یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

محمدجواد كاشفی نفر اول بیست و سومین دوره مسابقات بین المللی قرآن


محمدجواد كاشفی نفر اول بیست و سومین دوره مسابقات بین المللی قرآن

محمدجواد كاشفی هستم متولد ۱۳۵۲ در شهرستان تربت حیدریه از توابع خراسان رضوی آخرین مدرك تحصیلی ام كارشناسی رشته عمران است ازدواج كرده ام و یك فرزند هم دارم

● خودتان را برای خوانندگان معرفی كنید.

▪محمدجواد كاشفی هستم متولد ۱۳۵۲ در شهرستان تربت حیدریه از توابع خراسان رضوی. آخرین مدرك تحصیلی ام كارشناسی رشته عمران است. ازدواج كرده ام و یك فرزند هم دارم.

●تلاوت قرآن را چگونه و از كی شروع كردید؟

▪ در دو مرحله، یكی مرحله متوسطه در شهرستان تربت حیدریه و یك مرحله هم مرحله دانشگاه بود كه در مشهد مقدس ادامه دادم. من از سن ۱۵ سالگی بحث تلاوت را شروع كردم و تا سال ۷۵ كه در مسابقات دانشجویی شركت كردم و مقام آوردم. از سال ۷۵ به بعد كمتر در مسابقات شركت كردم و همت بیشترم را روی تواشیح در گروه تواشیح فدك الزهرا گذاشتم تا یكی دو سال اخیر كه صحنه را برای حضور در مسابقات قرائت مناسب دیدم.

●روزانه چقدر تلاوت داشتید تا به این مرحله رسیدید؟

▪از مسابقات اوقاف كه مردادماه در قزوین برگزار شد تا این مسابقات، روزانه به صورت مستمر چندین بار تلاوت و تمرین داشتم اما در سایر ایام سال در حد آمادگی صوت و لحنی تلاوت دارم.

●از محضر كدام استاد یا استادانی بهره مند شدید؟

▪ در شهرستان و در سنین نوجوانی استاد ساكت بودند در سنین بعدی نیز استادانی در مشهد بودند كه بهره بردم به ویژه دوستانی كه در گروه تواشیح فدك الزهرا بودند كه هر كدام از قاریان ممتازی هستند استفاده كردم.

● تاكنون چه رتبه هایی در مسابقات كسب كردید؟

▪ من زیاد در مسابقات شركت نكرده ام. در سال ۷۵ رتبه دوم مسابقات دانشجویی را كسب كردم بعد هم در مسابقات استانی رتبه هایی به دست آورده ام.

● دو سه سالی است كه قاریان مشهدی در مسابقات گوناگون رتبه های خوبی به دست می آورند دلیل خاصی دارد؟

▪الحمدلله هر نقطه از ایران بالاخره یك نفر پیدا می شود كه از نظر صوتی و لحنی آماده باشد و بیاید در مسابقات، اما این حالت در قاریان مشهد بیشتر است. مثلا یك مسابقه ای كه در سطح مشهد برگزار شد رقابت بین ۳۰ نفر بسیار شدید بود و من با سلام و صلوات به فینال رسیدم و دوم شدم بعد هم به مسابقات استانی و سراسری راه یافتم. در مشهد ترافیك قاری بیشتر است اما از استان های دیگر هم قاریان خوبی داریم.

پنج شش نفری را می شناسم كه در مسابقات خاصی شركت هم نكرده اند اما واقعا زیبا می خوانند.

●صدای كدام قاری مصری را بیشتر دوست دارید؟

▪ هر گلی یك بویی دارد. اما من شخصا استاد شحات انور، متولی عبدالعال و مصطفی اسماعیل را بیشتر دوست دارم.

● در شروع كار قرائت تان از چه كسی تقلید می كردید و الان از چه كسی تقلید می كنید؟

▪ تقلید ابتدایی من از استاد عبدالباسط و شحات انور بود بعد رجوع كردم به سبك متولی عبدالعال. البته الحانی را هم زمینه این سبك كردم اما چون علاقه دارم به این سبك الان هم بیشتر آن را ادامه می دهم.

● اعضای خانواده تان تا چه حد با قرآن آشنایی دارند؟

▪ در محیط قرآنی كمتر هستند اما خب قرآن دوست هستند و در جلسات قرآنی زیادی شركت می كنند اما این كه در مسابقاتی حضور داشته باشند نه.

● چه توصیه ای به نوجوانانی كه می خواهند پا در وادی قرائت قرآن بگذارند دارید؟

▪ آن هایی كه عشق و علاقه بیشتری به خواندن قرآن دارند و زمینه صوتی و لحنی در خودشان می بینند بروند دنبال یادگیری و زیبا خواندن قرآن كه خیلی ملاك است، حداقل این كه با قرآن انس بگیرند و در جلسات شركت كنند و نوار گوش بدهند، دنبال مطالعه و كتاب در این زمینه باشند. خیلی زشت است كه ما ۶۰-۷۰ سال سن داشته باشیم و از قرآن فقط چند نكته تجویدی و صوتی بلد باشیم.

● در زمینه حفظ و تفسیر هم كار كرده اید؟

▪ در زمینه حفظ متاسفانه توفیقی نداشته ام. در زمینه تفسیری هم زیاد كار نكرده ام اما بسیار دوست دارم و با بعضی افرادی كه در این زمینه كار كرده اند جلساتی داریم. تلاوت هم كه می كنم اندكی تدبر می كنم و به بعضی تفاسیر رجوع می كنم.

● ارزیابی شما از وضعیت قرائت كشور و این كه بیش از آن كه به تدبر در قرآن پرداخته شود به مقوله صوت و لحن توجه می شود چیست؟

▪ الان به صوت و لحن بسیار رجوع می شود، بعضی ها خیلی قشنگ می خوانند و الحان گوناگون، به قول یكی از استادان ما چینی و ژاپنی و فارسی را هم به كار می گیرند و آهنگ های مختلف را استفاده می كنند. من خودم شخصا عقیده ای به این ها ندارم. در خواندن قرآن اولین چیزی كه قاری باید داشته باشد حزن واقعی است. یك نیت خالصانه و پاك هر چند صددرصد نباشد، نیتی كه قرآن را برای شنونده بخواند و مسایل حاشیه ای را كنار بگذارد. الان یك سری آهنگ هایی كه وارد الحان ما شده اصلا خوب نیست من شخصا از این آهنگ ها لذت نمی برم قرآن را از حالت معنویت خارج می كند شاید حتی خیلی محكم و استخوان دار هم باشد. تلاوت های منشاوی و استاد عبدالباسط را ببینید در عین سادگی خیلی زیباست. باید لحنی را خواند كه شنونده تحت تاثیر قرار بگیرد نه این كه مسایل حاشیه ای داشته باشد.

● صحبت از تحت تاثیر قرار دادن تلاوت كردید كدام نعمت بهشتی و كدام عذاب جهنم كه در آیات قرآن آمده شما را بیشتر تحت تاثیر قرار می دهد؟

▪ بزرگترین نعمت خداوند نظر رحمت اوست و رسیدن به قرب الهی. در آیات داریم كه بزرگترین عذابی كه خداوند به كافران می دهد این است كه به آنها نگاه نمی كند، این را الان شاید نفهمیم اما آن موقع خواهیم فهمید كه مورد رحمت خدا قرار نگرفتن و نگاه نكردن خداوند چه عذابی است. بزرگانی كه عارف بودند و صاحب مقالات والا بزرگترین آرزویشان رسیدن به قرب الهی بوده است. به نظرم بزرگترین عذاب هم این است كه خداوند نظر رحمت به كسی نكند و یكسری عذاب هایی كه می فرماید: لباسی از آتش بر تن آنان می كنیم و در غل و زنجیر می اندازیم. خدا انشاء الله قسمت ما كه مدعی هم هستیم نكند.

● در پایان شما به عنوان كسی كه نفر اول بیست و سومین دوره مسابقات بین المللی قرآن هستید چه انتظاری از مسوولان فرهنگی و قرآنی كشور دارید؟

▪ نه به عنوان كسی كه مقامی كسب كرده، مقام فقط ظاهری است و چیز مهمی نیست اما چیزی كه توقع باشد این است كه قرآن، الحمدلله در ایران خوب نمایش داده می شود اما نیاز به برنامه ریزی دقیق تر و هزینه بیشتر دارد. نخبگان را جمع كنند و از نظرات آنان استفاده كنند، به نحوی راهی ایجاد كنند كه قرآن از این حال درآید و وارد زندگی و طرز تفكر افراد بشود یعنی بتوانند تمام مشكلات ظاهری، مادی، اقتصادی و خانوادگی را از قرآن دربیاورند. این كه پل ارتباطی میان زندگی و قرآن ایجاد شود. در كنار خواندن قرآن با صوت زیبا كه ملاك هم هست نشر فرهنگ قرآن نه به صورت شعار و آمار و مراسم این ها تبلیغ است، بلكه به صورت واقعی انجام شود. جوانانی كه ما داریم اكثرا دارای فطرت خوب و پاك هستند اما بعضی جاها اشتباه فكر می كنند و عمل می كنند باید كسی باشد كه در عمل پایبند به قرآن باشد و به جوانان انگیزه بدهد و مشوقی باشد برای آنان. مسوولان باید روی این زمینه ها كار كنند.

علی فرج زاده