كه اتاق خواب باید تاریك باشد تا خوب بخوابید، چون در این صورت، صبح روز بعد برای پوشیدن لباس مشكل پیدا می‌كنید و ممكن است با جوراب‌های لنگه به لنگه سر كار بروید!

بهترین نور برای اتاق خواب، نور كنار تختخواب است كه برای مطالعه و حتی دیدن تلویزیون خوب است و حتی اگر هم‌اتاقی شما بخواهد بخوابد، چشمانش را آزار نمی‌دهد. می‌توانید برای نور كنار تختخواب‌تان از آباژورهای كنار تختی استفاده كنید یا نوری را در قسمت بالایی تخت خود تعبیه كنید یا روشنایی‌های دیواركوب در اتاق خود نصب كنید.