یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
چند توصیه برای آدامس جویدن
ضمن اینکه به واسطه افزایش ترشح بزاق، موجب شست و شوی دهان شده و به همین دلیل نقش موثری در کاهش پوسیدگی دندانها دارد. البته جویدن آدامس، بعد از صرف وعدههای غذایی، به هضم بهتر آن کمک میکند.
● چه کسانی میتوانند آدامس بجوند
خشکی دهان یکی از عوارض جانبی مصرف بسیاری از داروها: مانند داروهای ضدفشار خون یا درمانهای پزشکی مانند: رادیوتراپی است. خشکی دهان در این افراد زمینه را برای پوسیدگیهای گسترده در دندانها فراهم میکند اما جویدن آدامس میتواند موجب تحریک ترشح بزاق و کاهش خطر پوسیدگی دندان در این افراد شود.
آدامس بدون قند (Suger free) با افزایش ترشح بزاق موجب شست و شوی دهان میشود به همین دلیل نقش موثری در کاهش پوشیدگی دندانها دارد.
● چه کسانی نمیتوانند آدامس بجوند
▪ جویدن آدامس معده را تحریک و آماده پذیرش غذا میکند، پس اگر کسی در حال اجرای رژیم لاغری است، باید بداند که جویدن آدامس باعث احساس گرسنگی و میل به خوردن غذا میشود. از همین رو باید از جویدن آدامس پرهیز کند.
▪ افرادی که دچار مشکل مفصل فک دهان هستند و حین جویدن، مفصل آنها دچار درد یا صدا میشود باید تا حدامکان از جویدن آدامس پرهیز کنند.
▪ کسانی که دچار دندان قروچه و سایش دندانها هستند و نیز کسانی که صبحها، بعد از بیدار شدن از خواب، در فک خود احساس درد میکنند نباید آدامس بجوند.
▪ برای انتخاب آدامسی که میجوید ۳ نکته را باید مدنظر قرار دهید: جنس آدامس، اندازه آدامس و نوع قند آدامس.
الف) آدامسها را از نظر جنس و قوام میتوان به دو دسته تقسیم کرد:
۱) آدامس بادکنکی:
که قوام سخت و محکمی دارند و حین فشرده شدن میان دندانها، همیشه یک لایه از آنها میان دندانها باقی میماند. جویدن این آدامسها برای مفصل فکی مناسب نیست و آن را دچار آزردگی و درد میکند.
توجه: آدامسی که میجوید باید نرم، کمحجم و بدون قند باشد تا ضرر کمتری برای فک، دهان و دندانهای شما داشته باشد.
۲) آدامسهای غیربادکنکی:
که قوام نرمی دارند و حین جویدن، به راحتی از میان دندانها فرار کرده و حجمی از آن روی سطح جونده دندانها باقی نمیماند.
ب) اندازه آدامس:
آدامس هرچه بزرگتر و حجیمتر باشد فکها برای جویدن آن بیشتر از هم باز میشوند و نیروی بیشتری برای نفوذ دندانها بر آدامس و به هم رسیدن آنها صرف میشود. از همین رو حجم آدامس نباید خیلی زیاد باشد.
ج) نوع قند آدامس:
از آنجا که مواد قندی باعث پوسیدگی دندانها میشوند، دندانپزشکان مصرف آدامسهای بدون قند را به شما توصیه میکنند. این نوع آدامسها در اصل بدون قند نیستند، بلکه نوع قند به کار رفته در آنها در دهان غیرقابل متابولیسم است و از این رو نقشی در پوسیدگی دندانها ندارند.
حالا با وجود تمام نکاتی که اشاره شد، تکلیف کودکانمان چیست؟ آیا باید آنها را همچنان از جویدن آدامس منع کرد یا خیر؟
مهمترین دغدغه خاطری که شما به عنوان پدر و مادر، در مورد موادغذاییای که فرزندتان مصرف میکند، باید داشته باشید، وجود یا عدم وجود خاصیت پوسیدگیزایی در آنهاست. با این تفسیر، جویدن آدامس اگرچه هیچ فایدهای برای سلامت دندان کودکتان نداشته باشد، هیچگونه ضرری هم نخواهد داشت. حتی جویدن آن در مقایسه با مصرف مواد شیرین و پوسیدگیزایی مانند شکلات و آبنبات بسیار بهتر است.
اگرچه برای آدامس و شکلات، جایگزینهای مفیدتر و مناسبتری مانند دانههای روغنی و خشکبار وجود دارد که نه تنها باعث پوسیدگی دندانها نمیشوند، بلکه انرژیزا نیز هستند.
فاطمه ستوده
کارشناس دارویی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست