یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

چند توصیه برای آدامس جویدن


چند توصیه برای آدامس جویدن

آدامس جویدن یک روش مناسب برای رفع بوی بد دهان است

ضمن اینکه به واسطه افزایش ترشح بزاق، موجب شست و شوی دهان شده و به همین دلیل نقش موثری در کاهش پوسیدگی دندان‌ها دارد. البته جویدن آدامس، بعد از صرف وعده‌های غذایی، به هضم بهتر آن کمک می‌کند.

● چه کسانی می‌توانند آدامس بجوند

خشکی دهان یکی از عوارض جانبی مصرف بسیاری از داروها: مانند داروهای ضدفشار خون یا ‌ درمان‌های پزشکی مانند: رادیوتراپی است. خشکی دهان در این افراد زمینه را برای پوسیدگی‌های گسترده در دندان‌ها فراهم می‌کند اما جویدن آدامس می‌تواند موجب تحریک ترشح بزاق و کاهش خطر پوسیدگی دندان در این افراد شود.

آدامس بدون قند‌ (Suger free) با افزایش ترشح بزاق موجب شست و شوی دهان می‌شود به همین دلیل نقش موثری در کاهش پوشیدگی دندان‌ها دارد.

● چه کسانی نمی‌توانند آدامس بجوند

▪ جویدن آدامس معده را تحریک و آماده پذیرش غذا می‌کند، پس اگر کسی در حال اجرای رژیم لاغری است، باید بداند که جویدن آدامس باعث احساس گرسنگی و میل به خوردن غذا می‌شود. از همین رو باید از جویدن آدامس پرهیز کند.

▪ افرادی که دچار مشکل مفصل فک دهان هستند و حین جویدن، مفصل آنها دچار درد یا صدا می‌شود باید تا حدامکان از ‌جویدن آدامس پرهیز کنند.

▪ کسانی که دچار دندان قروچه و سایش دندان‌ها هستند و نیز کسانی که صبح‌ها، بعد از بیدار شدن از خواب، در فک خود احساس درد می‌کنند نباید آدامس بجوند.

▪ برای انتخاب آدامسی که می‌جوید ۳ نکته را باید مدنظر قرار دهید: جنس آدامس، اندازه آدامس و نوع قند آدامس.

الف) آدامس‌ها را از نظر جنس و قوام می‌توان به دو دسته تقسیم کرد:

۱) آدامس بادکنکی:

که قوام سخت و محکمی دارند و حین فشرده شدن میان دندان‌ها، همیشه یک لایه از آنها میان دندان‌ها باقی می‌ماند. جویدن این آدامس‌ها برای مفصل فکی مناسب نیست و آن را دچار آزردگی و درد می‌کند.

توجه: آدامسی که می‌جوید باید نرم، کم‌حجم و بدون قند باشد تا ضرر کمتری برای فک، دهان و دندان‌های شما داشته باشد.

۲) آدامس‌های غیربادکنکی:

که قوام نرمی دارند و حین جویدن، به راحتی از میان دندان‌ها فرار کرده و حجمی از آن روی سطح جونده دندان‌ها باقی نمی‌ماند.

ب) اندازه آدامس:

آدامس هرچه بزرگ‌تر و حجیم‌تر باشد فک‌ها برای جویدن آن بیشتر از هم باز می‌شوند و نیروی بیشتری برای نفوذ دندان‌ها بر آدامس و به هم رسیدن آنها صرف می‌شود. از همین رو حجم آدامس نباید خیلی زیاد باشد.

ج) نوع قند آدامس:

از آنجا که مواد قندی باعث پوسیدگی دندان‌ها می‌شوند، دندان‌پزشکان مصرف آدامس‌های بدون قند را به شما توصیه می‌کنند. این نوع آدامس‌ها در اصل بدون قند نیستند، بلکه نوع قند به کار رفته در آنها در دهان غیرقابل متابولیسم است و از این رو نقشی در پوسیدگی دندان‌ها ندارند.

حالا با وجود تمام نکاتی که اشاره شد، تکلیف کودکانمان چیست؟ آیا باید آنها را همچنان از جویدن آدامس منع کرد یا خیر؟

مهم‌ترین دغدغه خاطری که شما به عنوان پدر و مادر، در مورد موادغذایی‌ای که فرزندتان مصرف می‌کند، باید داشته باشید، وجود یا عدم وجود خاصیت پوسیدگی‌زایی در آنهاست. با این تفسیر، جویدن آدامس اگرچه هیچ فایده‌ای برای سلامت دندان کودکتان نداشته باشد، هیچگونه ضرری هم نخواهد داشت. حتی جویدن آن در مقایسه با مصرف مواد شیرین و پوسیدگی‌زایی مانند شکلات و آب‌نبات بسیار بهتر است.

اگرچه برای آدامس و شکلات، جایگزین‌های مفیدتر و مناسب‌تری مانند دانه‌های روغنی و خشکبار وجود دارد که نه تنها باعث پوسیدگی دندان‌ها نمی‌شوند، بلکه انرژی‌زا نیز هستند.

فاطمه ستوده

کارشناس دارویی