سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

طرح انتقال آب دریاها به داخل کشور


طرح انتقال آب دریاها به داخل کشور

خبر اینست....خیلی کوتاه اما بسیار مهم........خشکسالی جدی است....... با تشدید خشکسالی و افت بارندگی‌ها در دو ماهه نخست سال آبی جاری، حجم جریان‌های سطحی در کشور در مقایسه با دوره بلندمدت ۵۰ …

خبر اینست....خیلی کوتاه اما بسیار مهم........خشکسالی جدی است....... با تشدید خشکسالی و افت بارندگی‌ها در دو ماهه نخست سال آبی جاری، حجم جریان‌های سطحی در کشور در مقایسه با دوره بلندمدت ۵۰ درصد کاهش یافت.

به نوشته سایت هنرمندان ایرانی به نقل از پایگاه خبری وزارت نیرو ، حجم جریان‌های سطحی کشور در پایان آبان ماه جاری دو میلیارد و ۹۷۱ میلیون مترمکعب گزارش شد که در مقایسه با دوره درازمدت ۴۰ ساله افزون بر ۵۰ درصد کاهش نشان می‌دهد.

این میزان در زمان مشابه سال آبی گذشته چهار میلیارد و ۱۸۸ میلیون مترمکعب گزارش شده بود که در مقایسه با سال آبی جاری ۲۹ درصد بیشتر بوده است.

بر اساس این گزارش، بیشترین افزایش حجم جریان‌های سطحی در دو ماه مهر و آبان امسال و در مقایسه با زمان مشابه پارسال در حوضه ‌هامون با ۳۳ میلیون متر مکعب و ۷۵ درصد افزایش به ثبت رسید. همچنین بیشترین کاهش حجم جریان‌های سطحی در مدت مورد بررسی با ۳۶ درصد کاهش و با ثبت یک میلیارد و ۴۳۲ میلیون مترمکعب در حوضه خلیج فارس اتفاق افتاد.

بمنظور کاهش شدید خشکسالی در کشور ، طرح انتقال آب دریاها به داخل کشور باید مد نظر قرار داده شود.

برابر این طرح ، از دریاهای شمال و جنوب کشور مراکز پمپاژ در کنار سواحل در نظر گرفته میشوند و آب دریاها به کمک شبکه لوله های با قطر یک متر از روی زمین( بدون یناز به حفر زمین ) و به کمک پمپاژهای بین شبکه ای به سراسر ایران زمین منتقل میشود.

در کنار هر شهر یک دریاچه بزرگ ساخته میشود . مکان هر دریاچه باید در بستری در نظر گرفته شود که زمین ان از نظر فونداسیون زیر بستری آادگی تحمل تغییرات را داشته باشد.

البته بستر دریاچه بوسیله لایه ای پنجاه س م از بتن محکم میشود اما خود زیر بستر نیز باید از نظر زمین شناسی بررسی شود.

چنانچه هر یک از زیر بسترها از نظر زکین شناسی در مسیر لوله شبکه مستعد نباشد در یکی دیگر از اضلع شهر موضوع بررسی میشود و به آن مکان لوله کشی فرعی انجام میشود.آب دریاها به صورت متناوب به این دریاچه ها تزریق میشود.

مزایای این طرح:

۱) رونق کشاورزی _ کاهش آلودگی هوا

.......به سبب آوردن دریا به داخل کشور در نتیجه افزایش تبخیر آب در آسمان کشور و افزایش شدید باران

......ضمنا به سبب کوچک بودن این دریاچه ها نسبت به دریا از یکطرف همچنین فاصله زیاد آنها نسبت به یکدیگر مشکل ایجاد رطوبت در داخل کشور بوجود نخواهد امد.

۲) اشتغال زایی : قایقرانی _ بوفه _ پرورش ماهی و فروش آن .

۳) ایجاد مکان ورزشی شنا و ورزشهای دیگر در ساحل دریاچه

۴) ایجاد مکان فرهنگی هنری و آموزشی

۵) ایجاد مکان تفریحی

۶) امکان تصفیه آب برای آب آشامیدنی

۷) شستشوی فرش و وسائط نقلیه با این آب و نهایتا شستشو با آب آشامیدنی بمنظور کاهش مصرف آب آشامیدنی در شسشوها.

۸) امکان استفاده از این آب برای مصارف نوعی از کشاورزی با آب شور.

۹) جلوگیری از مرگ دریاچه های داخلی مانند دریاچه ارومیه و ...

۱۰) در موارد مورد نیاز ، امکان بستن آب شبکه به هر دلیلی و در هر مسیر وجود دارد.

کوروش درخشان