سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

باغ ها و پارک های دریایی


باغ ها و پارک های دریایی

یکی از طرح های زیست محیطی که بستگی نزدیکی به مدیریت در حوزه آب دارد و موجب جلب گردشگر می شود، می تواند پارک های دریایی باشد.
پارک های دریایی علاوه بر جلب توریست، باعث حفظ محیط …

یکی از طرح های زیست محیطی که بستگی نزدیکی به مدیریت در حوزه آب دارد و موجب جلب گردشگر می شود، می تواند پارک های دریایی باشد.

پارک های دریایی علاوه بر جلب توریست، باعث حفظ محیط زیست ساحلی و دریایی شده و مانع از نابودی گیاهان، جانوران و آبزیان ساحلی و دریایی می شوند. آن ها علاوه بر حفظ میراث طبیعی منطقه برای به خصوص گردشگران متخصص و پژوهشگران علوم طبیعی و محیط زیست بسیار پرجاذبه اند. توسعه پارک های دریایی که از منظر اقتصادی به صرفه و از منظر اکولوژی برای حفظ بوم شناسی مفید و جهت توسعه پایدار ضروری است، می تواند نوید بخش باشد. بسیاری از کشورهای حوزه مدیترانه در این مورد تجارب موفقی داشته اند؛ نوآوری نیز در این حوزه باید مورد توجه و تشویق واقع شود.

باغ های دریایی یکی از این نوآوری هاست که در مناطق ساحلی ایران می تواند به آزمون گذاشته شود؛ جزایر خلیج فارس بهترین موقعیت را برای چنین مقصودی نشان می دهند؛ به خصوص که عمق آب در خلیج فارس نسبت به دریاها و اقیانوس ها بسیار کم است و همین امر موجب شده که زیبایی ها و چشم اندازهای بستر خلیج و آبزیان آن به دیده مسافران در آیند.

زیبایی‌های‌ دنیای‌ طبیعی‌ و منحصر به‌ فرد زیر آب‌ها از هیچ‌ نظر قابل‌ مقایسه‌ با زیبایی‌های‌ روی‌ زمین‌ نیست‌؛ چه‌ از منظر تنوع‌ زیستی‌ موجود در آن‌ و پوشش‌ گیاهی‌ و مرجانی‌شان‌ و حیوانات‌ دریایی‌ و بعضاً ناشناخته‌ و چه‌ از دید زیباشناسی‌ رنگ‌ها در زیر آب‌. کافی‌ است‌ یک‌ کشتی‌ شکسته‌ غرق‌ شده‌ نیز در بستر دریا وجود داشته‌ باشد، تا معماری‌ باغ‌ دریایی‌ را کامل‌ کرده‌ باشد و تنوع‌ زیستی‌ آن‌ را حیرت‌ آور. این‌ در حالی‌ است‌ که‌ در زیر آب‌، آثار باستانی‌ بسیاری‌ است‌ که‌ تنها معدودی‌ از آن‌ها یافت‌ شده‌ است‌. غواصی‌ در این‌ آب‌ها بسیاری‌ جذاب‌ و تکرار نشدنی‌ است‌.

اما در این‌ میان‌، شهرهای‌ مدفون‌ در دریا که‌ در عمق‌ کم‌ از سطح‌ آب‌ قرار دارند، شگفت‌انگیز و بی‌نظیرند و گردش‌ در میان‌ شهری‌ زیر آب‌ که‌ اینک‌ با انواع‌ پوشش‌های‌ گیاهی‌ زیر دریا تزئین‌ نیز شده‌ باشد، زیباشناسی‌ای‌ ورای‌ تصور ایجاد می‌کند که‌ معماری‌ بخش‌ کوچکی‌ از آن‌ است‌. مصرف‌ محصولات‌ این‌ باغ های‌ دریایی‌، همچون‌ جلبک‌ها و علف‌های‌ دریایی‌، انواع‌ ماهی‌ها، صدف‌ها و آبزیان‌ و... نیز گردشگران‌ را متلذذ می‌کند. قرار گرفتن‌ در سواحل‌ و تجربه‌ و تنفس‌ در آب‌ و هوای‌ مختص‌شان‌ و زیر آب‌، ادراکی‌ با تنوعی‌ ورای‌ باغ های‌ زمینی‌ در اختیار انسان‌ قرار می‌دهد. به‌ آن‌ بیافزایید، غذاهای‌ گوناگون‌ محلی‌ مناطق‌ مختلفی‌ که‌ توریست‌ زیردریایی‌ از آن‌ بهره‌مند می‌شود.