سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

تاثیر روانی رنگ ها در انسان


تاثیر روانی رنگ ها در انسان

رنگ در سطحی از انرژی روی انسان اثر میکند که جسم وروان او را تحت تاثیر قرار می دهد تاثیر رنگ ها در انسان شدید وآنی نیست مثلاً از رنگ آبی نمی توان به عنوان یک داروی مسکن برای رفع سریع درد استفاده کرد و یا از رنگ قرمز در ایجاد تحرک سریع بهره جست ولی در هر حال رنگها اثرات جزئی دارند که در مدت زمان طولانی بر روی هم انباشته شده و آثار قابل توجهی را بر جای می گذارند

بدیهی است که چگونگی تاثیر انسان از رنگها ماهیت کاملاً روانی داشته و به طور غیر مستقیم در هنجارها و واکنش ها ، عکس العمل ها ورفتارهای فرد موثر می باشد . هر عاملی که روان انسان را تحریک کند در واقع محرکی برگیرنده های عصبی است . مسلماً انسان زمانی از خود رفتاری را بروز میدهد که نسبت به محرکی پاسخ دهد . این محرک همان است که گیرنده های عصبی آن را به مغز مخابره کرده ودر نهایت واکنش خاصی رخ می دهد . تاثیر رنگ بر انسان نیز دقیقاً چنین است ولی در حد غیر محسوس ونا آگاهانه.

جریان عصبی ضمن ایجاد حالت انگیختگی در فرد با تحریک غدد داخلی باعث ترشح مواد خاصی در خون می گردد . پزشکان هندی بر این باورند که رنگ هم درونی وهم بیرونی است.

رنگ در سطحی از انرژی روی انسان اثر میکند که جسم وروان او را تحت تاثیر قرار می دهد.

موجودیت این انرژی به شکلی کاملاً عملی توسط محقق روسی"کایرلیان" به اثبات رسیده است . این محقق توانسته است آن را از طریق عکسبرداری کریستالیزه ظاهر کند . به نظر می رسد که این انرژی رابطه تنگاتنگی با سیستم غدد درون ریز داشته باشد . کنترل این انرژی از طریق مراکزی که به طور سنتی ، چاکرا (چرخ) نامیده می شوند صورت می گیرد.

البته تاثیر رنگ ها در انسان شدید وآنی نیست . مثلاً از رنگ آبی نمی توان به عنوان یک داروی مسکن برای رفع سریع درد استفاده کرد و یا از رنگ قرمز در ایجاد تحرک سریع بهره جست ولی در هر حال رنگها اثرات جزئی دارند که در مدت زمان طولانی بر روی هم انباشته شده و آثار قابل توجهی را بر جای می گذارند.

با این وصف می توان با توجه به پارامترهای خاصی تاثیرات مطلوبی را از رنگها دریافت کرده و در تعدیل هیجانات واحساسات مختلف از آن ها استفاده نمود ، هیجانات واحساساتی که حتی در تعادل فیزیکی فرد نیز موثر می باشند . از این رو در محیط های آموزشی و پرورشی شناخت و استفاده صحیح از رنگها مطابق با شرایط خاص زمانی و مکانی از اهمیت خاصی برخوردار است.

هیجانات با دنیای رنگها ، اصوات ، اشکال و فصل ها در ارتباط هستند . روح بارور انسان باغی مملو از انواع درختان است که هیجانات از میوه های تلخ وشیرین آن تغذیه می کنند.

به عنوان مثال نوعی طبقه بندی کیهانی وجود دارد که بر اساس هیجانات تنظیم شده است و درآن علاقه و محبت به رنگ سبز ، خوش خلقی به سفید ، ترحم به خاکستری ، خشم به قرمز تیره ، قهرمانی به نارنجی ، تعجب به زرد ، تنفر به نوع خاصی از آبی و … مربوط می شوند . از طریق تجسم این احساسات ، همراه با رنگ مربوط به آنها و استفاده از روشهای سنتی تنفسی میتوان به طور آگاهانه این هیجانات را در کانال خاصی قرار داده و آنها را تعدیل نمود .

اپتومتریست تکتم جهانیان

برگرفته از کتاب رنگ و تربیت