چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

آماده سازیِ فارم های گوشتی برای فصل گرما


همانطوركه می دانید جوجه های گوشتی برای كسب بهترین بازده باید در مناسب ترین دامنهء دمایی پرورش داده شوند در گذشته برای بدست آوردن جوجه های خوب گوشتی غذای زیادی مصرف می شد حال آنكه امروزه ارتقاء كیفیت ژنتیكِ مرغ های مادر به طور محسوسی میزان مصرف غذارا كاهش داده است , همچنین جوجه های گوشتی با سرعت بیشتری رشد می كنند , و گوشتِ موردِ نیازِ بیشتری تولید می كنند در مقامِ قیاس با اجداد پیشینِ كم بازده جوجه های امروزی دمای زیاد سالن تاثیر نامطلوب بیشتری بر عملكرد و بازدهِ اقتصادی این جوجه ها دارد

همانطوركه می‌دانید جوجه‌های گوشتی برای كسب بهترین بازده باید در مناسب‌ترین دامنهء دمایی پرورش داده شوند. در گذشته برای بدست آوردن جوجه‌های خوب گوشتی غذای زیادی مصرف می‌شد حال آنكه امروزه ارتقاء كیفیت ژنتیكِ مرغ‌های مادر به‌طور محسوسی میزان مصرف غذارا كاهش داده است ‌، همچنین جوجه‌های گوشتی با سرعت بیشتری رشد می‌كنند ، و گوشتِ موردِ نیازِ بیشتری تولید می كنند. در مقامِ قیاس با اجداد پیشینِ كم‌ بازده جوجه‌های امروزی دمای زیاد سالن تاثیر نامطلوب بیشتری بر عملكرد و بازدهِ اقتصادی این جوجه‌ها دارد. در شرایطی كه هوای بیرون سالن گرم است، فضای داخلی سالن باید به گونه‌ای باشد كه مرغ‌ها به سادگی بتوانند گرمای اضافی بدن خود را دفع كنند، و دمای بدنشان را به حد ایده ال برسانند. برایِ نیل بدین مقصود باید رطوبت فضای داخلی سالن را در حد توصیه شده نگه‌داشت ، همچنین ، برای افزایش دفع گرما باید سرعت جریانِ باد سالن را افزود( این شیوه wind_chill cooling یا خنك شدن به كمك باد نام دارد). برای بدست آوردن نتایج بهتر استفاده از شیوهء تهویهء طولیِ هوای سالن توصیه می‌شود. در صورت استفاده از روش تهویهء طولی میزان دفع گرما به طور محسوسی افزایش می‌یابد ، بدین ترتیب حتی اگر دمای سالن بیش از میزان ‘ دمای مطلقِ دماسنج ‘ كه توصیه شده است باشد ، باز مرغ‌ها سالن را نسبتا خنك‌ احساس می‌كنند. هنگام استفاده از روش تهویهء طولی ، متغیر دیگری نیز برای ارزیابی كیفیت دمای محیط در دسترسمان قرار می‌گیرد. از آنجا كه دمای مطلق دماسنج قادرنیست به مدت طولانی گزارش صحیحی از وضعیت دمای بدن مر‌غ‌ها بدهد لذا برای اطمینان از روند دقیق كارمان بهتر است از مجموعهء دو متغیرِ “ دمای مطلق دماسنج و سرعت باد در حال جریان در سالن “ استفاده كنیم.روش‌های مختلفی برای ارزیابی شیوه‌های متفاوت دفع موثر گرما وجود دارد.اما باید دانست هرچند كه این روش‌ها حاصل تحقیقاتِ دانشگاهی و تجربیاتِ فارمی هستند ، اما ممكن است تنها در حد تئوری بتوان از آن ‌ها بهره برد، زیرا در عمل متغیرهای بسیاری نظیرِ سن، جنس، شرایط جسمانی و یكپارچگی گله وجود دارند، كه باید مد نظر قرار گیرند.بهترین شیوهء ارزیابی دما تحت نظر گرفتن خود مرغ‌ها در غالب رفتارهایی مثل میزان تحرك ، خوردن و آشامیدن است ( برای درك بهتر این موضوع به ۱۰ نكتهء اشاره در پایان مقاله توجه كنید). امروزه بیشترِ سالن‌های مرغداری مدرن كه در مناطق گرمسیر قرار دارند برای خنك نگه‌داشتن طیور خود علاوه بر امكانات ذكر شده ، از خنك كننده‌های تبخیر هوا نیز استفاده می‌كنند. افزودن دستگاه‌های مه‌پاش به سالن یا استفاده از سیستم تبخیر آب (بااستفاده از پد یا پوشال-م ) در جریان هوای سالن باعث می‌شود دمای مطلق دماسنج پایین تر قرار گیرد ، جریان هوای سالن خنك‌تر شود و در نهایت مرغ‌كمتر احساس گرما كند. با استفاده از این روش و تحت شرایط مناسبی چون طراحی مناسب سالن ، تجهیزات كار‌آمد، و به‌كارگیری سالن‌های طولی كه با سیستم تبخیر آب خنك می‌شوند ، حتی مرغ‌های پرُ كرك و پر نیز عملكرد بسیار خوبی خواهند داشت گویی دمای سالن ۷۰s F (۲۰s C ) است در حالی كه دمای بیرون سالن به حدودِ ۱۰۰ F(۳۸ C) می‌رسد. امروزه صنعت مرغداری برای دستیابی به دمای ایده ال سالن با صرف میزان معقولی امكانات و تجهیزات ، به استفادهء هرچه‌ بیشتر از سیستمِ چرخه‌ا ی پدهای خنك‌كننده روی آورده است. اسپری كردن آب به‌روی پدها و همچنین استفادهء همزمان از سیستم‌های مه‌پاش در صورت اعمال طراحی ، مدیریت و نظارتٍِ صحیح نتایج بسیار موثر و خوبی در پی خواهد داشت. روشن است كه بازده فارم در هوای گرم با شرایط و عملكرد سالن و تجهیزات آن بستگی قریبی دارد لذا نظارت دقیق بر تجهیزات جهتِ تحقق توصیه‌های كارشناسان و آماده نمودنِ سالن و تجهیزات برای فصل گرما از اهمیت خاصی برخوردار است. در انتهای مقاله ۱۰ نكتهء مهم در باب مدیریت و موفقیت در تهویهء هوای گرم ذكر شده است ، مطالعهء این نكات برای اتخاذ سیاست و مدیریتِ صحیحِ سالن در فصل تابستان خالی از فایده نیست.

۱) رسیدگی به فن‌ها و تسمه‌های آن‌ها پیش از فرا رسیدن فصل گرما

فن‌ها مثلِ پمپ‌های تخلیهء گرما عمل می‌كنند، از این رو اگر با حداكثر ظرفیت كار نكنند ، توانایی آن‌ها در تغییرِ شرایط نامساعدِ محیط تقلیل می‌یابد.تیغه‌ها و پوشش توری فن‌ها را تمیز كنید و از سفت بودن تسمه‌ها اطمینان حاصل كنید. تسمه‌ء گشاد موجب می‌شود تیغه‌ها با حداكثر دور (rpm ) نچرخند ، همچنین قرقره (فولی-م) نیز به سرعت فرسوده می‌گردد. تحقیقات‌ِ مكرراً نشان داده‌اند پوشش‌های توری كثیف میزان جریان هوا را تا ۳۰% كاهش می‌دهند. تسمه‌ها را باید به طور معمول هر ساله تعویض كرد.تسمهء كهنه‌ای كه به دور فولی موتور هرز می‌چرخد را باید حتما جایگزین نمود .تسمه‌های كهنه به كنار فولی رانده می‌شوند، یا نازك‌تر شده و روی فولی پایینتر می‌ایستند، كه با حادث شدن ‌آن از میزان دورِ فن كاسته می‌شود ، درست مثل اینكه از فولی كوچكتری استفاده كرده باشیم. باید آگاه باشید كه با سفت كردنِ تسمه مشكل حل نمی‌شود. طی تحقیقا‌تی كه در ایالاتِ جرجیا ، كارولینای ِ شمالی ، و آلاباما به عمل آمد معلوم شد در بسیاری از فارم‌ها تسمه‌های كهنه‌ را سفت‌تر می‌بندند اما به‌خاطرِ فرسوده بودنِ تسمه و فولی دور چرخشِ فن نقصان آشكاری داشت. لذ ا باید تسمه و فولی‌های كهنه را حتما تعویض كنید. تنها شیوهء آزمودن میزان چرخش صحیحِ فن بررسی نتایج كارِ آن با استفاده از تاكومتر (وسیلهء اندازه‌گیری جرخش-م) است. ، نوع جدیدتری از تسمه‌هاست كه عملكردِ بهتری دارد و علاوه بر آن مراقبت كمتری نیز طلب می‌كند. پس از ۱۰۰ ساعت كارِ مداوم تنها لازم است یكی از دانه‌های زنجیر را از آن جدا ساخت و هیچ‌گونه تنظیمی یا جایگزینی زنجیر مورد نیاز نیست. فن‌هایی كه در آن‌ها از تسمه‌زنجیر استفاده می‌شود احتیاجی به مكانیزم تنظیم سفتیِ تسمه ندارند.

۲) رسیدگی به سیستم‌های خنك‌كنندهء تبخیری

استفاده از جریان مناسبِ باد در سیستم‌های خنك‌كنندهء جریانِ‌هوا در سالن‌های طویل بسیار مهم می‌باشد، اما باید دانست در مناطق بسیار گرم سرعت جریانِ هوا به تنها‌یی كاری از پیش نمی‌برد. در صورتی كه دمای اضافی بدن مرغ‌ها به حد كافی دفع نشود، باید به فكر استفاده از روش مطمئنی برای حصول نتیجهء مطلوب بود. استفاده از خنك‌كننده‌ه‌های تبخیری در سالن، به منظورِ افزایشِ سطح مرطوب در مقابل جریانِ باد است ، تا بدین وسیله فرایندِ خنك‌كردن بهتر صورت پذیرد. با تبخیرِ آب و تبدیل آن به بخار دمای هوا كاهش می‌یابد. در سیستم‌های چرخهای( كه آب به صورت چرخه ای از روی پدها می‌گذرد –م) استقرار كاملا عمودیِ پدها ـ پنجره‌های پوشال‌دارـ و توزیع ِ صحیحِ سوراخ‌های آب جهت رسیدن ‌‌آب به همهء نقاطِ پد اهمیت ویژه‌إی دارد. برای حصولِ بهترین نتیجه باید پد‌ها به‌طور كامل خیس بشوند همچنین شیارهای روی پد نیز باید كاملا باز باشند تا عبورِ هوا تسهیل گردد. برای اطمینان از نتیجهء كا ر باید تا حد ممكن این شیارها را چك كنید و شیارهایِ مسدود را باز نمایید. یكی از بهترین شیوه‌ها برای این كار استفاده از آب در حجمِ زیاد بافشارِ معمولی است ، چه استفاده از آب با فشارِ زیاد ممكن است باعثِ خرابی یا گسستگیِ پد شود. محصولات بسیاری به بازار عرضه شده كه می‌توانند كارِ شما را در نرم كردنِ آلودگی‌های درونِ پدها تسهیل كنند. اغلب می‌توان این تركیبات را با استفاده از یك سمپاش باغبانی بروی پدها پاشید و سپس آن‌ها را رها كرد تا به قدر كافی خیس یخورند. در نهایت می‌توان این آلودگی‌ها را كه نرم شده‌اند را با جریان آب به سادگی جارو كرد. هرگز از موادِ پاك‌كننده و نرم‌كننده‌أی كه حاوی كلر هستند استفاده نكنید.دقت كنید این مواد حتما ویژهء كار شما ساخته شده باشند. در صورتی كه در سالن از سیستمِ افشانهء آب و پد استفاده می‌كنید مراقب باشید تا در صورتِ خرابی یا گرفتگیِ سر افشانهِ‌ها ، آن‌ها راتعویض یا تمیز كنید. وجود نقاط خشك بر روی پد ورودِ هوای گرم را در پی دارد كه فرایندِ خنك كردن را دچارِ نقصان می‌سازد.همچنین اگر شما از سیستمِ مه‌پاش استفاده می‌كنید نیز باید همواره مراقبِ صحتِ كارِ افشانه‌ها و گرفتگی ِ آن‌ها باشید. میزانِ فشارِ مناسب و مقدارِ صحیحِ پوششِ مه را تا حدِ امكان تحتِ‌ نظر داشته باشید. اگر سیستمِ خنك‌كنندهء تبخیری شما مجهز به فیلتر است، رسیدگی ، تمیز كردن و جایگزینیِ مداومِ تركیباتِ موجود در آن‌ها ضروری است زیرا حتی اگر بخشی از فیلتر مسدود باشد ظرفیت خنك‌كنند‌گی سیستم دچار ضعف می‌شود.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.