سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

دنده گردنی چیست ؟


دنده گردنی حاصل رشد مادرزادی بیش از حد استخوانی یا زائده فیبری دنده ای مهره گردنی هفتم می باشد . این وضعیت در اغلب موارد بویژه در جوانان موجب بروز علائم بالینی نمی شود اما در …

دنده گردنی حاصل رشد مادرزادی بیش از حد استخوانی یا زائده فیبری دنده ای مهره گردنی هفتم می باشد . این وضعیت در اغلب موارد بویژه در جوانان موجب بروز علائم بالینی نمی شود اما در سنین بالاتر که بتدریج شانه ها افتاده تر می شوند ممکن است موجب علائم بالینی شده و فرد را وادار به مراجعه به پزشک می نماید .

ـ علت ایجاد دنده گردنی چیست ؟

رشد بیش از حد زائده دنده ای می تواند یک طرفه یا دو طرفه باشد . این ضایعه می تواند به هر اندازه ای از یک برجستگی کوچک استخوانی که اغلب با یک دنباله فیبری همراه است تا یک دنده کامل باشد . شریان زیرترقوه ای و تنه تحتانی شبکه بازوئی بر روی این دنده قوس می زنند . در برخی موارد تنه عصبی بر روی دنده تحت فشار قرار گرفته و آسیب می بیند . در این موارد علائم عصبی ظاهر می شود . علائم عروقی نیز احتمالاً به طور مشابهی در اثر وارد کردن آسیب به شریان زیرترقوه ای ایجاد می شود .

ـ علائم بالینی دنده گردنی به چه صورت می باشد :

دنده گردنی در اکثر موارد بی علامت می باشد . در صورت پیدایش علائم معمولاً در ابتدای بلوغ ظاهر می شود . علائم به دو صورت زیر دیده می شوند :

۱ ) علائم عصبی : شامل علائم حسی و حرکتی می باشند . علائم حسی شامل درد و احساس کرختی در ساعد و دست می باشد که در سمت داخلی ساعد مشخص تر بوده اغلب با تغییر دادن وضعیت بازو به طور موقت برطرف می شود .

علائم حرکتی نیز به صورت ضعف پیشرونده دست به همراه اشکال در انجام حرکات ظریف می باشد . علاوه بر این ممکن است عضلات دست دچار تحلیل شوند .

۲ ) علائم عروقی : بصورت سیاه شدن نوک انگشتان دست تا سیاه شدن ساعد متغیر می باشد . نبض شریان مچ دست ممکن است ضعیف بوده یا آنکه وجود نداشته باشد .

پزشکان با توجه کامل به علائم بیمار ، به دنده گردنی مشکوک می شوند و برای دیدن آن از عکس برداری گردن سود می برند . ولی در بعضی شرایط برای اطمینان بیشتر از نوار عصب و عضله و آرتریوگرافی استفاده می نمایند .

ـ درمان : درمان به شدت علائم و نشانه های بیمار بستگی داشته و به دو صورت می باشد .

۱ ) در موارد خفیف فیزیوتراپی به صورت ورزش های مناسب برای بهبودی توان عضلات بالابرنده شانه کافی می باشد .

۲ ) در مواردی که علائم عصبی یا عروقی کاملاً مشخص بوده و بویژه اگر شدت این علائم رو به افزایش باشد می توان بیمار را جراحی نمود .