پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

پادل ورزش قرن بیست و یکم


پادل ورزش قرن بیست و یکم

این رشته را جدی بگیریم

بشر برای پیشرفت بیشتر همچنان گام های تازه ای برمی دارد و دست به اختراعات تازه ای می زند. هر روز خبرهای تازه ای از تحول در تمامی بخش های جوامع به گوش می رسد و زندگی در عصر جدید شرایط متفاوتی با گذشته را دنبال می کند. در این بین ورزش هم ثابت نمانده و به موازات تغییرات در سایر سطوح جامعه شتاب بیشتری رو به جلو دارد تا از غافله عقب نماند. آنالیزورها و تئوریسین ها هفته ها، ماه ها و شاید سال ها وقت می گذارند تا به یک طرح تازه برسند. کارشناسان فدراسیون های جهانی نیز همواره در تلاش اند تا با اعمال تغییراتی بر جذابیت های رشته های گوناگون بیفزایند. پیشرفت رشته های گوناگون کاملاً ملموس اند و به راحتی می توان آن را مشاهده کرد. با این حال یک نکته سیاه در سال های اخیر بر ورزش سنگینی کرده و آن دل بستن به رشته هایی است که از قبل وجود داشته اند. همواره این پرسش در ذهن افراد خطور کرده که آیا ورزش تازه ای نمی توان اختراع کرد

در سال های گذشته برخی بازی های کامپیوتری گام به عرصه ورزش نهادند و به عنوان رشته هایی جدید به عرض اندام پرداختند اما هرگز جایگاهی در بین ورزش های موجود به دست نیاوردند. تعدادی دیگر از بازی ها نیز تحت تأثیر رشته هایی دیگر و به عنوان زیرمجموعه آنها به جهانیان معرفی شدند و خیلی سریع محو شدند تا همچنان پرسش یاد شده بی پاسخ باقی بماند. این که ورزش به طور رسمی رشته جدیدی به خود نبیند به نظر برخی ها می تواند نگران کننده و تا حدی تأسف آور باشد؛ چرا که به عقیده این گروه، گذشت زمان سبب می شود تا از جذابیت های بسیاری از رشته های کنونی کاسته شود و مردم گرایش کمتری نسبت به آنها نشان بدهند. این فرضیه البته از نظر کارشناسان فدراسیون های جهانی مردود است. زیرا این افراد خبره می گویند که با تغییرات متوالی که در نحوه انجام بازی ها شکل می گیرد نوآوری به اندازه کافی به وجود می آید و نگرانی از این بابت وجود ندارد.

● ورزش نوظهور

در بین همه رشته های تازه ای که تلاش دارند به ابراز وجود بپردازند و تقریباً در این راه ناکام مانده اند شاید «پادل» از شرایطی متفاوت برخوردار است و گام های محکم تری برداشته است. این رشته نو هنوز در بین ورزش دوستان ایرانی ناآشنا است اما سال هاست در آن سوی مرزها و بخصوص اروپا و آمریکای لاتین علاقه مندان زیادی پیدا کرده و آرام آرام از لحاظ تبلیغی و جذب طرفدار به سطح قابل قبولی رسیده است. پادل را ورزش قرن ۲۱ نامیده اند اما به نظر می رسد همچنان نیازمند زمان است تا این رشته همه گیر شود.

پادل ورزشی جذاب، شادی آور و بسیار پرتحرک است که با تمرکز لازم می توان آن را در همه سنین بازی کرد. این رشته عصاره ای از چند ورزش راکتی مثل اسکواش، تنیس، بدمینتون و... است و جذابیت های خاص خود را دارد.

اختراع پادل به بیش از دو دهه قبل بازمی گردد. اما مشکل واقعی آن در سال های اخیر پی ریزی شده است. زمانی که «آلفونسو هومن لوهه» اسپانیایی برای دیدن دوستش «انریکو کوئه را» به مکزیک سفر کرده بود برای پایه ریزی این رشته با وی مشورت کرد و در بازگشت به اسپانیا برای نخستین بار زمین بازی پادل را در مارابلا بنا کرد. قوانین این رشته و نوع بازی آن به تدریج مدون شدند و به سرعت علاقه مندان بسیاری در آمریکای لاتین، اروپا، کانادا و حتی هندوستان جذب آن شدند. از آرژانتین به عنوان کشوری که بیشترین توجه را به ورزش قرن ۲۱ نشان داده یاد می کنند، چرا که نزدیک به دو میلیون نفر در این کشور مشغول بازی پادل هستند و حدود ۱۰ هزار زمین نیز برای این رشته احداث شده است. اسپانیا نیز کم و بیش چنین شرایطی دارد. پادل دارای اتحادیه بین المللی است و سردمداران آن تلاش می کنند با متقاعد کردن مسئولان کمیته بین المللی المپیک ابتدا به صورت نمادین آن را وارد عرصه این بازیها کنند و پس از آن جنبه رسمی به این رشته ببخشند. گفته شده در المپیک ۲۰۱۲ لندن پادل هم مانند ووشو در فهرست رشته های نمایشی قرار می گیرد. اما هنوز مقامات C.O.I در این باره اظهارنظر رسمی نکرده اند. البته چندین بار اتحادیه بین المللی پادل رقابت هایی را تحت عنوان قهرمانی جهان برگزار کرده است.

● ورود به ایران

جرقه ورود پادل به چرخه ورزش ایران از چهار سال پیش زده شد و مطالعات زیادی نیز در این باره انجام گرفت. فرهاد جامع که علاقه زیادی برای راه اندازی این رشته در کشورمان دارد، در این مدت تلاش های فراوانی به خرج داده است. جامع در این باره می گوید: هاشمی معاون سازمان تربیت بدنی درجریان امور است و آقای رغبتی هم بر این کار نظارت می کند.

مشکل اصلی ما زمین است. با مدیر مجموعه ورزشی انقلاب صحبت کردم و برای آقایان علی آبادی و هاشمی هم نامه هایی ارسال کرده ام تا در صورت امکان یک زمین را به صورت نمادین برای پادل اختصاص بدهیم.

جامع اکنون با حکم سازمان تربیت بدنی کمیته پادل را در فدراسیون تنیس تشکیل داده و مکاتباتی را با اتحادیه جهانی پادل در اسپانیا داشته است که آنها قول داده اند در صورت تشکیل فدراسیون پادل از هیچ کمکی به ایران دریغ نخواهندکرد.

● ویژگی ها

پادل را در زمینی مستطیل شکل با ۱۰ متر عرض و ۲۰ متر طول بازی می کنند. تقریباً زمین این بازی چیزی شبیه به اسکواش و تنیس است که با چهارنفر و به صورت دو به دو این بازی به اجرا درمی آید و نمی توان مثل تنیس یا بدمینتون و اسکواش انفرادی بازی کرد. راکت بازی پادل هم از شکل خاصی برخوردار است. راکت هایی که زه ندارند و به جای مواد، کربن خاصی در آنها به کار رفته است. اندازه این راکت ها حداکثر ۴۵‎/۵ سانتیمتر طول و ۲۶ سانتیمتر عرض است و ۳۸ میلیمتر هم ضخامت دارد. البته سطح مرکزی راکت دارای سوراخ هایی است که هرکدام ۹ تا ۱۳ میلیمتر قطر دارند. راکت حتی یک بند هم دارد که برای حفظ ایمنی به مچ دست ورزشکار گره می خورد.

تور ۱۰ متری که ۸۸ سانتیمتر ارتفاع دارد در وسط زمین عرضی نصب می شود. ضمن این که توپ آن گوی لاستیکی شبیه به تنیس و زردرنگ است. به طور معمول این توپ بین ۵۶ تا ۵۹‎/۴ گرم وزن دارد. نحوه انجام این بازی بی شباهت به تنیس نیست. زمانی که حداکثر گیم ها به عدد فرد برسد ۹۰ ثانیه استراحت برای ورزشکاران در نظر گرفته می شود. نکته جالب این که در پادل هم مثل اسکواش از دیوار برای ضربه زنی استفاده می شود و خط اوت وجود ندارد. در واقع توپ پس از یک بار برخورد به دیوار توسط بازیکن زده می شود. جنس زمین بازی از چمن مصنوعی یا سیمان به رنگ های زرد، آبی و سبز می تواند تشکیل شود. مسابقه در پنج یا شش دور با تای بریک انجام می گیرد. آخرین بار در سال ۲۰۰۶ رقابت های جهانی این رشته برگزار شد و کانادا در سال جاری میزبان مسابقه های پادل جهانی است.

● شباهت ها

به نظر می رسد پادل شباهت های زیادی به تنیس و اسکواش دارد و در صورت راه اندازی آن شاید طرفداران این دو رشته در روزهای ابتدایی به این رشته روی خوش نشان بدهند. با این حال تفاوت ها و جذابیت های خاصی که پادل می تواند داشته باشد، به طور حتم در جذب علاقه مندان تأثیرگذار است. این ورزش نو و خاص در صورتی که با حمایت دست اندرکاران ورزش مواجه شود و سرمایه گذاری و تبلیغ کافی روی آن انجام گیرد شاید ورزش دوستان شرایط تازه ای را تجربه کنند. این احتمال هم وجود دارد در صورت گسترش این رشته در جوامع جهانی حتی در المپیک ها هم پادل به صورت نمایشی به اجرا درآید که در هر حال می توان از این فرصت استفاده کرد و روی این رشته هم سرمایه گذاری خوبی انجام داد.

علی رضایی