پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

ایران را درست معرفی نکرده ایم


ایران را درست معرفی نکرده ایم

پای حرف های سفیر بوسنی که تمام ایران را از شمال تا جنوب گشته است

شاید بوسنی برای ایرانیان یادآور روزهای تلخ جنگ در این کشور باشد، اما این کشور مسلمان جنگ را کنار گذاشته و زخم‌هایش را التیام بخشیده و حالا سعی می‌کند با برنامه‌هایش خود را بخوبی به جهانیان معرفی کند. این را می‌توان از ذوق کلام سفیر این کشور در ایران فهمید.

امیر حاجی‌کادونیچ به‌عنوان سفیر کشور بوسنی هم‌اکنون سه سال و نیم است در ایران کار می‌کند. علاقه وی به دیدنی‌های ایران باعث شده در نمایشگاه عکسی به نام ایران از نگاه شرق و غرب، عکس‌هایی را که خودش از جاذبه‌های ایران گرفته به نمایش بگذارد. با او درباره زیبایی‌های ایران و بوسنی گپ زده‌ایم که خواندنش خالی از لطف نیست.

چه شهرهای ایران را تاکنون دیده‌اید؟

شاید بهتر است بگوییم چه شهرهای ایران را ندیده‌ام. من از شمالی‌ترین نقطه ایران تا جزایر کیش و قشم در خلیج فارس دیدن کرده‌ام. بنابراین شاید همه نقاط ایران را دیده باشم و از آنها عکاسی کرده‌ام. اهواز، بندرعباس، آبادان، قم، مشهد، تهران، گرگان، همدان، چابهار، کرمان و بسیاری از شهرهای دیگر را دیده‌ام.

کدامشان بهترین بود؟

اصفهان بهترین شهری بود که من تاکنون دیدم، ولی علاقه بسیاری به قشم هم دارم. زیبایی‌های آن واقعا حیرت‌آور است. کیش و چابهار هم نظرم را جلب کرده است.

تهران چی؟

شهری بسیار بزرگ، پرهیاهو و تمیز این تصویر تهران در ذهن من است.

چرا بیشتر انتخاب‌های شما شهرهای ساحلی‌اند؟

من گواهینامه قایقرانی تا قایق‌های ۱۲ متری را دارم، بنابراین ناخودآگاه به سمت شهرهای دریایی و ساحلی برای لذت بردن از قایق سواری کشیده می‌شوم. کیش، قشم، چابهار هم جزو این شهرها هستند که من می‌توانم در آنها قایقرانی کنم و لذت ببرم.

در شرق چابهار من بهترین ساحل عمرم را دیدم. من کشورهای زیادی را دیده‌ام، ولی واقعا ساحل شرقی چابهار یکی از زیباترین ساحل‌هایی است که دیده‌ام. نمی‌دانم چرا هیچ امکانات توریستی در این منطقه به این زیبایی مهیا نشده است؛ منطقه‌ای که می‌تواند واقعا صنعت گردشگری چابهار را دگرگون کند. این هدیه خداوند به طبیعت ایران است، باید از آن بخوبی استفاده کرد.

از تفاوت‌های بوسنی و ایران بگویید.

البته ایران و بوسنی تفاوت‌های بسیاری دارند، کویر، صحرا نمونه بارز آن است که در کشور من نمی‌توان یافت. بوسنی کشوری کوهستانی است و کاملا متفاوت از ایران، اما مناطق جنگلی و سرسبز ایران را می‌توان با بخش‌هایی از بوسنی مقایسه کرد. اگرچه هر دو کشور چهار فصل را دارند، ولی ایران متفاوت‌تر است، چون چهار فصل همزمان در ایران قابل لمس است.

بهترین زمان سفر به کشور بوسنی چه فصلی است؟

پاسخ این سوال به علاقه‌های شخصی شما بستگی دارد، یا این‌که در بوسنی به دنبال چه هستید. اگر زمستان را دوست دارید، بهترین مکان‌ها را خواهد دید، ولی اگر علاقه به سرسبزی دارید، بهار بوسنی، بهترین‌ها را در اختیار شما خواهد گذاشت. طبیعت بوسنی واقعا غیرقابل توصیف است. البته من فکر می‌کنم ایرانی‌ها علاقه‌مند هستند بیشتر در نوروز سفر کنند که در این فصل هم در کشور من دیدنی‌های بسیاری خواهند دید. درجه حرارت این فصل حدود ۲۰ درجه است که واقعا دلچسب مسافران کشورهای گرمسیری است.

جاذبه‌های پیشنهادی‌تان چیست؟

رودخانه خروشان، پرش از ارتفاع، صخره‌نوردی و ورزش‌های زمستانی از معروف‌ترین‌ جاذبه‌های مهیج بوسنی است. به طور کلی طبیعت بوسنی امکانات زیادی را در اختیار گردشگران قرار داده است. ایران هم موقعیت‌های بسیاری در این زمینه دارد.

از جاذبه‌های تاریخی بوسنی بگویید.

معروف‌ترین جاذبه تاریخی کشور من شهر موستار است. پل موست (most) در قرن ۱۶ میلادی ساخته شده هر ساله تعداد زیادی گردشگر را به خود جلب می‌کند.

دلیل شهرت این پل چیست؟

مهم‌ترین موضوع، مسابقه پرش از روی این پل است که از همان سال اول ساخته شدن آن در بوسنی هر سال برگزار شده است. این پل هرساله صدها بلکه هزاران گردشگر ماجراجو را به خود جلب می‌کند. این مسابقه نزدیک به ۵۰۰ سال است در این منطقه برگزار می‌شود. پس می‌توان اهمیت جاذبه‌های تاریخی بوسنی را هم در این زمینه دید. البته من فکر کنم ایرانی‌ها زیاد درباره این مسابقه اطلاع نداشته باشند.

در مورد مردم ایران چه نظری دارید، سبک زندگی‌شان، برخوردشان با خارجی‌ها و...؟

ایرانی‌ها خیلی دوستانه و صمیمی هستند. ایران هم خیلی آزادتر از‌ تبلیغات غیرواقعی است که ‌در رسانه‌های خارجی دیده می‌شود. من تردید ندارم که خیلی از گردشگران خارجی درباره واقعیت ایران چیزی نمی‌دانند و باید آنها را از واقعیت ایران آگاه کرد. در این‌باره مثالی می‌زنم، من دوستان زیادی دارم که علاوه بر خانواده‌ام هر سال برای دیدن من به ایران سفر می‌کنند. خیلی از آنها که قبلا به ایران سفر نکرده‌اند، با همان تصاویر غیرواقعی بار سفر می‌بندند و همان ذهنیت‌های اشتباه را همراه خود دارند، ولی وقتی وارد خاک ایران می‌شوند و یکی دو روز می‌مانند، تازه متوجه تفاوت واقعیت با تبلیغ نادرست می‌شوند. همین موضوع باعث سفرهای مکرر آنها به ایران شده است. بنابراین ایرانیان باید سعی کنند واقعیت کشورشان را به خارج از مرزها بفرستند؛ با استفاده از رسانه‌ها و تبلیغات صحیح.

نظر خانواده‌تان درباره ایران چیست؟

مثل من. آنها هم همراه من بیش از سه سال است که با ایرانیان زندگی می‌کنند و دوستان زیادی در ایران دارند. فرزندان من در مدرسه بین‌المللی همراه دیگران تحصیل می‌کنند و با ایرانی‌های زیادی ارتباط دارند. به‌عنوان مثال دختر بزرگ من تعداد زیادی دوست ایرانی دارد. آنها فرهنگ و واقعیت زندگی ایران را درک کرده‌اند و پذیرفته‌اند. نکته مهم این است که همسرم سال‌های گذشته در ایران بوده و در رشته ادبیات فارسی تحصیل کرده است. او در سال ۱۹۹۵ میلادی در ایران بوده و با توجه به رشته تحصیلی خود، اطلاعات مفیدی از ایران داشته و دارد.

احساس همسر شما وقتی متوجه شد شما سفیر بوسنی در ایران شدید، چه بود؟

وقتی این خبر را شنید، خیلی خوشحال شد و با علاقه بسیار برای زندگی در ایران نقشه می‌کشید. دوستان قدیمی خود را می‌دید و دوباره خاطرات گذشته‌ برایش یادآوری می‌شد.

با توجه به سفرهای زیادتان در ایران نظرتان درباره جاده‌های ایران چیست؟

جاده‌های ایران یکی از بهترین جاده‌هایی بودند که من در آنها رانندگی کردم.

نظر شما درباره رانندگان ایرانی چیست؟

فکر کنم همه رانندگان ایرانی، رانندگان مسابقات رالی هستند! آنها خیلی آزادانه رانندگی می‌کنند، بدون توجه به علائم و دستورات راهنمایی و رانندگی. به طور کلی می‌توانم بگویم بسیاری از رانندگان ایرانی خودشان قانون چگونه راندن را وضع می‌کنند و هیچ توجهی به قوانین ندارند. حق تقدم، چراغ قرمز، رانندگی بین خطوط، همه و همه از آنها رانندگان حرفه‌ای ساخته است، اما مهم‌ترین مشکل این است که هیچ احتیاطی نسبت به عابران پیاده ندارند که این موضوع باعث عصبی شدن من می‌شود. در کشور من و بسیاری از کشورها وقتی عابری پایش را به خیابان می‌گذارد، رانندگان توقف می‌کنند، ولی در ایران برخی رانندگان او را به مبارزه دعوت می‌کنند!

متاسفانه مجبورم گاهی اوقات همانند رانندگان ایرانی رانندگی کنم که این موضوع را دوست ندارم. تا حدودی من هم مثل رانندگان ایرانی به علائم و قوانین بی‌توجه شده‌ام.

نظر شما درباره غذاهای ایرانی چیست؟

همه غذاهای ایران خوشمزه و لذیذ هستند. شیشلیک، فسنجان و قورمه سبزی، اما قورمه سبزی برای خارجی‌ها باید خوب معرفی شود.

نظرتان درباره حذف روادید برای ورود گردشگران به یک کشور چیست؟

این موضوع یکی از مهم‌ترین روش‌های توسعه صنعت گردشگری در جهان است، چون بیشتر گردشگران علاقه‌مند هستند بدون تشریفات و معطلی وارد خاک مقصدشان بشوند، بنابراین حذف روادید برای ورود گردشگران یکی از راهکارهای کارآمد در این خصوص است، اما شرایط سیاسی اصلی‌ترین عامل تاثیرگذار در این موضوع است.

در حال حاضر گردشگران ایرانی برای ورود به بوسنی نیاز به دریافت ویزا دارند؟

بله، همان‌طور که می‌دانید کشور من در حال پیوستن به اتحادیه اروپاست، بنابراین باید بسیاری از قوانین کشور را طبق این برنامه تدوین کنیم که دریافت ویزا هم یکی از آنهاست. البته گردشگران بوسنیایی هم باید برای ورود به ایران روادید دریافت کنند.

هزینه اقامت یک هفته‌ای گردشگران در سطح معمولی در کشور شما چقدر است؟

در حقیقت بسیار ارزان‌تر از اتحادیه اروپاست. اگر قصد مقایسه با حال حاضر ایران داشته باشید، بسیار گران‌تر از ایران است، اما باز هم قابل قبول است. به دلیل مناسب بودن قیمت‌های گردشگری در کشور من هر سال تعداد زیادی از سراسر جهان مثل اندونزی، مالزی، ژاپن، اتحادیه اروپا و آمریکا وارد خاک بوسنی می‌شوند. به طور کلی هر سال حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد رشد داشته‌ایم. به طور کلی هزینه اقامت حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد از ایران بالاتر است.

از نمایشگاه عکسی که از شما چند ماه پیش در تهران برگزار شد بگویید.

این نمایشگاه با همکاری من و سفیر کشور اندونزی برگزار شد. هر دوی ما علاقه‌مند هستیم، کمی متفاوت باشیم و مثل بسیاری از سفارتخانه‌ها صرفا مشغول انجام امور دیپلماتیک نباشیم، به همین دلیل به کار فرهنگی مثل نمایشگاه عکس فکر کردیم. البته عکس‌هایی که طی سفرهایمان از ایران گرفته بودیم. قصد هر دوی ما معرفی واقعیت زندگی ایرانیان بود. بدون تردید هر روز صدها خبر یا داستان درباره ایران خواهید شنید یا می‌خوانید، اما شک نداشته باشید که هزاران هزار را هرگز نخواهید خواند یا نمی‌بینید. این دلیل اصلی ما برای برگزاری این نمایشگاه بود. هریک از این عکس‌ها داستان کوتاهی با خود داشتند که شک ندارم خیلی‌ها بی‌تفاوت از کنار این داستان‌ها گذشته‌اند. هر دوی ما با استفاده از موقعیت دیپلماتیک خودمان قصد داشتیم به دیگران و البته خود ایرانیان بگوییم با برنامه‌ریزی و نگرشی منطقی می‌توان بسیاری از مشکلات را برطرف کرد و صرفا روابط دیپلماتیک حلال مشکلات نیست؛ بلکه فرهنگ اصل کار است.

نان و پنیر و سبزی، سالم‌ترین خوراک برای باز کردن روزه

غذاهایی که ایرانیان هنگام افطاری می خورند، واقعا سالم و خوشمزه است. نان و پنیر و سبزی ‌سالم‌ترین خوراک برای باز کردن روزه است. سبک زندگی ایرانیان در این ماه مبارک یکی از کامل ترین و سالم‌ترین‌هاست. بعد از این که مقدار کمی غذاهای سبک و البته مغذی مثل نان و پنیر و سبزی و گردو می‌خورید، بعد مشغول عبادت می‌شوید و مدتی بعد هم غذای اصلی سرو می شود. این مهم‌ترین موضوعی بود که من در این ماه مبارک و زندگی ایرانیان با آن آشنا شدم و بیانگر اهمیت خوراک و سلامت بین ایرانیان است.

عماد عزتی