پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

مـرغ هـمـسـایـه


مـرغ هـمـسـایـه

در پاکستان, یکی از همسایگان کشورمان, جوجه کباب را به روش خاصی تهیه می کنند

این بار می‌خواهیم میهمان یکی از همسایگان کشورمان باشیم. آداب و رسوم این کشور شباهت زیادی به هندی‌ها دارد، حداقل در طبخ غذاهایشان که ادویه زیادی را مورد استفاده قرار می‌دهند. فکر می‌کنیم که دیگر حدس‌زده باشید کشور منتخب این هفته ما پاکستان است....

این مردم گوشت مرغ را مانند ما کباب می‌کنند آن هم در تنور و به غذای آماده شده جوجه تندوری می‌گویند که در ادامه با دستور پخت آن آشنا خواهید شد.

● عادت‌های غذایی مردم پاکستان

غذاهای پاکستانی تنوع بسیاری دارد و شامل انواع کباب‌ها و برنج مخلوط می‌شود البته بریانی مشهورترین غذا در سفره مردم این کشور است. نکته مشترک در تمامی این غذاها مزه تند و ادویه فراوانی است که در تهیه هر غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد به این ترتیب که ممکن است در هنگام طبخ یک غذای ساده ۶ تا ۷ نوع ادویه با عطر و بوی متفاوت به کار رود. پاکستانی‌ها بیشترین مصرف‌کنندگان هل و کاری در دنیا نیز هستند. سایر ادویه‌هایی که مردمان این کشور از آن استفاده می‌کنند رازیانه، پودر تخم گشنیز، زیره سبز، فلفل قرمز و زنجبیل است.

نوشیدنی‌های مردم این کشور نیز تنوع خاصی دارند اما از همه مهم‌تر انواع چای است؛ چای معمولی، چای سبز و چای کشمیری که در این مورد آخری نامش چای است اما مخلوطی از شیر و سایر طعم دهنده‌هاست. کار دیگری که پاکستانی‌ها هنگام چای خوردن انجام می‌دهند، اضافه کردن دانه‌های هل به این نوشیدنی است. به این ترتیب که هل‌ها را با دست باز می‌کنند و دانه‌هایش را از هم جدا می‌کنند و بعد داخل کتری می‌ریزند، آب را به آن اضافه می‌کنند و می‌گذارند کاملا جوش بیاید. سپس چای‌های کیسه‌ای را داخل آن می‌گذارند و گاهی اوقات شیری که از قبل جوشانده‌اند را به این ترکیب، اضافه می‌کنند و خودشان به آن شیرچای می‌گویند. در هر صورت، نوشیدنی‌ها جایگاه خاصی در سبد غذایی مردمان این کشور دارند.

عادت دیگر پاکستانی‌ها خوردن غذا با دست است به این ترتیب که غذا را در تکه‌ای کوچک از نانی نازک می‌پیچند و با دست آن را میل می‌کنند. آنها معتقدند که این روش غذا خوردن بیشترین لذت را در هنگام صرف غذا به آنها می‌دهد.

● مـواد لازم (برای۴ نفر)

▪ مرغ تکه‌شده/ ۳۰۰ گرم/ ۵۰۰ کیلوکالری

▪ ماست/ ۱ لیوان/ ۵۵ کیلوکالری

▪ سیر رنده شده/ ۵/۰ لیوان/ ۱۵ کیلوکالری

▪ پودر گشنیز/ ۱ قاشق غذاخوری/ ۰ کیلوکالری

▪ زنجبیل رنده شده/ ۳/۱ لیوان/ ۱۰ کیلوکالری

▪ زیره سبز/ ۱ قاشق غذاخوری/ ۰ کیلوکالری

▪ نمک، زردچوبه، فلفل قرمز و زعفران/ به‌مقدار لازم/ ۰ کیلوکالری

● طـرز تـهـیـه

ابتدا در یک کاسه بزرگ تکه‌های مرغ را ریخته و به آن ماست و سایر ادویه‌ها و سبزیجات را اضافه کنید و خوب به هم بزنید. بگذارید تا مرغ به مدت ۲ شبانه‌روز در این مواد بماند و سپس آن را به سیخ بکشید و روی منقل یا باربکیو کباب کنید. سپس تکه‌های مرغ را با سبزیجات کباب شده‌ای مانند پیاز، سیب‌زمینی استامبولی، گوجه‌فرنگی و فلفل کباب‌شده میل کنید.

● این غذا چند کالری دارد؟

این غذا در مجموع دارای تقریبا ۶۰۰ کیلوکالری انرژی است که در صورت تقسیم کردن آن بین ۴ نفر به هر نفر ۱۵۰ کیلوکالری خواهد رسید اما مصرف نان، سیب‌زمینی و... میزان کالری دریافتی را به ۳۰۰ کیلوکالری هم می‌رساند.

● گـوشـت مـرغ

در پیک‌نیک‌های خانوادگی یکی از پرمصرف‌ترین گوشت‌ها، گوشت مرغ است آن هم به دلیل اینکه به سرعت پخته می‌شود. اما این گوشت به غیر از زودپخته شدن دارای خواص دیگری نیز هست از جمله اینکه منبع ویتامین۳B به حساب می‌آید. به طوری که با خوردن ۱۰۰ ‌گرم از آن ۱۰ میلی‌گرم این ماده مغذی تامین می‌شود و این مقدار بیش از نصف نیاز یک فرد بالغ به حساب می‌آید. یادتان باشد افرادی که کمتر از منابع پروتئینی استفاده می‌کنند، سال‌ها به بیماری‌های گوارشی مبتلا هستند یا الکل می‌نوشند بیش از سایرین در معرض خطر کمبود این ویتامین قرار دارند، بنابراین خوردن گوشت مرغ به خصوص سینه آن یکی از اقدامات پیشگیرانه به حساب می‌آید.

● مـاسـت کـم‌چـرب

یکی از فرآورده‌های لبنی که خوردن آن هر روز به میزان یک لیوان توصیه می‌شود ماست است. ماست منبع پروتئین به حساب می‌آید و مقادیر قابل ملاحظه‌ای کلسیم و ویتامین ۲B دارد. ویتامین ۲B، این ماده مغذی در تولید انرژی دخالت دارد و دارای خاصیت آنتی‌اکسیدانی است و افرادی که در سنین رشد هستند، به سوءجذب دچارند، داروهایی مانند قرص ضدبارداری یا آنتی‌بیوتیک مصرف می‌کنند و البته بیماری‌هایی مانند سرطان و حتی تب دارند به احتمال بیشتری به کمبود این ویتامین دچار خواهند بود. بنابراین مصرف منابع آن که ماست نیز در این گروه قرار دارد نیز توصیه می‌شود. اما فراموش نکنید که ماست پرچرب مملو از اسیدهای چرب اشباع است. بنابراین هنگام خرید، انواع کم‌چرب ماست را انتخاب کنید.

● زنـجـبـیـل بـرای آرتـروز

هر وقت صحبت از زنجبیل می‌شد فقط نوع پودرشده آن برای طبخ غذاهای گوشتی کاربرد داشت. در حالی که این روزها زنجبیل تازه نیز به بازار آمده است که همین موضوع موجب شده تا خانواده‌ها مصرف بیشتری از این گیاه معطر داشته باشند اما نکته اینجاست که این گیاه نباید بیش از اندازه مصرف شود بلکه محدوده‌ای (۵ گرم در روز برای هر نفر) برای خوردن آن مناسب است و خواصی را به آن نسبت می‌دهند. به طوری که افزودن زنجبیل تازه به انواع غذاها و نوشیدنی‌ها حالت تهوع را کم کرده و به کسانی که از نشانگان حرکت رنج می‌برند، توصیه می‌شود. البته عادت به خوردن زنجبیل برای کسانی که به دردهای آرتروزی نیز مبتلا هستند مناسب است زیرا هم شدت درد را کاهش می‌دهد و هم به بهبود این بیماری کمک می‌کند.

● اگر فشارخون دارید

در کنار این غذا بهتر است پیاز و سیر میل کنید و سیب‌زمینی را به جای نان با سیخ‌هایی کبابتان همراه کنید و در ضمن بهتر است نوشیدنی‌تان نیز یک لیوان دوغ البته از نوع کم‌نمک باشد.

● اگر وزنتان بالاست

بهتر است بیش از همه سینه مرغ را برای تهیه این غذا انتخاب کنید و آن را همراه سبزیجاتی مانندقارچ، گوجه‌فرنگی و فلفل دلمه‌ای میل کنید تا هم ارزش غذایی وعده‌تان بیشتر شود و هم فیبر فراوانی دریافت کنید.

● اگر کم‌خون هستید

با اینکه گوشت مرغ آهن دارد اما بهتر است که در لابه‌لای تکه‌های مرغ، تکه‌های گوشت قرمز نیز قرار بدهید و روی تمامی محتویات کمی کنجد بپاشید. در ضمن خوردن این غذا همراه یک کاسه کوچک عدسی بسیار مفید است.