یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

تاثیر آلودگی هوا بر گوش، حلق و بینی


تاثیر آلودگی هوا بر گوش، حلق و بینی

سینوزیت اصطلاحا به عفونت فضای سینوس‌ها که در اطراف بینی قرار گرفته‌اند، اطلاق می‌شود.
پوشش داخل سینوس از مخاط تنفسی است وبه طور مرتب ترشحات داخل سینوس‌ها با حرکات مژک‌ها …

سینوزیت اصطلاحا به عفونت فضای سینوس‌ها که در اطراف بینی قرار گرفته‌اند، اطلاق می‌شود.

پوشش داخل سینوس از مخاط تنفسی است وبه طور مرتب ترشحات داخل سینوس‌ها با حرکات مژک‌ها به سمت بینی هدایت می‌شود، بنابراین هر گونه انسداد در مسیر تخلیه ترشحات باعث تجمع آن و در نهایت باعث عفونت می‌شود.

انسداد مجرای تخلیه‌ای سینوس‌ها در اثر هر عاملی نظیر تورم مخاطی در اثر عفونت یا آلرژی داخل سینوس‌ها می‌تواند صورت گیرد. وقتی انسداد در مسیر مجرای تخلیه‌ای سینوس‌ها اتفاق افتد علاوه بر تجمع ترشحات، تهویه داخل سینوس نیز دچار مشکل و مژک‌ها فلج شده و این خود باعث سیکل معیوب شده و عفونت و هیپوکسی سینوس را بدتر می‌کند. بنابراین استعمال دخانیات برای یک بار حداقل به مدت ۷۲ ساعت باعث فلج حرکات مژکی می‌شود.

آلودگی هوا و محیط و ذرات ریز معلق نیز در این پروسه تشدید التهاب مخاط بینی و سینوس‌ها نقش دارند و باعث مزمن شدن عفونت سینوس‌ها و بینی می‌شوند.

التهاب مخاطی بینی و سینوس‌ها در فیزیولوژی بینی اختلال ایجاد کرده و از گرم کردن هوا، رطوبت‌دهی مناسب هوا، گرفتن ذرات خارجی و مطبوع ساختن هوای تنفسی برای سیستم تنفسی تحتانی یعنی ریه‌ها ایجاد اختلال می‌کند.

سینوزیت و اوتیت یکی از بیماری‌های شایع در رشته گوش و حلق و بینی است که سینوزیت مزمن ۷ الی ۱۴ درصد کل جمعیت را درگیر می‌کند. سینوزیت ترمن علل گوناگون دارد که شایع‌ترین آن حالت آلرژیک و باکتری‌هاست و معمولا سینوزیت مزمن دوطرفه است که گاه یک طرفه ایجاد می‌شود.

در بروز عفونت‌های سینوزیت‌های اوتیت (عفونت گوش میانی) آلودگی هوا به تنهایی سبب بروز عفونت نمی‌شود، اما در تشدید احتمال بروز آن توام با سایر عوامل تحریک‌کننده نقش دارد.

گزارش‌هایی مبنی بر این که در شرایط آلودگی هوا بویژه کودکان و خردسالانی که در مناطق شهری زندگی می‌کنند، بیشتر در معرض ابتلا به عفونت‌ها هستند، وجود دارد و نشان می‌دهد کودکانی که هوای سالم و تمیزتر استنشاق می‌کنند، کمتر در خطر ابتلا به این عفونت‌ها هستند.

عفونت‌های گوش میانی در کودکان و خصوصا در زیر ۲ سال شایع است و اغلب علل ویروسی و باکتریایی دارد و معمولا به دنبال سرماخوردگی ایجاد می‌شود و آلودگی هوا در تشدید آن نقش دارد. همچنین تماس با دود سیگار در محیط زندگی یکی از فاکتور‌های موثر در تشدید عفونت گوش میانی در کودکان است.

دکتر منوچهر فاضل

متخصص گوش و حلق و بینی