دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

جای گزش را دستکاری نکنید


جای گزش را دستکاری نکنید

معمولا جای گزش شکل‌های مختلفی دارد و در افراد مختلف متفاوت است...
گاهی یک نوع حشره افراد یک خانواده را می‌گزد اما جای گزش در هر کدام از آنها تفاوت دارد. مثلا ممکن است بچه خانواده …

معمولا جای گزش شکل‌های مختلفی دارد و در افراد مختلف متفاوت است...

گاهی یک نوع حشره افراد یک خانواده را می‌گزد اما جای گزش در هر کدام از آنها تفاوت دارد. مثلا ممکن است بچه خانواده در محل گزش دچار تاول شود، برخی افراد دچار قرمزی در محل گزش شوند و برخی هم فقط خودشان را بخارانند.

نکته مهم این است که نباید جای گزش را دستکاری کرد، به‌خصوص اگر به شکل تاول بود. در فصل تابستان که هوا گرم و محیط برای رشد قارچ‌ها و میکروب‌ها مناسب است، گاهی جای گزش به‌طور ثانویه دچار عفونت و زرد زخم می?شود. شروع زرد زخم در کودکان معمولا با گزش است. بچه‌ها با دستکاری محل گزش میکروب‌ها را به زیر محل گزش انتقال می‌دهند و عفونت زردرنگ با پوسته‌های عسلی زردرنگ در اطراف آن ایجاد می‌شود. توصیه می‌شود پس از گزش، از ضدخارش استفاده کنید و محل گزش را به‌طور مرتب با آب و صابون یا شامپو بچه بشویید. این تصور که نباید به محل گزش آب زد، علمی نیست. شستشوی محل گزش از ایجاد عفونت پیشگیری می‌کند. اگر کودک دچار گزیدگی شد، باید ناخن او را کوتاه کنید و محل گزش را تمیز نگه دارید و در محل گزش از پمادهای ضدخارش مانند کالامین استفاده کنید.

کورتون موجود در ترکیب این پمادها خاصیت ضدالتهاب دارد. برخی مواقع واکنش به گزش شدید است و ممکن است فرد دچار شوک شود. در بعضی افراد حتی گزش‌های معمولی هم گاهی به اسپاسم حنجره منتهی می‌شوند. این واکنش‌ها قابل پیش‌بینی نیستند اما اگر فردی سابقه چنین حالت‌هایی را دارد و پس از گزش دچار واکنش‌های شدید شده است، باید وسایل پیشگیرانه مانند پشه‌بند و وسایل احیا همراه داشته باشد. مکانیسم اثر اسپری‌های دافع حشرات طوری است که بوی خاصی ساطع می‌کنند که انسان آن را استشمام نمی‌کند اما وقتی حشره آن را استشمام می‌کند، از بدن دور می‌شود. اثر این ترکیب‌ها برای چند ساعت روی پوست باقی می‌ماند. مصرف اسپری دافع حشرات باعث بروز واکنش‌های حساسیتی نمی‌شود و حتی برای بچه‌ها هم می‌توان از آنها استفاده کرد.

دکتر امیرهوشنگ احسانی

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی