چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
آشتی ای ام دی و اینتل با سیستم های عامل ساخت گوگل
شرکت AMD به توسعه دامنه دستاوردهای خود در بازار رایانههای دسکتاپ ادامه میدهد و فکر تصاحب سهم بیشتری از بازار مصرف تا پایان سال را در سر میپروراند. قرار است بخشی از این سود از نسل آینده کنسولهای بازی مثل پلی استیشن ۴ سونی یا ایکس باکس وان مایکروسافت تامین شود و بقیه نیز از راه نفوذ پردازندههای دسکتاپ و سرور حاصل آید.
معلوم نیست چه موقع سیستمهای عامل کروم و اندروید با تراشههای شرکت AMD قابل انطباق شده و در دسترس کاربران قرار میگیرد. با این حال، ای. ام. دی بتازگی از پردازندههای گرافیکی ولتاژ پایین خود موسوم به تماش (Temash) پردهبرداری کرده است که طراحی حرارتی قدرت (TDP) ۹/۳ واتی آنها برای گجتهای کممصرف مناسب است. پشتیبانی از سیستمهای عامل جدید، حرکتی هوشمندانه از سوی AMD است، اما باید گفت این شرکت کمی دیر بهفکر این کار افتاده است. اینتل، رقیب AMD مدتی است قیمت قطعات تولیدی خود را کاهش داده و از سوی دیگر قیمت کروم بوکها و تبلتهای اندرویدی نیز مرتبا پایین و پایینتر میآید. کروم بوکهای فعلی هر دو نوع پردازندههای آرم (ARM) و اینتل را در سینه دارند. رایانههای لوحهای بر اساس پردازندههای آرم ارزان است و تنوع زیادی دارد. اینتل مخصوصا با پردازندههای اتم بی تریل (Atom Bay Trail) خود گجتهای این سطح قیمت را هدف گرفته است.
● پردازندههای موبایل
مجموعه ترکیبی پردازندههای شرکت AMD ـ که واحد پردازشگر گرافیکی در آنها تعبیه شده است ـ یکی از گزینههای انتخاب خوب شرکتهای تولیدکننده گجتهاست. از سوی دیگر اینتل با پرده برداری ازسیلورمانت (Silvermont) نسل بعدی سری پردازندههای اتم، اولین عضو از خانواده پردازندههای نوسازی شده برای سال جدید را معرفی
کرده است.
حالا وقت آن رسیده است که تمام افکار و تصوراتی را که در مورد پردازندههای اتم اینتل داشتید عوض کنید. معماری سیلور مانت با آنچه در نسل اول و دوم پردازندههای اتم خاص نت بوکها دیدید، کاملا متفاوت است. طراحی تازه پردازندههای جدید اتم از فناوری ۲۲ نانومتری، سهبعدی دروازه سهگانه سیستم روی تراشه (۲۲nm ۳D Tri-Gate SoC) اینتل بهره میبرد.
این شرکت مدعی است افزایش کارایی و کارآمدی در برابر مصرف انرژی این پردازنده، فوقالعاده چشمگیر است. بنا به ادعای اینتل، سیلور مانت تا سه برابر کارایی نسل فعلی پردازندههای اتم را ارائه میکند. در نتیجه این بهینهسازیها، اینتل پیشبینی میکند سیلورمانت بتواند به صورت گسترده در برنامههای نرمافزاری کاربردی یا برنامکهای (Apps) مخصوص تلفنهای همراه هوشمند، تبلتها، میکرو سرورها (microserver)، زیرساخت شبکهها، فضای ذخیره داده، لپ تاپهای سطح مبتدی، تبادل اطلاعات بین وسایل نقلیه و... به کار برده شود. سیلورمانت یک سر و گردن از پردازندههای پیشین اتم بالاتر بوده و در کل پیریزی محکمی برای فناوریهای جدیدی است که در آینده پهنه گستردهای از محصولات و بخشهای گوناگونی از بازار را تحت سلطه خود در خواهد آورد. انواع نمونههای پردازندههای موبایل AMD عبارت است از:
۱ـ تماش
تماش راهحل AMD برای تبلتهای لمسی، نوت بوکها، نوتبوک ـ تبلتهای ترکیبی (hybrid) کمتر از ۱۳ اینچی است. واحدهای شتاب یافته گرافیکی تماش که بخشی از پلتفرم Elite mobility است، بهترین گرافیک سیستم روی تراشه جهان را ارائه میکند. این تراشهها در مقایسه با پلتفرم قبلی، دارای کارایی بیشتر با نصف مصرف برق آنهاست. از مزایای آنها در مقایسه با پردازندههای کلاور تریل (CloverTrail) میتوان شتاب دادن به برنامکها از طریق رایانش گرافیکی GPU، پشتیبانی از دایرکت ایکس ۱۱، پشتیبانی از اتصال ساتای پر سرعت، پشتیبانی از دو درگاه اتصال USB ۳.۰ و مورد پشتیبان قرار دادن هشت گیگابایت حافظه رم در رایانههای لوحهای و لپتاپهای ترکیبی را برشمرد.
۲ـ کبینی(Kabini)
حرکت به سوی پلتفرم واحدهای شتاب یافته گرافیکی سطح متوسط، ما کبینی را داریم. AMD با حرکتی جهشی کبینی را به عنوان اولین پردازنده سیستم روی تراشه چهارهستهای x۸۶ برای سیستمهای سطح مبتدی و متوسط با بهترین گرافیک موجود در سطح کنسولهای بازی مستقل ارائه کرده است.
ارائه اولین نمونه پردازندههای سیستم روی تراشه ۲۲ نانومتری اینتل که شامل بی تریل و آوتون (Avoton) بازتابهای مثبتی را در میان کاربران در پی داشته است. اینتل قصد دارد در برنامهریزیهای سالانه خود توسعه نسل بعدی این نوع ریز معماری پردازندههای فوقالعاده کممصرف را سرعت ببخشد.
این اولین بار است که اینتل به استفاده از فناوری دروازه سهگانه سهبعدی در تولید سیستم روی تراشهها دست زده است. برخی نکات برجسته در مورد سیلور مانت عبارت است از موتور اجرای غیرمعمول برای بهبود بخشیدن به کارایی تکنخی (single-threaded)، یک سیستم معماری بافت و چند هستهای (multi-core) با قابلیت مقیاسپذیری تا هشت هسته، دستورات جدید IA و فناوریهایی که بر اساس پشتیبانی موجود برای ۶۴ بیت پایهریزی شدهاند و مدیریت افزوده قابلیتهای قدرت (انرژی) که شامل فناوری شکوفای هوشمند و کممصرف حالتهای C نیز هست. شرکت اینتل از چند نوع پردازندههای سیستم روی تراشه سیلورمانت پردهبرداری کرده که شامل این موارد است:
ـ بی تریــل: پـردازنده چهـار هستـهای
(quad-core)
ـ مری فیلد (Merrifield): پردازنده مخصوص تلفنهای همراه هوشمند
ـ آوتون: تراشه میکرو سرور
ـ رینج لی (Rangeley): مورد مصرف در مسیریابها (router) و لوازم مربوط به شبکه.
ـ رقابت در عرصه میکرو سرورها
شرکت AMD نیز این روزها در زمینه میکروسرورها با اینتل رقابت میکند و یک خانواده از پردازندههای بهینهسازی شده و کممصرف مخصوص سرور را با هدف کوچککردن معماری سرورها ارائه کرده است. AMD که طراح تراشههای سانی ویل (Sunnyvale) نیز هست، بتازگی در مورد سری جدید ایکس پردازندههای آپترون (Opteron X) که با نام کیوتو (kyoto) شناخته میشوند، ادعاهای جالبی را مطرح کرده است.
اولین نمونه از آنها که خیلی قدرتمند و سخت جان بوده و کارآمدترین پردازنده کوچک core x۸۶ بوده که تاکنون ساخته شده است. در ادعای دیگری AMD پردازنده اتم S۱۲۶۰ اینتل را به چالش کشیده است. این شرکت میگوید پردازندههای X۱۱۵۰ و X۲۱۵۰ جدیدش در آزمایشهای مقایسهای (بنچمارک) در موارد کلیدی از پردازنده سانتا کلارای اینتل پیشی گرفتهاند.
این موارد شامل کارایی تک نخی و خروجی از طریق هستههای پردازشی بیشتر، حافظه نهان سطح دوم بیشتر، یک معماری خط لوله پیشرفتهتر، اعتلاف و یکپارچگی بیشتر و پشتیبانی از ۳۲ گیگابایت حافظه رم از نوع DRAM یعنی چهار برابر بیشتر از پشتیبانی حافظه رم اتم است.
● جمعبندی
با عنایت به پایین آمدن قیمتها و پیشرفت فناوری موبایل، تلفنهای همراه هوشمند محبوبتر از همیشه هستند. با اینحال این موضوع موجب شتابزدگی AMD برای ورود به میدان رقابت با پردازندههای سیستم روی تراشه انویدیا و Qualcomm براساس آرم، خود SoC آرم و اینتل نشده است. این روزها AMD بیشتر از همه روی نقاط قوت خود یعنی ریزپردازندهها، طراحی و قابلیت گرافیکی و از همه مهمتر روی سیستمهای بازی و حتی بازار سنتی رایانههای دسکتاپ (PC) تمرکز دارد. از سوی دیگر، امسال برنده نهایی ساخت سختافزارهای درونی نسل جدید سه کنسول بازی اصلی بازار (پلی استیشن ۴ سونی، ایکسباکس وان مایکروسافت و نینتندو وی یو نیز شرکت AMD است.
جواد ودودزاده
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست